pull up station

5 x beste pull up station / power tower voor thuis (2024)

Wat is het beste pull up station, ook wel power tower genoemd? In deze blogpost beantwoord ik die vraag. Een pull up station is namelijk een fantastische fitnessapparaat om je thuisgym omheen te bouwen. Je kunt met een power tower namelijk enorm veel verschillende oefeningen trainen, zonder je huis uit te hoeven.

Met een pull up station kun je verschillende oefeningen doen met zowel lichaamsgewicht als extra verzwarende gewichten. Maar hoe kies je de beste power tower voor jouw eigen sportruimte? In deze blog bespreek in mijn top 5, gebaseerd op belastbaarheid, prijs en functionaliteit.

Navigeer

TOP 5 Pull up stations / power towers

Leest hieronder de lijst met de 5 beste pull up bars die je aan je muur kunt bevestigen.

#1 Sportsroyals pull up station

Sportsroyals pull up station
Beste pull up station
Shop now!
amazon.nl (€219,99)

Op nummer 1 staat de Sportsroyals pull up station. De meest veelzijdige, stevigste en hoogst belastbare power tower op deze lijst.

Belastbaarheid

De sportsroyals power tower heeft de  hoogste belastbaarheid van alle pull up stations in deze lijst. Het dip station en de pull up bar hebben een maximale belastbaarheid van 200kg.

Dit betekent dat je niet beperkt bent tot het trainen met je lichaamsgewicht. Maar dat je ook gewicht kunt toevoegen aan je pull ups en dips.

Met een weight belt of weightvest voeg je eenvoudig extra kilo’s weerstand toe. Waardoor je verzekert blijft van een goede krachtprikkel.

Verstelbaar

Het handige aan dit pull up station van Sportsroyals, is dat je deze in hoogte kunt verstellen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende hoogtes, van 163cm t/m 223cm. Zo is deze pull up station ideaal voor alle sporters.

Ingedraaide armleunen

Comfort is essentieel tijdens elke trainingsroutine, en de Sportsroyals Power Tower stelt niet teleur. Met de 10 graden gedraaide, gewatteerde armsteunen en rugleuning, biedt deze extra comfort tijdens oefeningen zoals knee raises, waardoor de belasting op je gewrichten wordt verminderd.

#2 Luxari Power Tower Pro

Luxari Power Tower Pro
Meest veelzijdige pull up station
Shop now!
bol.com (€169,95)

Het tweede pull up station in deze lijst is de power tower van Luxari. Deze is mooi geprijsd en heeft een aantal grote voordelen.

Verstelbaar

Ook dit pull up station van Luxari, kun je in hoogte verstellen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende hoogtes, van 155cm t/m 230cm. Zo is deze geschikt voor een grote groep sporters.

Belastbaarheid

De belastbaarheid van de Luxari power tower is 125kg. Daarmee houden de meeste sporters ruimte over om extra gewicht toe te voegen aan bijvoorbeeld de pull up / dip. Al is deze belastbaarheid wel aan de lage kant t.o.v. de andere stations in dit lijstje.

Met 20kg is het een relatief lichte power tower, maar door door de verbrede voetstukken inclusief anti slip laag, staat deze stevig en stabiel tijdens het trainen.

Elastieken

Met de Luxari power tower heb je niet alleen de mogelijkheid om pull ups, dips en push ups te trainen. 

Door de toegevoegde elastieken kun je jouw workout uitbreiden met isolatie oefeningen, bijvoorbeeld voor je biceps, triceps en schouder oefeningen.

#3 Sogesfurniture Power Tower

Sogesfurniture Power Tower
Beste prijs / kwaliteit verhouding
Shop now!
amazon.nl (€109,99)

Op de derde plaats in deze lijst staat het SogesFurniture pull up station. Deze Power Tower heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding van de stations in deze lijst. 

Verstelbaar

Ook de power tower van Sogesfurniture is in hoogte verstelbaar. Zo kun je de pull up bar instellen op een hoogte vanaf 190cm tot en met 230cm. Vandaar dat deze power tower voor vrijwel alle lengtes geschikt is.

Belastbaarheid

Met de belastbaarheid van 200kg zit je ook goed. Dit betekent dat je niet beperkt bent tot het trainen met je lichaamsgewicht, maar ook de mogelijkheid om gewicht aan je workout toe te voegen.

#4 Gravity Fitness mobiel Pull up station

Gravity Fitness Mobiel Pull Up Station
Beste mobiele pull up station
Shop now!
amazon.nl (€149,95)

Op de vierde plaats in deze lijst vind je een heel ander soort pull up station, namelijk een mobiele variant.

Overal trainen

Deze mobiele versie brengt een aantal leuke voordelen met zich mee. Zo hoef je geen ruimte in je huis te besteden aan je pull up station, en kun je als het lekker weer is gemakkelijk buiten in het park trainen.

Stevig

Met een gewicht van 19kg heeft deze pull up bar nog steeds een stevige basis om je pull up te trainen.

Maar de pull up is niet de enige oefening die je met dit apparaat kunt beoefenen. Zo kun je er eenvoudig mee dippen maar ook push-ups en rows mee trainen.

De hoogte is maximaal 192cm en het belastbaar gewicht 110kg.

Tot slot krijg je bij dit mobiele pull up station 3 jaar garantie. Wat een jaar extra is t.o.v. de andere power towers in deze lijst.

#5 Hop-Sport Krachtstation

Hop-Sport Krachtstation
Beste voor lange sporters
Shop now!
amazon.nl (€259,88)

De laaste power tower uit deze lijst is  het Hop-Sport kracht station.

Deze is ideaal voor langere sporters, aangezien de hoogte van de stang tot een hoogte van 246cm bevestigd kan worden. En met een belastbaarheid van 200kg, zit je vanzelfsprekend ook goed.

Daarnaast is er nog een groot voordeel aan dit station. Namelijk de verstelbaarheid van de dip stang. Je kunt eenvoudig de afstand van de dip handgrepen verstellen in een range van 56 – 73 cm.

Wat is een pull up station?

Een pull up station wordt ook wel een power tower genoemd. Het is een multifunctioneel fitness apparaat, dat je perfect de mogelijkheid geeft om thuis te trainen. Je kunt er zowel je rug, borst, schouder, buik en armspieren mee trainen.

Bij een pull up station gebruik je hierbij het eigen lichaamsgewicht als weerstand. Een Power tower geeft je de mogelijkheid om thuis een volledige upper body training uit te voeren

Hoe ziet een pull up station / power tower eruit

Je hebt pull up stations in alle soorten en maten. En sommige zijn nog uitgebreider dan de andere. Waar ze in overeenkomen is dat ze allemaal beschikken over in ieder geval 3 elementen.

1. Pull up bar

Bovenaan een pull up station zit een langwerpige horizontale bar. Deze is perfect geschikt om verschillende soorten pull ups aan te trainen. Zo kun je ervoor kiezen om deze met een wijde of smalle grip te trainen. Of om deze met een pronated (pull up) of supinated grip (chin up) te trainen.

2. dip station

In het midden van de power tower zitten 2 parallelle stangen. Deze kun je gebruiken om dips te trainen. Bij sommige pull up stations is het mogelijk om deze in hoogte te verstellen. Wat een groot voordeel is, omdat je zo verzekerd bent van een ideale hoogte van je dip stang. Deze ideale hoogte houdt in dat je dips uit kunt voeren met je benen gestrekt naar beneden.

Voordat je een pull up station kiest is het belangrijk om te bedenken wat voor jou de ideale breedte van de dip stang is. Dit verschilt namelijk per persoon. En hangt er zeer van af hoe lang je bent.

Er is een handige manier om jouw ideale dip breedte te berekenen: neem de lengte van je onderarm en hand (met uitgestrekte vingers) en voeg daar één vuist breedte aan toe.

3. Arm- en rugkussens

Tot slot zijn er de rug en armkussens op de power tower. Deze zorgen ervoor dat je op een prettige manier je buikspieren kunt trainen. Dit doe je door leg of knee raises te oefenen.

Pull up station kopen

Als jij op zoek bent naar een pull up station, dan heb je waarschijnlijk al gezien dat er een uitgebreid aanbod is op het net. Daarom is het verstandig om eerst te weten waar je op moet letten.

1. Belastbaarheid

De belangrijkste eigenschap van een pull up station is de belastbaarheid. Dit zegt namelijk ontzettend veel over de constructie, de materialen en de levensduur van het product.

Hierbij is het niet enkel interessant om te weten wat je lichaamsgewicht is t.o.v. de belastbaarheid. Maar ook om te weten of je nog gewicht toe kunt voegen met deze power tower.

Alle pull up stations in deze lijst hebben een belastbaarheid van minimaal 120kg. En zullen daarmee voor de meeste mensen voldoende belastbaar zijn om lichaamsgewicht oefeningen mee te trainen.

Maar als jij eenmaal 10 pull ups met je lichaamsgewicht kunt. En je wilt (net als ieder ander) sterker worden. Dan is het tijd om gewicht toe te voegen. Als je dan een belastbaarheid van 200kg hebt (zoals de nummer 1 uit deze lijst) weet je zeker dat genoeg speling houdt.

2. De afmetingen en de stevigheid

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat het pull up station past op de plek waar je deze neer wil zetten. Hierbij gaat het niet enkel om de breedte en de lengte, maar ook de hoogte is essentieel.

Bij een pull up komt je hoofd namelijk boven de stang uit. Als deze stang op 220cm hangt, moet je natuurlijk nog wel de ruimte hebben om niet je hoofd te stoten.

Gelukkig zijn de standaard plafonds in Nederland een stuk hoger dan die 220cm. Maar als jij de power tower bijvoorbeeld in een souterrain wil neerzetten, is dit wel belangrijk om mee te nemen in je beslissing.

Kies ook voor een stevige pull up station. Kijk hierbij naar het gewicht van de power tower zelf. Zo zal een zwaardere variant steviger op de grond staan dan een lichtere.

3. De prijs

Ook voor een pull up station geld, goedkoop is niet altijd de beste koop. Wanneer je voor kwaliteit gaat zul je er langer plezier van hebben.

Power tower oefeningen

Met een pull up station kun je ontzettend veel oefeningen trainen. Natuurlijk is het ideaal om pull ups en dips te trainen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Bekijk onderstaand filmpje voor meer inspiratie.

Pull up station opzetten

Niet alle power towers zijn even gemakkelijk om in elkaar te zetten. De betere fabrikanten hebben er meer moeite in gestopt om een duidelijk instructie blad mee te leveren. Maar het kan toch even puzzelen zijn voordat je hem in elkaar hebt.

Meestal zal het je tussen de 30 en 60 minuten kosten voordat je alle onderdelen in elkaar hebt zitten. Wel raden we je aan om het met 2 personen te doen, aangezien sommige onderdelen van de power tower erg zwaar zijn.

Wat heb je nog meer nodig?

Wanneer je thuis een pull up station geïnstalleerd hebt, zijn er een hoop mogelijkheden om je trainingen verder uit te breiden en aan te passen.

Aan je power tower kun je ringen ophangen. Hiermee kun je ontzettend veel extra oefeningen trainen. Bijvoorbeeld support holds, ring rows en bicep curls.

Als je nog aan het leren bent om jezelf op te trekken zijn resistance bands / weerstandsbanden de beste manier om zo snel mogelijk naar je eerste pull up toe te trainen. Zo kun de ondersteuning bij de pull en chin up geleidelijk aan lichter maken. Met deze banden maak je de weg naar het optrekken veel makkelijker.

Ook heb ik het in deze post al vaker gehad over het toevoegen van gewicht aan je workout. Wanneer je 8 lichaamsgewicht reps uit kunt voeren, wordt het steeds moeilijker om de juiste trainingsprikkel in je spieren te triggeren voor kracht en spiergroei.

Met extra gewicht los je dit probleem perfect op, door in de kracht rep range van 1 – 6 reps blijven trainen.

Om gewicht toe te voegen maak je gebruik van een weightvest of weight belt.

Alternatieven pull up station?

Mocht jij op zoek zijn naar een manier om thuis  te dippen en optrekken? Dan zijn er ook andere opties dan een power tower. Zo kun je calisthenics ringen ophangen aan je plafond, balk of andere verhoging. Hiermee kun je gemakkelijk pull ups en dips trainen.

Maar er zijn ook nog andere soorten optrekstangen.
Je kunt bijvoorbeeld een optrekstang aan je muur bevestigen. Hiermee heb je de mogelijkheid om muscle ups te trainen. Of je kunt een pull up bar aan je deur hangen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en makkelijk op te bergen.

Kortom voor iedereen is er wel een mogelijkheid om thuis te trainen. Dus wacht niet langer, bestel snel een bar en ga aan de slag met trainen.

Conclusie

Waarom zou je een pull up station kopen?

Als je geïnteresseerd bent in het trainen van lichaamsgewicht oefeningen in je eigen huis. Dan is een pull up station de ideale oplossing. Deze geeft je namelijk de complete oplossing zodat je niet alle materialen (pull up stang, dip bars, etc.) apart hoeft te kopen. Zeker als je beginner / semi-gevorderd bent, zal je heel veel aan een pull up station hebben.

Waarom geen power tower kopen?

Het grootste bezwaar om een power tower te kopen is de ruimte die het inneemt. Je kunt deze ook niet even snel afbreken en later weer in elkaar zetten. Daarom is het belangrijk dat je zowel in de breedte als in de lengte de ruimte thuis hebt om hem neer te zetten.

Daarnaast is het niet de meeste geschikte soort pull up bar als je muscle ups wilt trainen. Hiervoor is de ruimte tussen de pull up bar en de muur vaak net te klein.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?