Een Lifting belt, ook wel fitness riem of gewichthefriem genoemd, is een populaire accessoire binnen de powerlift en street lifting communities. Dit is namelijk de ideale tool om jouw te helpen met die zware PR lifts op de grote compound oefeningen.
Echter zijn er een hoop verschillende soorten en materialen. Dus ben jij van plan om een lifting belt te kopen? En weet je niet precies, wat of welke je moet hebben? Dan is dit artikel perfect voor jou! Hierin bespreek ik de verschillende soorten lifting belts en wat de voordelen van deze verschillende soorten zijn. En om je direct op weg te helpen, vind je in dit bericht mijn favoriete lifting belts.
Navigeer
Onze overall favoriete lifting belt
Als jij geen zin hebt om de hele blog te lezen, maar gewoon wilt weten welke belt ik aanraad. Kies dan voor de Reeva lifting belt. Deze is van hoge kwaliteit, heeft een lever sluiting en is vriendelijk geprijsd.
Wil jij juist wel weten wat de verschillen tussen de belts zijn, welke voordelen er aan de verschillende varianten zitten, en hoe je een belt optimaal gebruikt? Lees dan vooral verder!
Wat is een lifting belt?
Een lifting belt is een brede riem die je om je middel draagt tijdens het uitvoeren van zware compound oefeningen. Deze belt biedt extra ondersteuning aan je core en ruggengraat tijdens zware belasting.
Er zijn ontzettend veel synoniemen te vinden voor een lifting belt, bijvoorbeeld een fitness riem, halter riem, lifting gordel en gewichthefriem.
Daarbij zijn er verschillende varianten van de lifting belt. Dit komt doordat een belt niet alleen gebruikt voor voor het powerliften en weightlifting, maar ook bijvoorbeeld bij crossfit. Zo hebben de verschillende varianten op de lift belts voordelen bij verschillende sporten.
Welke varianten lifting belts zijn er?
De verschillende namen voor de lifting belts worden online veelal door elkaar heen gebruikt. Echter is er wel een duidelijk verschil in de soorten, en het gebruik van de belts.
Qua gebruik wordt er binnen lifting belts onderscheid gemaakt tussen weightlifting belts en powerlifting belts. Deze sporten hebben namelijk baat bij een andere mate van flexibiliteit en ondersteuning van de riem.
Weightlifting belts vs powerlifting belts
Weet jij nog niet precies wat voor een lifting belt jij aan wilt schaffen? Dan is het belangrijk om eerst te weten welk type belt voor jou geschikt is. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de weight lifting belts en powerlifting belts.
Hieronder vind je het verschil qua gebruik, materiaal en de verschillende sluitingen.
Gebruik
Uit de namen kun je het natuurlijk al halen. Maar toch is het belangrijk om te bespreken welke belt geschikt is voor welke type training.
Jij wilt natuurlijk het maximale uit je belt halen. En daarvoor is het belangrijk om er een te kiezen die aansluit bij jouw manier van trainen.
Een powerlifting belt is de perfecte ondersteuning wanneer jij je volledig richt op de bekende powerlifting oefeningen: squat, deadlift en de benchpress.
De weightlifting belt is daarentegen de betere optie wanneer jij traint voor lifts zoals de clean & jerk, de snatch en soortgelijke oefeningen.
Ook wanneer jij een belt zoekt voor crossfit, gaat de voorkeur in de meeste gevallen uit naar de weightlifting belt in verband met de veelzijdigheid aan oefeningen in een WOD.
Vorm / Materiaal
Hoe komt het dat de ene belt specifiek geschikt is voor de powerlift oefeningen en de andere voor weight lift oefeningen?
Dit heeft alles te maken met de vorm van de belt, en de materiaal waar deze van gemaakt is.
Power lifting belts worden meestal gemaakt van leer. En zijn aanzienlijk dikker dan weight lifting belt, die meestal van nylon worden gemaakt.
Voor de dikte van de belt geldt, hoe dikker de belt is, hoe meer ondersteuning deze geeft.
Echter heeft dit ook een keerzijde, een dikkere belt is namelijk stugger en daardoor minder flexibel.
Om deze reden zijn dikkere belts uitermate geschikt voor oefeningen zoals de squat, deadlift en de benchpress.
Wanneer je echter oefeningen zoals de clean and jerk en snatches traint, wil je juist dat de belt niet in de weg zit. Vandaar dat een dunnere, meer flexibele belt dan de beste optie is.
Sluiting
Er zijn verschillende sluitingen beschikbaar voor de verschillende lifting belts.
Powerlifting belt
Er zijn standaard 3 varianten op de sluiting van een powerlifting belt. Aangezien dit vrij dikke belts zijn, is het essentieel dat de sluiting goed vastzit. En dat de belt niet los kan schieten.
Deze varianten zijn:
– Lever belt, ook wel clipsluiting genoemd
– Enkele gesp sluiting (single prong)
– Dubbele gesp sluiting (double prong)
Welke sluiting is beter?
Er is geen van de soorten beter dan de ander. Welke voor jou het beste is, heeft voornamelijk te maken met jouw eigen voorkeur.
Oorspronkelijk hadden lifting belts vrijwel altijd een gesp sluiting. En deze werken goed omdat ze stevig vastzitten tijdens het uitvoeren van de oefening.
Echter switchen steeds meer power lifters naar een belt met een lever sluiting. Aangezien deze gemakkelijker in gebruik is. De lever maakt het vast-en losmaken van de belt een stuk eenvoudiger.
Onze favoriete powerlifting belts
Ben jij op zoek naar een powerlifting belt? Dan zijn de 2 belts hieronder degene die wij aanraden. Dit zijn beide hoge kwaliteit lifting belt. Het enige wat jij nog moet bepalen is welke sluiting jouw voorkeur heeft, de lever belt of de gesp sluiting belt.
Favoriete lever belt: Reeva Lifting Belt
Reeva is een gespecialiseerd fitness merk, dat hoogwaardige producten maakt. Zo ook deze lever belt. Je hoeft maar een blik te werpen op de eindeloze positieve reviews om er zeker van te zijn dat dit een goede belt is.
Deze belt van buffelleer is 10mm dik en weegt wel 1.5kg.
Maar waar deze belt zich onderscheid van andere lifting belts is de wijde range aan maten. Hierdoor weet je zeker dat de belt goed aansluit op jouw middel.
Favoriete gesp sluiting belt: Wolfpack lifting belt
Geef jij de voorkeur aan een lifting belt met een gespsluiting, dan raden wij de Wolfpack lifting belt aan. Deze (syntetisch) leren riem met dubbele aluminium gespsluiting is ideaal voor het zware lift werk.
Deze belt is verkrijgbaar in 4 verschillende maten en weegt 800 gram.
Onze favoriete Weightlifting belt
Weightlifting belts zijn aanzienlijk dunner dan powerlifting belts, en hebben daarom baat bij een andere sluiting. De meest gebruikte sluitings voor dit soort belts zijn met een gesp of met klittenband.
Gorilla Wear lifting belt
De Gorilla Wear Lifting belt is de ideale weightlifting belt. Met een hoogte van 10cm is die in lijn met de powerlifting riemen, en uitstekend geschikt voor je zware lifts.
Deze riem is in 3 maten verkrijgbaar, en door de klittenband sluiting eenvoudig vast te zetten.
Daarnaast is het grote voordeel van deze belt, dat je hem snel om en af kan doen. Wat natuurlijk een groot voordeel is tijdens je Crossfit WOD.
Tot slot is de Gorilla Wear lifting belt erg prettig geprijsd. Al met al een mooie belt voor een goede prijs.
Weightlifting belt of Powerlifting belt kopen
Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er zowel voordelen aan het trainen met een powerlifting belt, als met een weightlifting belt.
Met een powerlifting belt heb je meer ondersteuning doordat de belt dikker is. Maar hierdoor verlies je ook flexibiliteit in je bewegingen.
Daarentegen geeft de weightlifting belt je ook ondersteuning, al is het minder dan bij een powerlifting belt. Maar blijf je een stuk flexibeler.
Simpel gezegd doe jij aan powerlifting, neem een powerlift belt.
Doe je aan weightlifting, of een sport waarbij veel weightlift elementen voorkomen (zoals Crossfit) ga dan voor een weightlifting belt.
Veelgestelde vragen
Hieronder beantwoorden wij alle veelgestelde vragen omtrent lifting belts.
Hoe werken lift belts?
Lifting belts draag je rondom je middel. Hierbij zit de belt redelijk dicht op je buikspieren, wat er voor zorgt dat als je jouw buikspieren aanspant en uitzet, je spieren tegen de belt aankomen.
Door deze tegendruk van de belt ontstaat intra abdominale druk. En dit helpt jou om je lichaam te stabiliseren, en overextensie van je rug te voorkomen.
Wanneer moet je een lifting belt gebruiken?
Lifting belts hebben het meeste effect bij het uitvoeren van compound lifts, zoals squats, deadlifts en de bench press. Waarbij je de core aan moet spannen, en zware gewichten gebruikt worden.
Als je een beginner bent in het krachtsporten, is het raadzaam om eerst een goede techniek aan te leren, voordat je gaat trainen met een gewichthefriem.
Vervolgens kun je een riem gebruiken in je working / top sets. Dit zijn de sets in je training waarbij je op een hoge intensiteit traint.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een lift belt te gebruiken wanneer je aan powerlifting wedstrijden mee wilt doen. Aangezien de extra stabiliteit je net een beetje voordeel geeft.
Waar op letten bij het kopen van een lifting belt?
Naast de variant en de sluiting, zijn de volgende punten belangrijk om mee te nemen in jouw keuze voor een lifting belt.
Hoogte: De pasvorm is cruciaal, vooral voor degenen die voor het eerst een lifting belt gebruiken. Lifting belts zijn stug bij aankoop en moeten zich nog aanpassen aan het lichaam. Maar het is wel belangrijk dat jij een belt aanschaft die qua hoogte geschikt is voor jouw middel.
Lengte: De lengte is belangrijk om een goede pasvorm te garanderen. Lifting riemen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. En bij de lifting belts die wij aanraden in dit artikel staat duidelijk vermeld welke maat geschikt is voor de omtrek van jouw middel. Meet daarom eerst jouw middel op, voordat je een gewichthefriem aanschaft.
Dikte: De meeste lifting-riemen zijn 10 millimeter dik. Riemen die nog dikker zijn, geven meer ondersteuning. Maar maken de riem ook minder flexibel.
Wat is de beste lifting belt?
Wanneer je als powerlifter zeer zware gewichten verplaatst, is een dikkere (leren) riem, die veel ondersteuning biedt, het beste.
Maar wanneer jij je focust op meer dynamische oefeningen zoals weightlifting, of crossfit, dan heeft een dunnere (nylon) riem de voorkeur. Aangezien deze meer flexbiliteit biedt.
Heb je een lifting belt nodig?
Als recreatieve lifter heb je niet per se een lifting belt nodig. Echter betekent dit niet dat een belt geen toegevoegde waarde heeft.
Bijvoorbeeld, als je van plan bent om je grenzen te verleggen en je 1RM te testen, dan kan een belt een handig hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat je torso voldoende ondersteuning krijgt.
Wat kost een lifting belt?
De goedkoopste varianten zijn er al vanaf ongeveer 25 voor een weightlifting belt, en de prijs kan oplopen tot circa €100. Voor een powerlifting belt betaal je gemiddeld meer dan voor een weightlifting belt, vanwege de duurdere / dikkere materialen.
Hoe strak moet een powerlifting riem zitten?
Om optimaal effect van de riem te hebben is het belangrijk dat de powerlifting riem strak zit, maar je nog net een hand tussen je buik en de belt kunt stoppen.
Je wilt niet dat die te strak zit, waardoor je pijn of een benauwd gevoel ervaart. Maar als de belt te los zit, heeft deze geen toegevoegde waarde.
Welke maat lifting belt ik moet kopen?
Meet eerst de omtrek van je middel, voordat je een lifting belt aanschaft. Dit doe je door een centimeter te gebruiken, en ter hoogte van je navel je buik in een ontspannen staat op te meten. Alle producten die wij in deze blogpost aanraden hebben een maattabel waaruit je vervolgens jouw maat kunt aflezen.
Relevante koopgidsen
Vond je de informatie in dit artikel interessant? Lees dan ook onze andere koopgidsen: