Wil jij een weightvest kopen, maar weet je niet zeker welke je moet hebben? Dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn zoveel verschillende gewichtsvesten op de markt, dat het goed is om je eerst te verdiepen in het soort weightvest dat je wilt kopen.
Zo zijn er gewichtsvesten voor calisthenics en fitness, maar ook speciaal voor crossfit of waarmee je kunt hardlopen. Kortom, een hoop keuze. In deze blog bespreek ik de verschillende soorten, en raad ik je direct mijn favoriete keuze aan. Zodat er direct mee aan de slag kunt.
Navigeer
Welke soorten weightvest zijn er?
Ben jij op zoek naar een weightvest? Koop dan niet direct de eerste die je tegenkomt en mooi vindt. Het is namelijk belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen waarvoor je dit gewichtsvest wil gaan gebruiken. De diverse soorten hebben allemaal zo hun voor en nadelen. En als je investeert in het juiste weightvest voor jou, dan ga je hier heel lang plezier van hebben.
Het belangrijkste is om te bepalen voor welke sport jij het weightvest wil gaan gebruiken. Zo zijn er specifieke varianten voor het krachttraining / calisthenics, hardlopen en crossfit.
Hieronder vind je uitgelegd welke soorten er zijn, en wat onze favoriete weightvest per soort is.
krachttraining / calisthenics weightvest
Wanneer jij een weightvest voor calisthenics / krachttraining gaat gebruiken is het belangrijk om een juist gewicht te kiezen. Je moet waarschijnlijk je kracht nog opbouwen, en het is hierbij niet handig als je een heel zwaar gewichtsvest hebt. Waarmee je bijvoorbeeld geen pull ups en dips uit kunt voeren.
Gelukkig hebben veel weightvests uitneembare gewichten. Zo kun je zelf bepalen hoeveel gewicht je erin laat zitten.
Omdat een goed weightvest wel een investering is, raad ik je aan om voor een variant met minimaal 20kg, maar beter nog 30kg aan capaciteit te nemen.
Zo ben je ervan verzekerd dat het trainen met dit gewichtsvest op de lange termijn nog steeds de juiste kracht en groeiprikkels geeft.
Verder is het verstandig om in een weightvest te investeren met een klik / klittebandsysteem aan de voorkant. Dit maakt het aanzienlijk makkelijker om zelfstandig het vest aan te trekken. Want als je iedere keer dat je wilt trainen iemand nodig hebt om je te helpen het vest vast te zetten, schiet het natuurlijk niet op.
Gravity fitness weightvest 30kg
Het 30kg gewichtvest van Gravity Fitness is ons favoriete zware weightvest. Hierbij is het gewicht onderverdeeld in 30 blokjes van 1kg, 15 aan de voorkant en 15 aan de achterkant van het vest.
Voor het aanpassen van gewicht zijn weightvests met blokjes veel handiger dan varianten met zandzakken, aangezien zandzakken veel moeizamer in en uit de weightvest te halen zijn.
Daarbij zit het vest van Gravity fitness erg comfortabel. En door het klittenband systeem aan de voorkant, is het gemakkelijk om dit vest in je eentje aan te trekken / vast te zetten.
Gornation weightvest 20kg
Het beste weightvest met 20kg is het Gornation premium 20kg gewichtsvest. Deze zit erg comfortabel en maakt ook gebruik van blokjes van 1kg. Daarnaast heeft het een handig click en velcro riemsysteem, zodat je het vast makkelijk aan/uit kunt trekken, of strakker kunt aantrekken.
Weightvest crossfit
Een crossfit gewichtsvest ziet er net wat anders uit dan de calisthenics / fitness variant. In plaats van veel kleine gewicht vakjes worden grote platen gebruikt om het gewicht aan de achter en voorkant van het gewichtsvest te bevestigen.
Bij de goede crossfit weightvests heb je meerdere platen, zodat je het gewicht incrementeel kunt verhogen. Dit is belangrijk zodat je op een geleidelijke manier sterker kunt worden.
Tot slot heb je bij de goede crossfit weightvests ruimte om patches op te plakken. Veel crossfit boxes hebben hun eigen patches. En het is natuurlijk tof om jouw box te representeren.
Beste crossfit weightvest
Het Zeuz crossfit weightvest is onze favoriet als het gaat om crossfit gewichtsvesten. Dit kwalitatief hoogwaardige vest kun je tot wel 19 verschillende standen instellen, van 1.5kg tot en met 16.5kg. Hiermee is dit vest ideaal voor al je crossfit workouts.
Hardloop weightvest
Een hardloop weightvest ziet er compleet anders uit dan de vorige varianten. Deze heeft namelijk aanzienlijk minder gewicht. Bij dit soort vesten ligt de focus meer op de fit en de verdeling van het gewicht, dan om een grote hoeveelheid gewicht toe te voegen. Wanneer je gaat hardlopen met extra gewicht is het belangrijk dat het vest goed aansluit en niet schuurt tegen je lichaam.
beste Hardloop gewichtsvest
Het tunturi gewichtsvest is de favoriet als het gaat om hardloop weight vests. Deze zit erg comfortabel, mede door de verstelbare banden waardoor het vest perfect aansluit op jouw lichaam. Dankzij deze banden zit het vest als gegoten tijdens het hardlopen. Tot slot heeft dit hardloop weightvest twee handige zakken voor je sleutels en je telefoon.
Gewichtsvest met schijven
De laatste variant weightvest is er een die recentelijk aan populariteit aan het winnen is. In plaats van zakjes of platen, kun je hier namelijk halterschijven aan toevoegen. Deze zet je vervolgens vast met een draaipen.
Het grote voordeel van dergelijke vesten is dat je er nog veel meer gewicht aan toe kunt voegen. Zo heb je varianten waar je wel meer dan 100kg aan je vest kunt hangen.
Beste weightvest met schijven
Onze favoriete gewichtvest met schijven is de EKI future. Hier kunt je namelijk tot wel 110kg aan hangen. Dit gewicht zet je eenvoudig vast en je bent klaar om te gaan. Tot slot krijg je ook nog eens 3 jaar garantie.
Belangrijk aan een weightvest
Materiaal
Uiteraard is het materiaal waarmee het gewichtsvest gemaakt is belangrijk in je keuze. TIjdens het trainen ga je zweten, en zul je vast en zeker wel eens ergens tegenaan lopen. Het is dan ook belangrijk dat het vest zowel stevig als vochtbestendig is. Dit geldt voor alle bovengenoemde varianten.
Pasvorm en draagcomfort
Tijdens het sporten wil je natuurlijk niet belemmerd worden in je mobiliteit. Om vrijuit te kunnen bewegen wil je een vest dat goed aangesloten zit op jouw lichaam. Dit voorkomt dat het weightvest tegen je aanschuurt en voor irritatie zorgt.
Daarbij wil je zelfstandig het vest aan en uit kunnen trekken. Hierbij helpt het wanneer je een gewichtsvest aanschaft dat je aan de voorkant vastzet, en strakker getrokken kan worden. Zoals bij de nummer 1 en 2 in onze lijst.
Meestgestelde vragen
Wat is een weightvest?
Een gewichtsvest is simpelweg een met gewichten verzwaard vest waarmee je een training zwaarder maakt. In veel gevallen is het gewicht verdeeld over de voor en achterkant van het weightvest. Waarbij de gewichten uitneembaar zijn. Hierdoor kun je de intensiteit van de oefeningen aanpassen aan jouw niveau.
Er zijn verschillende soorten weightvests die specifieke bedoelde zijn voor bepaalde sporten. Zo heb je gewichtsvesten voor calisthenics en crossfit, maar ook voor duursporten. Met name bij het hardlopen wordt vaker een gewichtsvest gebruikt.
voor wie is het trainen met een weightvest geschikt?
Voor iedere sporter kan trainen met een weightvest een goede aanvulling zijn op zijn of haar workout. Aangezien je het gewicht al vanaf 1kg kan toevoegen is het voor iedere sporter die de basis lichaamsgewicht oefeningen wil verzwaren een goede toevoeging aan de workout.
Wel raden we je aan eerst de basis oefeningen onder de knie te krijgen. Train bijvoorbeeld eerst naar 5 goede lichaamsgewicht pull ups, voordat je gewicht begint toe te voegen.
Dit geldt uiteraard ook voor het hardlopen met een gewichtsvest. Wij raden het aan eerst bedreven te worden in de 5km en de 10km voordat je gewicht gaat toevoegen.
voordelen trainen met een weightvest
Kracht en spiergroei
Als je op basis van je lichaamsgewicht traint, bereik je op een bepaald moment een plateau wat betreft kracht en spieropbouw. Je lichaam heeft dan een zwaardere weerstand nodig om nog de juiste prikkel te krijgen. Het toevoegen van gewicht middels een weightvest is ideaal om in deze weerstand te voorzien.
Progressive overload
Het trainen waarbij je de weerstand stelselmatig verhoogd noemen we progressive overload. Dit is hetgeen waar je sterker van wordt. Door in kleine stappen je workout zwaarder te maken, past je lichaam zich aan.
Een weightvest is hiervoor ideaal omdat je het gewicht in kleine stappen op kunt bouwen. Met de blokjes van 1kg kunt je het gewicht zo snel of langzaam opbouwen als jij wilt.
Thuis / buiten trainen
Natuurlijk kun je in de sportschool met gewichten tillen om je lichaam te blijven uitdagen. Maar met een weightvest heb je overal en altijd de mogelijkheid om een goede / zware workout uit te voeren. Zo word je nooit meer belemmerd, wanneer de sportschool dicht is / je geen tijd hebt om helemaal naar de sportschool te gaan.
Cardiovasculaire voordelen
Door met een gewichtsvest te hardlopen, moet je hart net harder werken om je lichaam te voorzien van bloed. Hierdoor stijgt je hartslag sneller tijdens het hardlopen, en dit helpt je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
nadelen van trainen met een weightvest
Beperkte mobiliteit
Wanneer je een weightvest hebt dat niet goed aansluit op jouw lichaam, kan deze jou beperken in je training. Een pull up met een te groot vest, voelt niet lekker aan. Vandaar dat het belangrijk is om te investeren in een weightvest dat je kunt aanpassen op jouw lichaam.
Moeilijk aan en af doen
Bij een weightvest is goedkoop vaak duurkoop. Wanneer je voor een 20kg of 30kg weightvest kiest in een lagere prijs range, zitten deze vaak vast met klittenband aan de zijkant van het vest.
Hierdoor is het moeilijk om ze aan te trekken, maar ook om het vest strak aan te laten sluiten op jouw lichaam. Kies daarom voor een vest dat je aan de voorkant van je lichaam strak trekt.
Niet altijd handig om mee te nemen
Wanneer je een 30kg gewichtsvest mee moet nemen, gaat het niet altijd soepel. Dit is het grootste nadeel van een weightvest. Maar als jij er thuis mee traint, of hem in de auto mee kunt nemen is er natuurlijk niets aan de hand.
oefeningen met weightvest
In principe kun je alle lichaamsgewicht oefeningen met een weightvest uitvoeren. Denk hierbij aan hardlopen, pushups, pull ups, rows, dips en squats. De lijst met mogelijkheden is oneindig, en dat maakt het trainen met een vest ook zo leuk. In de video hieronder vind je nog meer inspiratie voor je weighted workout.
alternatief voor weightvest
Mocht jij graag met gewicht willen gaan trainen, maar een weightvest niet zien zitten, dan heb je nog een andere mogelijkheid. Je kunt ervoor kiezen om een weight belt aan te schaffen. Hierbij hang je het gewicht onder je lichaam, bijvoorbeeld tijdens het trainen van pull ups en dips.
Het voordeel is dat je hier meer gewicht aan kunt hangen, echter kun je hiermee veel minder oefeningen trainen.
Conclusie
Een weightvest is de ideale toevoeging voor je workouts thuis, in het park, of zelfs in de gym. Wacht daarom niet langer, koop een vest en ga aan de slag.