Wat is Calisthenics blog foto

Wat is Calisthenics?

Wat is Calisthenics? Vind je het belangrijk om fit en sterk te zijn? En wil jij daarbij liever lekker in de buitenlucht trainen dan in de sportschool? Dan is Calisthenics waarschijnlijk de sport voor jou. Wereldwijd groeit het aantal beoefenaars van calisthenics erg snel. Maar wat is Calisthenics? In deze blog lees je er alles over!

Navigeer

Wat is Calisthenics?​

Calisthenics is een vorm van functionele fitness waarbij de focus ligt op het vergroten van spiergroei, spierkracht en het opbouwen van spierconditie door het eigen lichaamsgewicht te gebruiken als weerstand. 

Calisthenics = Kalos Sthenos

Uit de naam kun je niet direct halen dat het om een sport gaat. Dit komt doordat het woord calisthenics een samenvoeging is vanuit twee Griekse woorden, namelijk: Kalos en Sthenos. Vrij vertaald betekenen deze woorden samen “schone kracht”. Waarmee gerefereerd wordt naar zowel fysieke als mentale kracht.

Calisthenics wordt al beoefend sinds de tijd van de oude Grieken. De spartanen maakten rond 500 voor Christus al gebruik van ‘Kalos Sthenos’. Hier werden jonge spartaanse mannen klaargestoomd voor het leger waarbij calisthenics oefeningen als pull-ups, squats, dips en sit-ups standaard onderdeel waren van hun training.

Calisthenics

Discplines Binnen Calisthenics

Binnen het beoefenen van calisthenics zijn er verschillende disciplines waar je op kunt focussen. Om je een beter beeld van Calisthenics te geven heb ik hieronder 4 disciplines beschreven.

Reps & Sets

Reps&sets draait vooral om uithoudingsvermogen. Dan heb ik het niet over rennen of fietsen, maar juist om het verhogen van aantallen pull-ups, dips muscle-ups en push-ups. Daarbij is het doel om het aantal repetities in 1 set te maximaliseren. Hierbij gaat het niet om het opbouwen van kracht maar ligt de focus juist op de spierconditie. Jaarlijks vinden er (ook in Nederland) meerdere wedstrijden plaats waar jij jezelf kan meten met mensen in je eigen gewichtsklasse . 

Streetlifting

In tegenstelling tot de reps&sets gaat het bij street lifting om het vergaren van ruwe kracht. Deze discipline is te vergelijken met powerlifting. De focus bij street lifting ligt op het maximaliseren van je 1rm, (1 rep max) voor verschillende lichaamsgewicht oefeningen. De hoofd oefeningen bij streetlifting zijn:

Weighted Dips
Weighted Pull-ups
Weighted muscle-ups
squat

Om extra gewicht toe te voegen tijdens het trainen wordt gebruik gemaakt van een dipping belt of een weightvest.

Statics

Statische oefeningen, ook bekend als isometrische houdingen, zijn oefeningen waarbij het lichaam in één positie vastgehouden wordt. Veel van deze oefeningen zijn afgeleid uit het turnen. Een aantal voorbeelden van de statics zijn de handstandFrontlever, Backlever, Planche en Human Flag.

Freestyle

Freestyle calisthenics, ook wel barflow genoemd is het showelement van calisthenics. In een flow worden meerdere dynamische en statische oefeningen achter elkaar uitgevoerd, vaak op de hoge bar of op de parallel bars. Hierbij is combinatie van explosiviteit, kracht en momentum essentieel.

Opkomst van Calisthenics

Social media hebben een grote bijdrage geleverd aan de stijging in populariteit van calisthenics. De sport leent zich perfect voor het maken van indrukwekkende video’s. En als je keihard gewerkt hebt om een skill te leren wil je dit natuurlijk delen met de wereld.

Naast de individuele atleten die toffe skills en tips&tricks delen zie je over de hele wereld communities ontstaan. Er worden calisthenics crew opgericht en de focus verschuift steeds meer van individueel trainen in de sportschool naar het samen trainen in het park.

In Nederland zijn inmiddels al meer dan 200 calisthenics parken geplaatst. En dat aantal groeit ieder jaar door. Om de verdere groei van Calisthenics in Nederland te vergroten is De Nederlandse Calisthenicsbond (NLCB) in het leven geroepen. Deze richt zich op het ontwikkelen van de sport in Nederland.

Weet jij nog niet zeker of calisthenics de sport voor jou is? Lees dan vooral hieronder verder om erachter te komen waarom deze sport zo populair aan het worden is.

L-sit chin up Calisthenics - Heavyweightcali

Wat zijn de voordelen van calisthenics?​

#1: Pure Kracht

Door te trainen met je eigen lichaamsgewicht bouw je functionele kracht op die zich direct vertaald naar bewegingen in het dagelijks leven. Door structureel in kleine stappen zwaarder te trainen passen je spieren, gewrichten en je zenuwstelsel zich aan. Je zult al snel merken dat alledaagse bewegingen je steeds makkelijker afgaan. Sterker nog je wordt een stuk sterker en energieker, juist doordat je fitter wordt.

Daarbij is Calisthenics een holistische manier van trainen, waarbij je veel gebruik maakt van compound oefeningen. Dit houdt in dat je bij het uitvoeren van de oefeningen meerdere spiergroepen tegelijkertijd gebruikt. Zo train je niet specifiek op het groeien van spieren maar ook op het verbeteren, versterken of versnellen van specifieke bewegingen.

Muscle up in calisthenics park elderveld Arnhem

#2: Gebalanceerde fysique

Afvallen of gespierder worden is voor veel mensen de reden om te starten met sporten. iedereen wil lekker in zijn of haar vel zitten en met een goed gevoel op het strand kunnen rondlopen in de zomer. 

Door calisthenics te beoefenen werk je aan een mooie gebalanceerde fysique. Denk hierbij aan het turners lichaam: grote rugspieren, afgetrainde buik en brede armen. Dit alles is mogelijk door te trainen enkel met je lichaamsgewicht. 

Wel is het belangrijk om hierbij je doelen scherp te hebben. Is het jouw enige doel om zo groot mogelijke spieren op te bouwen? Dan is calisthenics niet de meest efficiënte manier om dit doel te bereiken. Je kunt dan beter kiezen voor het trainen met gewichten in de sportschool.

Het is natuurlijk ook mogelijk om calisthenics te combineren met het trainen in de sportschool. Dit heet hybride training. Hierbij gebruik je calisthenics oefeningen als basis van je workout vul je deze aan met barbell oefeningen zoals de squat, deadlift, bench press en shoulder press.

#3: Toffe Skills

Als je al een tijd traint, makkelijk een aantal push-ups en pull-ups eruit knalt en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Dan kun je starten met het trainen van skills.

Oefeningen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zou kunnen worden in kleine stappen een haalbaar doel. Balanceren op je handen lijkt misschien onmogelijk, maar door met je eigen lichaamsgewicht te trainen past je lichaam zich geleidelijk aan. Zo kun je toewerken naar indrukwekkende oefeningen. 

Het vraagt natuurlijk wel om doorzettingsvermogen. Maar wanneer je de eerste resultaten begint te zien, wordt het een echte verslaving. Je werkt hiermee aan het vertrouwen in je lichaam en het is een gigantische boost voor je train plezier.

Het behalen van ultieme controle over je lichaam vertaalt zich in fantastische bewegingen. 
Voorbeelden van skills waar met calisthenics naartoe kunt trainen zijn:

calisthenics statics

#4: Vrijheid om altijd en overal te sporten

Een van de grote voordelen van calisthenics is dat je nooit afhankelijk bent van een sportschool om te kunnen trainen. Dit scheelt lekker in de portemonnee want het bespaart je een duur abonnement. Maar ook als je op vakantie bent of op meerdere plekken woont kan het ideaal zijn om niet gebonden te zijn aan een sportschool.

Calisthenics is de goedkoopste vorm van krachttraining

Er is geen tot nauwelijks materiaal voor nodig, het belangrijkste gewicht bij calisthenics is namelijk je eigen lichaam. Overal zijn wel speeltuinen te vinden waar je een workout kan uitvoeren. En zoals ik al eerder zei, komen er steeds meer specifieke calisthenics parken bij.

Daarnaast geeft het buiten sporten ook een hoop extra voordelen. Het zorgt voor een betere weerstand doordat je meer vitamine D binnenkrijgt. En van de extra frisse lucht die je binnenkrijgt tijdens het trainen is ook goed voor je.

#5: Toegankelijk voor alle niveaus

Is het al wat langer geleden dat je gesport hebt en ben je bang dat het niet gaat lukken om te starten met de basics van calisthenics, bijvoorbeeld doordat je aangekomen bent. 

Geen angst! Het is voor ieder niveau mogelijk om te starten met calisthenics. Doordat er met lichaamsgewicht oefeningen zoveel variatie mogelijk is, kan letterlijk iedereen starten. 

Neem bijvoorbeeld een pull-up. Lukt het je nog niet om een pull-up met je eigen lichaamsgewicht te doen? Geen probleem! Er zijn tal van mogelijkheden om deze oefening te verlichten. Zo kun je gebruik maken van een elastiek, waardoor je toch omhoog komt. Of begin je met een makkelijkere variatie zoals de australian pull-up, waarbij je met beide benen op de grond blijft.

Een ander mooi voorbeeld is de push-up. Mocht deze nog niet lukken, kun je starten met push-ups waarbij je met beide knieën op de grond zit. Als dit nog niet gaat kun je altijd de helling verhogen door bijvoorbeeld je handen op een stoel of trap te plaatsen. Zo bouw je geleidelijk aan sterke spieren, zonder deze te overbelasten. 

Ben je een gevorderde sporter? Dan zijn van diezelfde oefeningen talloze zwaardere variaties te bedenken. Vanuit een pull-up kun je bijvoorbeeld doortrainen naar weighted pull-ups of een L-sit pull-up of zelfs muscle-ups. Kortom, het maakt niet uit of je pas net begint of al een gevorderd sporter bent. Calisthenics is voor iedereen zowel toegankelijk als uitdagend.

Samengevat

Hier nog één keer alle voordelen van calisthenics op een rij:

  • pure kracht
  • Fantastische fysique
  • de aller tofste skills leren
  • Goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid
  • Het kost niets!
  • Overal en altijd sporten
  • Voor ieder niveau toegankelijk en toch uitdagend

Start nu met calisthenics

Waar wacht je nog op? Als je zocht naar een teken om je leven om te gooien en meest fitte versie van jezelf te worden? Dit is het! Klik hier door voor een calisthenics beginner schema. Zodat jij een vliegende start maakt met je calisthenics avontuur. En als jij graag een pull up bar thuis wil, lees dan eerst onze pull up bar koopgids.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?