thuis gym

14 x de beste materialen voor jouw thuis gym / homegym (2024)

Ben jij klaar om je eigen thuis gym te bouwen? Dan is deze blogpost voor jou. In dit artikel beschrijven wij alles wat je nodig hebt om thuis jouw trainingsdoelen te behalen. Of je nou thuis aan calisthenics (lichaamsgewicht fitness) of aan krachttraining wilt doen. Met de items in deze blogpost kun jij gegarandeerd thuis jouw workouts uitvoeren.

Natuurlijk hoef je geen fortuin uit te geven om een goede thuis gym te bouwen. Met een paar essentiële items kom je al een heel eind. In deze blog lees je onze 14 favoriete fitnessapparaten voor je thuis gym. Inclusief onze voorkeur, zodat jij direct aan de slag kunt.

Navigeer

Wat is een thuis gym

Een thuis gym is een fitnessruimte die je creëert in de comfortabele omgeving van je eigen huis. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die niet graag naar een sportschool gaan, of hier simpelweg geen tijd voor hebben. Met een thuisgym heb je de mogelijkheid om te trainen wanneer het jou uitkomt, zonder dat je rekening hoeft te houden met de tijden waarop de gym opengaat.

Daarnaast kan een thuisgym je op de lange termijn kosten besparen, omdat je geen duur sportschool abonnement nodig hebt. 

thuisgym bouwen

Wanneer je thuis een gym gaat bouwen, zijn er 3 zaken ontzettend belangrijk. Namelijk de oefeningen die je wilt trainen, de beschikbare ruimte in je huis en je budget.

Binnen deze blogpost hebben wij materialen opgenomen voor twee soorten trainingen, namelijk voor calisthenics oefeningen, en voor krachttraining.

De keuze tussen deze 2 disciplines heeft een grote invloed op zowel je benodigde ruimte, als je budget. Dit komt doordat je voor het beoefenen van calisthenics veelal je lichaamsgewicht gebruikt als weerstand, waardoor je minder materiaal nodig hebt.

Thuis gym calisthenics materialen

Hieronder vind je de belangrijkste calisthenics materialen voor jouw thuis gym.

Pull-up bar

B-Physic Pull up bar
Beste deur pull up bar
Shop now!
bol.com (€34,99)

Misschien wel het meest essentiële fitnessapparaat voor thuis is de pull up bar. Voor een relatief lage prijs kun je een grote hoeveelheid aan oefeningen trainen.

Er zijn verschillende soorten optrekstangen die je thuis kunt gebruiken. Waarvan de meest gebruikte de muur optrekstang en de deurkozijn optrekstang zijn.

Door te trainen met een optrekstang werk je zowel aan je rug als armen spieren.

Turnringen

Gornation turnringen
Beste calisthenics ringen
Shop now!
amazon.nl

Met een setje turnringen kun je op een uitdagende manier je hele lichaam trainen. Je bevestigt deze eenvoudig aan het plafond, of aan een pull up bar. En hebt dan een volwaardige thuisgym in bezit. De mogelijkheden met een set ringen zijn oneindig. Vandaar dat dit een must have is voor iedere calisthenics beoefenaar.

pull up station

Sportsroyals pull up station
Beste pull up station
Shop now!
amazon.nl (€219,99)

Heb jij meer ruimte en budget om te investeren in je pull up installatie thuis? Dan is een pull up station voor jou de ideale keuze. Met dit multifunctionele fitness apparaat kun je zowel pull ups, dips en push ups trainen.

Dit apparaat neemt wel iets meer ruimte in beslag. Je zult dus een ruime plek moeten reserveren.

Weerstandsbanden

A-J sports weerstandsbanden
Shop now!
bol.com (€32,99)

Weerstandsbanden zijn goedkoop en je kunt er alle kanten mee op. Zo is dit de ideale tool om de pull up mee te leren, doordat je de weerstand kunt verlagen. Maar tegelijkertijd kun door slim gebruik te maken van de weerstandsbanden, de weerstand bij een hoop oefening verzwaren.

Een set weerstandsbanden is echt een must have voor iedere thuis gym.

Parallettes

Zeuz Parellettes
Beste koop
Shop now!
bol.com (€64,95)

Parallettes zijn twee verhoogde stangen die je op de grond plaats. Hierbij heb je keuze uit verschillende hoogtes, zowel laag bij de grond, als hoog boven de grond.

De lagere variant wordt meestal gebruikt voor push ups en handstand training. Terwijl de hogere parallettes gebruikt worden om dips mee te trainen.

Dip station

body-solid-dip-station
Beste dip station
Shop now!
fitwinkel.nl (€319)

Dip stations zijn apparaten waarop je de dip uit kunt voeren. Deze verschilt van de parallettes, in dat het dip station uit één geheel bestaat. Terwijl de parallettes uit 2 losse parallelle bars bestaat. Vanwege de extra stevigheid van een dip station is dit het ideale apparaat is om (weighted) dips mee te trainen.

Dipping belt

Gornation dip belt
Beste dip belt
Shop now!
amazon.nl

Wanneer jij weighted dips (of zware weighted pull ups) wilt trainen, heb je een dipping belt nodig. Dit is een riem die je rond je taille draagt en waaraan je extra gewicht kunt bevestigen. Hierdoor wordt de oefening zwaarder en intensiever, wat je helpt om sneller spiermassa en kracht op te bouwen.

Weightvest

Gravity fitness weighted vest 30kg
Beste weightvest
Shop now!
amazon.co.uk

Met een weightvest voeg je eenvoudig gewicht toe aan allerlei oefeningen. Dit is namelijk een vest met gewichten erin verwerkt. Wat het ideaal maakt om je push ups, pull ups of dips zwaarder te maken.

Thuis gym kracht materialen

Hieronder vind je de belangrijkste krachttraining materialen voor jouw thuis gym.

Power rack

ATX POWER RACK PRX-755
Beste power rack
Shop now!
fitness-seller.nl (€949)

Wil jij thuis vol aan de bak met krachttraining? Dan heb je een power rack nodig. Dit is een stalen constructie die een veilige manier biedt om zware squats, deadlifts, en bench presses te trainen.

Aan het power rack zitten verstelbare haken en beugels, waardoor je de barbell kunt vastzetten op verschillende hoogtes. Voor iedere fanatieke thuis sporters is een power rack een must have.

Barbell

Voor het uitvoeren van krachtoefeningen thuis, is een barbell het allerbelangrijkste fitness materiaal. Dit is namelijk de stang waar je gewicht aan hangt, en de oefeningen mee uitvoert. Zo gebruik je de barbell voor squats, deadlifts, bench presses en rows. 

Gewichten

Wanneer je een barbell aanschaft, heb je natuurlijk ook gewichten nodig om eraan te hangen. Wanneer jij thuis flink aan de bak wilt met krachttraining, is het verstandig om in ieder geval 120kg aan gewichten aan te schaffen. Waarbij het belangrijk is om zowel 2.5kg, 5kg, 10kg, en 20kg te hebben. Zodat je jouw trainingsintensiteit geleidelijk aan op kunt bouwen.

Rubberen tegels

Rubberen tegels bieden bescherming voor je vloer. Wanneer jij met zware gewichten gaat trainen, is dit natuurlijk essentieel. Ook dempen ze geluid tijdens het trainen, wat wel zo fijn is voor je buren.

Bench

Wanneer je een barbell thuis hebt, kan een bench natuurlijk niet ontbreken. Dit is simpelweg een bankje waar je op kunt liggen / zitten om verschillende oefeningen uit te voeren. Hierbij raden wij je aan om te kiezen voor een bench waarbij je de rugleuning zelf kunt instellen. Daarmee kun je namelijk de incline bench / shoulder press uitvoeren.

Dumbbells

Tot slot raden we je aan om een set dumbbells toe te voegen aan je thuisgym. Hiermee kun je gemakkelijk jouw zwakke plekken isoleren. Bijvoorbeeld door bicep curls of diverse schouder oefeningen uit te voeren.

Wanneer je een barbell hebt om de zware compound oefeningen mee te trainen, heb je geen zware dumbells nodig. Je kunt dan het beste kiezen voor een set verstelbare dumbells met een max van 20kg per kant. Deze zijn relatief goedkoop, en je zult geen hoger gewicht nodig hebben, omdat je daarvoor de barbell al hebt.

Meestgestelde vragen over thuis gym

Hieronder vind je de meeste gestelde vragen over thuis gyms.

Wat zijn de voordelen van een thuisgym?

Het hebben van een thuisgym biedt meer gemak en flexibiliteit. Je kunt sporten wanneer je zelf wilt, zonder reistijd en zonder dat je afhankelijk bent van de openingstijden van de gym. Bovendien kan een thuisgym je geld besparen op de lange termijn, omdat je geen duur sportschool abonnement nodig hebt.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een thuisgym?

Dit hangt volledig af van de manier waarop je wilt gaan trainen en de apparatuur die je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat de ruimte groot genoeg is voor de apparatuur en dat het voor jou een prettige plek is om je tijd door te brengen. Dit gaat je helpen om consistent te trainen.

Hoeveel kost het bouwen van een thuisgym?

Je kunt al een thuisgym bouwen voor een paar honderd euro. Hierbij hangt het er volledig vanaf wat jij wilt trainen. Als jij thuis calisthenics gaat beoefenen, en zo min mogelijk uit wilt geven, kun je al starten met een pull up bar, setjes ringen, en setjes weerstandsbanden. Dan ben je zo’n 100 euro kwijt.

Wil jij thuis krachttraining doen, of zelfs powerliften? Dan ben je voor een basis set-up al snel richting de 1000 euro kwijt.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?