parallettes

6X beste Parallettes voor calisthenics en handstanden (2024)

Parallettes zijn een fantastische aanvulling voor jouw thuisygm. En als je op zoek bent naar de beste parallettes voor calisthenics en handstanden, ben je hier aan het goede adres. In dit artikel zullen we de zes beste opties bespreken die momenteel verkrijgbaar zijn, zodat je een goede keuze kunt maken die bij jouw behoeften past.

Navigeer

Wat zijn Parallettes?

Parallettes zijn een van de meest veelzijdige en populaire calisthenics-apparaten die er bestaan. Ze kunnen worden gebruikt voor allerlei oefeningen, van pure krachttraining tot aan acrobatische trucs.

Parallettes bestaan uit 2 parallelle stangen die vastzitten aan een onderstel. Deze zijn uitermate geschikt om lichaamsgewicht oefeningen mee te trainen. Ze worden vaak gebruikt voor handstanden, pushups en heel veel andere oefeningen.

Paralettes zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Zo zijn ze ideaal om je mentaal en fysiek voor te bereiden op het trainen van de handstand op hogere hoogtes, zoals de gelijke brug bij het turnen

Wat zijn de beste parallettes?

De beste zijn stevig en duurzaam, zodat je er veilig op kunt trainen. Ze moeten ook licht genoeg zijn om mee te nemen naar de sportschool of naar buiten, en eenvoudig op te stellen en af te breken. Tot slot moeten ze betaalbaar zijn.

Daarom hebben we deze lijst met de 6 beste sets voor calisthenics, handstanden en handstand push-ups samengesteld.

6 Beste paralettes

In onderstaande lijst vind je onze favoriete sets van diverse soorten, materialen, hoogtes en prijsklassen.

#1 Pullup & DIp Houten parallettes

Pullup & Dip Houten parallettes
Hoogste kwaliteit parallettes
Shop now!
bol.com (€159,95)

Deze gepatenteerde parallettes set ziet er niet alleen fantastisch uit, maar zit technisch ook nog eens heel goed in elkaar.

De ergonomische houten handvaten zorgen ervoor dat je de perfecte grip hebt tijdens het uitvoeren van je oefeningen. Daarbij zijn ze ook nog eens gewrichts vriendelijk.

Tot slot heeft deze set een belastbaar gewicht van wel 200kg, en krijg je 5 jaar garantie.

#2 Pullup Streetgains houten parallettes

Streetgains houten parallettes
Beste prijs / kwaliteit
Shop now!
bol.com (€84,95)

De beste koop in deze lijst van je de houten Parallettes van Streetgains. Dit is een bekend Nederlands Calisthenics / streetworkout merk dat hoogwaardige producten maakt.

Met een maximaal belastbaar gewicht van 150kg, is dit de perfecte set voor zowel beginners als gevorderden. 

Deze set is erg gemakkelijk in elkaar te zetten. Het staal is afgewerkt met een poedercoating en de poten zijn voorzien van anti slip pad. En mocht er toch iets mis zijn heb je 2 jaar garantie op de paralettes.

#3 Trizzle Parallettes hoog

Beste hoge parallettes
Shop now!
bol.com

Wanneer jij de voorkeur geeft aan hoge parallettes, is deze set van Trizzle de ideale keuze.

Het grote voordeel van deze hoge variant is, dat je de hoogte zelf kunt bepalen. Zo heb je de keuze of je een hoogte van 82 of 91cm wilt aanhouden.

Om ervoor te zorgen dat je een goede grip hebt op deze parallettes, is het stalen frame voorzien van rubberen handgrepen. Ideaal voor je dips en je handstanden.

Tot slot heeft deze ijzersterke constructie heeft een belastbaar gewicht van 150kg. Daarmee heb je zelfs de ruimte om gewicht toe te voegen aan je workout, bijvoorbeeld met een weightvest.

#4 Streetgains lage parallettes

Streetgains lage parallettes
Beste lage parallettes
Shop now!
streetgains.nl (€34,95)

De beste lage parallettes in deze lijst zijn ook van Streetgains. Deze worden ook wel de mini parallettes genoemd, en wegen slechts 850 gram. Het fijne hieraan is dat je ze gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Deze mini variant is voorzien van antislip voeten, waardoor je ervan verzekerd bent dat ze niet wegglijden. Tot slot hebben ze een belastbaar gewicht van 150kg.

#5 Muscle Power stalen paralettes

Muscle Power stalen parallettes
Beste stalen parallettes
Shop now!
bol.com (€79,95)

Deze zwarte parallettes van Muscle Power zijn volgens ons de beste stalen parallettes. Met een greep dikte van 3cm liggen ze fijn in je hand. Verder wegen ze 7.5kg en hebben ze een belastbaar gewicht van 150kg.

Het fijne van deze stalen parallelle bars is dat ze bestaan uit 1 geheel. Hierdoor hoef je ze niet zelf in elkaar te zetten.

#6 Kraken Parallettes

Kraken Parallettes
Beste prijs
Shop now!
bol.com (€61,95)

Tot slot sluiten we deze lijst af met de best geprijsde variant. Dit zijn de Kraken parallettes. Met een gewicht van 4kg en een belastbaar gewicht van 150kg, is dit een hele mooie set voor een zacht prijsje.

Welke materialen parallettes zijn er?

Parallettes worden van allerlei soorten materialen gemaakt. Vaak zie je dat voor de parallelle balken hout worden gebruikt. Maar dit is lang niet altijd het geval. Zo zijn er varianten van metaal, hout maar ook pvc. Je kunt er een kopen, of als je handig bent een zelf maken. Dit gaat het gemakkelijkste met pvc.

Verschil tussen opdruksteunen en parallettes

De lage bars lijken erg op opdruksteunen. Echter is er één groot verschil tussen beiden, namelijk de lengte. Opdruksteunen zijn vaak de lengte van één vuist, terwijl parallettes aanzienlijk langer zijn. Toch worden de namen voor beide producten vaak door elkaar gebruikt.

Welke maten parallettes zijn er?

Over het algemeen zijn de parallettes in 3 maten onder te verdelen. Namelijk: lage, middelhoge en hoge. De lage variant staat direct op de grond, de middelhoge is circa 30 centimeter hoog en de hoge variant, ook wel dip station of equalizer genoemd, rond de 80 – 90 centimeter.

Elk van deze varianten heeft bepaalde voordelen, daarom is het verstandig om goed te bedenken wat je wilt trainen, voordat je een set aanschaft.

Voordelen lage parallattes

#1 Ideaal om push ups mee te trainen
#2 Makkelijker opgooien met handstand training
#3 Stabieler, doordat je dichter bij de grond blijft
#4 Gemakkelijk mee te nemen op reis

Voordelen hoge parallattes

#1 Kun je aanzienlijk meer oefeningen mee trainen
#2
Meer ruimte voor regressies bij planche en L-sit
#3 Meer overlap met de gelijke brug uit het turnen

Hoe kies je de parallettes?

Wanneer je op zoek bent naar de beste parallettes voor calisthenics of handstanden, is het belangrijk om te weten welke merken goed zijn, welke oefeningen je ermee wilt doen en wel grootte / hoogte je het meeste aanspreekt.

Oefeningen

De belangrijkste keuze voor de soort (voornamelijk hoogte), is gebaseerd op de oefeningen die je wilt gaan beoefenen. Met lage en middelhoge bars kun je perfect de handstand trainen. Maar ook voor oefeningen zoals de planche, push-ups, L-sit en V-sit zijn deze bars ideaal.

Mocht jij de parallettes willen gebruiken om te wennen aan de gelijke bars, zodat je in de toekomst op de gelijke brug wil gaan trainen. Dan kan het zelfs verstandig zijn om zowel middelhoge als hoge bars aan te schaffen. Zo kun je langzamerhand wennen aan de hoogte waarop je de handstanden traint.

Belastbaarheid

Niet alle parallettes hebben dezelfde belastbaarheid. Daarom is het verstandig om een variant te kiezen die aansluit bij jouw wensen. Er is natuurlijk een groot verschil tussen het gebruik van een kind van 40kg t.o.v. een volwassene van meer dan 80 kg. Neem daarom altijd de belastbaarheid mee in je keuze.

Materiaal

Zoals ik al eerder schreef zijn er parallettes in diverse soorten materialen. Kies een materiaal dat goed aansluit bij jou wensen. Bijvoorbeeld als je de parallettes altijd buiten laat staan, kan het verstandig zijn om niet voor hout te kiezen, omdat deze hierdoor sneller stuk gaan.

Grootte en breedte

De breedte van de parallettes is belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Wanneer jij erg grote ofwel kleine handen hebt, is het prettig om parallelle bars te hebben die hierop aansluiten. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het onderstel. Aangezien deze zorgt voor de stevigheid.

Oefeningen met paralettes

Met parallettes kun je ontzettend veel verschillende oefeningen trainen. Niet alleen de handstand en alle opvolgende progressies, zoals de one arm handstand en de handstand push ups behoren tot de mogelijkheden. Maar ook heel veel buikspieroefeningen, zoals de L sit, en borst en arm oefeningen. In de video hieronder kun je direct inspiratie opdoen voor jouw parallette workout.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide