optrekstang muur

5 x de beste optrekstang voor aan je muur (2024)

Wat is de beste optrekstang voor aan de muur? In deze blogpost geef ik je antwoord op die vraag. Een (muur) pull up bar is namelijk het belangrijkste  fitnessapparaat dat je thuis kunt hebben, omdat je er zoveel verschillende oefeningen mee kunt trainen.

Zelf heb ik al flink wat verschillende optrekstangen gehad en gezien in mijn jarenlange calisthenics training. Vanuit deze ervaring help ik jou graag een keuze te maken in de beste pull up bar voor je muur.

Navigeer

Top 5 muur optrekstangen

Leest hieronder de lijst met de 5 beste pull up bars die je aan je muur kunt bevestigen.

#1 JX fitness optrekstang

JX fitness optrekstang
Beste koop
Shop now!
amazon.nl

Op de eerste plek in onze lijst, staat de JX fitness optrekstang. Deze pull up bar heeft namelijk een groot aantal voordelen die het de ideale stang maakt, voor zowel beginners als gevorderden.

Scherp geprijsd

Van de prijs van deze optrekstang worden wij erg gelukkig. Zeker in verhouding tot de kwaliteit van deze pull up bar is de JX fitness stang erg goed geprijsd.

Multifunctioneel

Met deze optrekstang heb je de mogelijkheid om zowel small, neutral en wide grip pull ups te trainen. En een leuke bijkomstigheid is dat deze bar een speciale haak heeft waar je een bokszak aan kunt hangen.

Hoge belastbaarheid

Deze pull up bar heeft een belastbaarheid tot wel 200kg. Hiermee hoef je niet alleen de lichaamsgewicht pull ups te trainen, maar kun je ook vrijuit gewicht toevoegen aan je pull ups.

#2 Gravity fitness heavy duty pull up bar

De nummer 2 van deze lijst is de Gravity fitness heavy duty pull up bar voor aan je muur. Deze pull up bar heeft een aantal voordelen die het de ideale stang maakt, voor zowel beginners als gevorderden.

Afstand van de muur

Het belangrijkste voordeel van de Gravity Fitness stang is de afstand van de muur. Ieder van de optrekstangen in deze lijst is perfect om je pull ups mee te trainen. Maar door de muurafstand van deze stang heb je veel meer mogelijkheden.

Zo heb je de mogelijkheid om verschillende gevorderde oefeningen zoals de muscle-ups, front levers en backlevers te trainen. En kun je er gemakkelijk ringen aan hangen, waarmee je een nog groter aantal calisthenics oefeningen kunt trainen.

Optrekstang voor binnen en buiten

Een ander groot voordeel is dat je deze stang zowel binnen als buiten op kunt hangen. Deze is namelijk afgewerkt met een hoogwaardige poedercoating waardoor die niet gaat roesten. Zo weet je zeker dat je er lang plezier van zult hebben.

Hoge belastbaarheid

Deze pull up bar heeft niet voor niets de naam ‘heavy duty’. Hiermee ben je dus niet beperkt tot het trainen van lichaamsgewicht oefeningen maar kun je vrijuit gewicht toevoegen aan je pull ups.

#3 Pullup & Dip optrekstang en dip station

pull up & dip pull up bar
Voor pull ups & dips
Shop now!
amazon.nl

De 3e optrekstang voor aan je muur is van het Duitse merk Pullup & Dip. Dit is één van de bekendste merken op het gebied van calisthenics apparatuur. 

Zij hebben deze pull up bar voor aan je muur gecombineerd met een dip bar in 2015 ontwikkeld. Vervolgens hebben zij hun prototype met de wereld gedeeld en aan de hand van crowdfunding een succesvol bedrijf gebouwd.

Pullup en dip bar ineen

Zoals ik hierboven al zei, is dit niet alleen een optrekstang voor aan je muur, maar ook een dip station. Vanuit Pull up en dip hebben ze een handig systeem gebouwd, waarbij je de stang om kan draaien om ofwel pullups of dips te trainen.

Daarnaast geeft dit systeem je de mogelijkheid om de stang af te halen en op te bergen. Je hoeft hem dus niet constant aan je muur te laten hangen.

Eenvoudig te installeren

Bij deze pull up bar krijg je een boor template meegeleverd. Daarnaast hebben zij meerdere instructiefilmpjes op hun youtube kanaal staan waarin het installatieproces is weergegeven. Zo is het opzetten een eitje.

Belastbaarheid

De belastbaarheid van de stang is 150 kg, meer dan genoeg voor de meeste sporters. Ook als je extra gewicht toe wil voegen aan je workout.

In onderstaande video zie je de optrekstang in actie.

#4 Sportstech muur optrekstang en dip bar

Sportstech KS700 optrekstang
Voor pullups & dips
Shop now!
bol.com

Nadat pullup en dip de combi pullup bar ontwikkeld had, kwamen er natuurlijk meer aanbieders met een soortgelijk product.

Pull up en dip bar ineen

Deze optrekstang van Sportstech, die ook zowel voor pullups als voor dips gebruikt kan worden is misschien een goedkopere imitatie. Maar het is wel een goede.

De prijs van de sportstech optrekstang is namelijk zoveel voordeliger, dat het voor een beginnende sporter als perfecte eerste pull up bar kan dienen. En met een belastbaarheid van 200kg kun je hier ook mee blijven trainen als je eenmaal gewicht aan je workout wil toevoegen.

Buiten ophangen

Het leuke aan deze stang is dat je hem zowel aan je muur kan bevestigen als buiten aan een boom. Er wordt namelijk een extra bevestigingsplaat + spanband meegeleverd, waarmee je de optrekstang als het lekker weer is ergens buiten kunt ophangen.

Deze stang is ideaal voor de beginnende sporter, die niet gelijk een hoog bedrag wil uitgeven, maar wel de mogelijkheid wil om thuis zowel te kunnen optrekken als dippen.

#5 Toorx muur Chinup bar

Toorx fitness chinning bar
Meest veelzijdig
Shop now!
bol.com (€114,95)

We sluiten deze lijst af met de ToorX optrekstang. Dit is de meest veelzijdige optrekstang in deze lijst wat betreft de verschillende grip soorten.

Je kunt niet alleen de standaard pull ups en chin ups met deze bar trainen, nee je kunt eindeloos afwisselen door de bar vanuit een andere positie vast te pakken. Hierdoor train je je rug en armspieren steeds net op een andere manier.

Belastbaarheid

De belastbaarheid is 150kg, meer dan genoeg voor de meeste sporters. Ook als je extra gewicht toe wil voegen aan je workout.

Al met al is de ToorX een mooie, solide optrekstang voor aan je muur.

Voordelen van een optrekstang aan je muur?

Een pull up bar die je aan je muur hangt is de perfecte basis van je thuisgym. Als je hem goed ophangt, zijn ze zeer solide en kun je er heel lang plezier van hebben. 

Doordat de stang geankerd zit aan je muur kun je er tevens meer oefeningen mee trainen dan met bijvoorbeeld een pull up bar aan je deur.

Ook de hoge belastbaarheid is een voordeel, hierdoor kun je ervoor kiezen om te beginnen met weighted pull ups en dips.

Tot slot zijn ze in alle prijzen beschikbaar. Zo is de goedkoopste stang in deze lijst al beschikbaar voor €40,-

Nadelen van een PULL UP BAR AAN JE muur?

Om de optrekstang vast te zetten moet je vanzelfsprekend boren in je muur. Dit is niet voor iedereen mogelijk, of gewenst. Bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont, waarvan de huisbaas het niet toestaat.

Ook kun je de stang als die eenmaal hangt niet gemakkelijk meer verplaatsen.

Tot slot zijn de muur optrekstangen iets prijziger dan bijvoorbeeld de pull up bars die je aan je kozijn hangt. Maar aangezien ze daarentegen veel steviger en duurzamer zijn, vind ik dit niet een enorm nadeel

Aanvullende producten

Wanneer je thuis een plek hebt om pull ups te oefenen, zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden om je trainingen verder uit te breiden en aan te passen.

Aan de pull up bar kun je gemakkelijk ringen ophangen. Hiermee kun je ontzettend veel extra oefeningen trainen. Denk hierbij aan de support holds, ring rows en bicep curls.

Wanneer je aan het toe trainen bent naar je eerst pull up, is het verstandig om resistance bands / weerstandsbanden te kopen. Zo kun de pull en chin up geleidelijk aan lichter maken. Met deze banden maak je de weg naar het optrekken veel makkelijker..

Daarnaast wil je jezelf natuurlijk uit blijven dagen wanneer je de pull up onder de knie hebt. Daarvoor is het belangrijk om gewicht toe te voegen. Wanneer je 8 lichaamsgewicht reps uit kunt voeren, wordt het steeds moeilijker om een krachttrainings prikkel in je spieren te triggeren.

Dit los je op door extra gewicht toe te voegen. Met extra gewicht kun je perfect in de kracht rep range van 1 – 6 reps blijven trainen.

Om gewicht toe te voegen maak je gebruik van een weightvest of weight belt.

Alternatieven voor een pull up bar voor je muur?

Er zijn nog andere manieren om thuis te kunnen optrekken. Je kunt calisthenics ringen ophangen aan je plafond, balk of andere verhoging. Maar er zijn ook nog andere soorten optrekstangen.

Je kunt gebruik maken van een power tower / pull up station. Hiermee kun je verschillende andere soorten oefeningen trainen. Of je kunt een optrekstang aan je deur hangen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en makkelijk op te bergen. Weet jij nog niet welke het beste bij je past? Lees dan hier onze ultieme pull up bar koopgids.

Kortom voor iedereen is er wel een mogelijkheid om thuis te trainen. Dus wacht niet langer, bestel snel een pull up bar en ga aan de slag met trainen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?