power rack

Street lifting: wedstrijden in weighted calisthenics

Street Lifting is een relatief nieuwe sport, die de afgelopen jaren snel aan populariteit wint. En dat is niet voor niets. Het is een ontzettend toffe sport waar pure kracht, mobiliteit en skills samenkomen. 

Wat is street lifting?

Street Lifting is een krachtsport waarbij street workout (weighted calisthenics) en powerliften gecombineerd wordt.

Het doel van deze sport is om zoveel mogelijk gewicht toe te voegen aan lichaamsgewicht oefeningen. Oorspronkelijk waren dit enkel de pull up en de dip. Maar tegenwoordig worden er ook wedstrijden gehouden waarbij de muscle-up en de back squat zijn toegevoegd.

Verschil in begrip

Street lifting, street workout en weighted calisthenics worden als begrippen vaak door elkaar heen gebruikt. Echter is er een duidelijk verschil.

Street lifting is een competitie format waarbij 2 tot maximaal 4 street lifting oefeningen worden uitgevoerd.

Street workout is een woord dat uitwisselbaar gebruikt wordt met calisthenics. En slaat op het buiten trainen met lichaamsgewicht oefeningen.

Weighted calisthenics een manier van trainen waarbij lichaamsgewicht oefeningen uitgebreid worden extra gewicht. Dit omvat ook de street lifting oefeningen, maar daarnaast ook oefeningen als de handstand pushup en isometrische oefeningen als de frontlever, backlever en planche.

Varianten op street lifting

Er zijn 2 soorten street lifting wedstrijden, namelijk de multi-lift en de 1rm.

multi-lift

Bij een multi-lift wedstrijd maak je zoveel mogelijk reps met een vooraf bepaald gewicht.

Het standaard gewicht voor de pull up / chin up is 32kg en voor de dip 48kg. Deze gewichten kunnen afwijken per wedstrijd, leeftijdscategorie etc.

1 rep max (1rm)

Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om het verplaatsen van zoveel mogelijk gewicht in 1 rep. Bij deze wedstrijden krijg je 3 kansen om een clean repetitie met zo hoog mogelijk gewicht uit te voeren.

Er worden 2 soorten wedstrijden georganiseerd op het gebied van 1rm, namelijk volgens de ‘classic style’ en de ‘European style’ (ook wel all4 genoemd).

De classic style beperkt zich tot de pull up / chin up en de dip. Bij de European style worden daar de back squat en de muscle up aan toegevoegd. Bij de mannen wordt er een bar muscle-up uitgevoerd, en bij vrouwen een ring muscle-up. 

Oefeningen bij het street lifting

Zoals hierboven beschreven bestaan de wedstrijden uit maximaal 4 oefeningen. Om jou op weg te helpen vind je hieronder 5 links naar de verschillende soorten oefeningen:

Waar kun je street lifting beoefenen

Zoals je wellicht gemerkt hebt, zijn er de afgelopen jaren in Nederland ontzettend veel calisthenics parken gebouwd. En dit aantal stijgt hard door.

Om kennis te maken met de calisthenics oefeningen, kan het fijn zijn om in een dergelijk park je eerste strepen te verdienen.

Zo zullen er genoeg calisthenics beoefenaars zijn die jou op weg willen helpen naar je eerste pull-ups, dips en muscle-ups.

Echter is het calisthenics park niet altijd de ideale plek om als street lifting atleet te trainen.

Doordat je veelal met zware gewichten traint, heb je aanzienlijk meer materiaal nodig tijdens het trainen. Denk hierbij aan schijven en een stevige bar / dip station. Maar ook goede boxen / verhogingen om op een veilige manier te kunnen trainen.

Vandaar raad ik het je aan om, wanneer je zware gewichten wilt tillen, je rondkijkt naar een sportschool met goede dip bars, pull up bars en squat plateaus.

Kijk vooral eens rond of er speciale power lifting of calisthenics gyms bij jou in de buurt zijn.

Wedstrijden / street lifting federaties

Momenteel wordt er in Nederland door 1 federatie wedstrijden op het gebied van street lifting georganiseerd, namelijk door de ISF Nederland. Deze wedstrijden bevatten zowel het multi-lift als de 1rm variant, volgens de classic style regels.

Wanneer je deze wint, kwalificeer je jezelf voor de wereldkampioenschappen georganiseerd door het ISF. Op dit wk zul je veel atleten uit Oost Europese landen aantreffen, aangezien de classic style daar het populairste is.

Over de grens in Berlijn, Duitsland, organiseert Final Rep jaarlijks wedstrijden volgende de European style. Hier komen vanzelfsprekend veel atleten uit Europese landen, voornamelijk Frankrijk, Italië en Duitsland op af. Aangezien deze variant op street lifting daar populairder is.

Wat heb je nodig om street lifting te beoefenen?

Uiteraard heb je een pull up bar, dip station en squatrek nodig. Maar wil jij het maximale uit je street lifting training halen? Dan kun je onderstaande materialen gebruiken.

Weight belt

Om weighted oefeningen te trainen heb je natuurlijk een dip belt nodig om gewicht toe te voegen aan je pull up, dip en muscle up.

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste aanschaf die je doet voor het trainen. Je doet er dan ook verstandig aan om te investeren in een belt van hoge kwaliteit.

In deze blog lees je wat volgens ons de beste weight belt is voor het streetliften.

Gewrichtsondersteuning

Aangezien je hoge gewichten gaat werken, is het verstandig om je gewrichten te ondersteunen. Dit kun je doen met knee sleeves, elbow sleeves en wrist wraps

Squat ondersteuning

Om het maximale uit je squat te halen kun je het beste gebruik maken van squat schoenen en een een lifting belt.

Grip

Liquid chalk / magnesium is ideaal om je handen van meer grip te voorzien. Dit is ontzettend belangrijk bij de pull ups en muscle ups met zware gewichten.

Thuis trainen

Wil jij dit allemaal vanuit huis trainen? Dan is het belangrijk om een goede set-up aan te schaffen. Het beste kun je gaan voor een power rack. Maar mocht dit teveel ruimte kosten, kun je ook voor een pull up station gaan. Echter kun je daar niet in squatten.

Verdere vragen

We wensen jou heel veel succes in je street lift training. En mocht je nog verdere vragen over street lifting of calisthenics? Laat het ons weten! Je kunt ons contacten op info@heavyweightcali.com of het contactformulier invullen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?