Dip belt

De beste dip belt kopen in 2024? Dit moet je weten!

Een dip belt, ook wel pull up belt, of dip riem genoemd, is een essentieel hulpmiddel voor beoefenaars van fitness, weighted calisthenics en streetlifting.

Deze dip riem is namelijk speciaal ontworpen om gewicht toe te voegen aan lichaamsgewicht oefeningen. Waardoor jij eenvoudig de intensiteit van jouw dip, pull up en andere oefeningen kun verhogen.

Het kiezen van goede belt is nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk veel verschillende soorten dip riemen op de markt, en helaas hebben veel daarvan een matige tot zelfs slechte kwaliteit. 

In deze blogpost leg ik in detail uit waar je op moet letten bij het kopen van een dip belt. En geef ik je 3 opties die in mijn ogen de beste dipping belts op de markt zijn.

Navigeer

Beste 3 dipping belts

Waarschijnlijk ben jij vooral geïnteresseerd in welke dip riem het beste is. Vandaar dat ik daarmee zal beginnen. 

Welke riem voor jou het meest interessant is, ligt voornamelijk aan je huidige niveau, en je doelen.

Er zijn een hoop belts op de markt waarmee je prima 5 of 10kg toe kunt voegen aan je trainingen op een veilige manier.

Maar er zijn slechts enkele hoogwaardige belts op de markt waar je op een veilige manier, structureel, gewichten boven de 30kg kunt hangen.

Oftewel, ben jij van plan om serieus gewicht aan je dip belt te hangen, dan raad ik je aan om één van de onderstaande dip riemen aan te schaffen.

#1 Barriorzz dip belt

barriorzz dip belt
10% korting met onze code: "HEAVYWEIGHT10"
Shop now!
barriorzz.com (€54,99)

Barriorzz is een opkomend Nederlands Calisthenics merk, dat hoogwaardige calisthenics materialen maakt. Zo ook de Barriorzz dip belt.

Deze belt kan meer gewicht aan dan dat je ooit kunt dippen. Je hoeft dus maar eenmalig een belt te kopen, en bent daarna voorzien.

Waar de meeste andere dip belts geleverd worden met een stalen ketting (die vaak afbreekt), komt deze standaard met een battle rope

Zo’n battle rope is een riem van 125cm, waarmee je eenvoudig de gewichten vastzet.

Mede door de lengte van de battle rope, kun je de schijven bij de dip lager hangen. Waardoor je de dip zo efficiënt mogelijk uit kunt voeren.

Tijdens Nederlandse (weighted) Calisthenics / street lifting meet ups wordt deze belt veelvoudig gebruikt om hoge gewichten te dippen (meer dan 150KG)

Al met al de ideale belt om jouw dips sterker te maken!

#2 GORNation dip belt

GORNation is een van ‘s wereld bekendste Calisthenics merken. En het verbaast dan ook niet dat de GORNation dipping belt, een van de sterkste dip riemen op de markt is.

Daarnaast is de belt zo gemaakt dat deze ook bij hoge gewichten comfortabel zit.

Standaard wordt de belt geleverd met een 90cm lange stalen ketting. Deze is in combinatie met de 3 karabijnhaken lang genoeg om het gewicht bij een dip op de juiste plek te hangen.

Daarbij heb je de optie om er een battle rope van 125cm aan toe te voegen. Deze is getest en kan een gewicht van 250kg dragen.

Aangezien de GORNation dip belt standaard verkocht wordt met ketting, en je bij moet betalen voor de battle rope, raden wij je aan de Barriorz belt te kopen.

#3 U-Fit One dipping belt

U Fit One dip belt
Best geprijsd
Shop now!
bol.com (€34,98)

Wanneer jij niet van plan bent om om gigantische gewichten aan je dipping belt te hangen. Maar wel op een veilige manier gewicht wil toevoegen aan je lichaamsgewicht oefeningen.

Dan is de U Fit One de dipping belt voor jou.

Deze dipping belt is belastbaar tot 136kg en heeft een handige gesp waardoor deze voor iedereen goed om de heup past.

Daarbij kun je met de stalen kabel en de 8cm karabijnhaken (2) op een veilige en makkelijke manier het gewicht aan de riem hangen.

Tot slot is deze belt heel fijn geprijsd. Waardoor de prijs kwaliteit verhouding heel goed is.

voordelen U Fit One dip belt

  • 136kg belastbaarheid
  • 2 karabijnhaken
  • Comfortabele sluiting
  • Aanpasbare riem lengte

Wat is een dip belt

Er zijn veel verschillende namen die voor een dipping belt gebruikt worden, bijvoorbeeld pull up belt, dip gordel of dip riem. En allemaal staan ze voor hetzelfde stuk fitness materiaal, namelijk de riem waarmee je extra gewicht toe kunt voegen aan je oefeningen.

De meest gebruikte naam: dipping belt, is ontstaan doordat de belt voornamelijk gebruikt wordt om gewicht toe te voegen aan de lichaamsgewicht dip.

Bij het gebruiken van de belt, plaats je de riem over je heup, en klik je deze vast met een karabijnhaak. Vervolgens hang je het gewicht aan een stalen ketting of touw, welke je vastklikt aan de riem.

Door dit gewicht toe te voegen aan je oefeningen, verhoog je eenvoudig de intensiteit. Waardoor je meer focust op pure kracht training kunt leggen.

Het gebruik van een dip gordel is voornamelijk interessant voor sporters die de dip en pull up met hun lichaamsgewicht al meester hebben gemaakt. En nu door willen naar een volgend niveau.

Verschil tussen lifting belt en dipping belt

Vaak wordt een dip belt verward met een lifting belt (ook wel fitness riem genoemd). Logisch ook, want de namen lijken natuurlijk op elkaar. Maar de functie van de belt is compleet anders.

Een lifting belt is namelijk een nauwsluitende riem die je draagt tijdens het uitvoeren van zware compound oefeningen zoals squats en de deadlift.

Daarbij helpt de fitness riem om tegendruk voor je buikspieren te creëren. Wat zich vertaald in meer kracht en stabiliteit tijdens de oefening.

Op letten bij het kopen van een dip belt

Hieronder staan een aantal belangrijke punten om op te letten bij het aanschaffen van een dip riem.

Gewicht capaciteit / belastbaarheid

Waarschijnlijk de belangrijkste van alle punten. Ga voor een belt met een belastbaarheid die aanzienlijk hoger ligt dan het gewicht wat jij zelf wilt gaan tillen. Hierbij geldt, hoe hoger hoe beter.

Grootte en pasvorm

Uiteraard moet de belt comfortabel zitten. Daarvoor is de grootte van de belt van belang. Kies een belt die past bij jouw lichaamsgrootte / middelomvang.

De eerder genoemde variant van U Fit One heeft een riem waarmee je deze zelf af kunt stellen. Ideaal als de standaard maten niet geschikt zijn voor jou.

Lengte van de ketting / riem

Voornamelijk bij de dip is het belangrijk dat het gewicht zo laag mogelijk hangt. Hoe langer de ketting is, hoe lager het gewicht hangt. Daarbij is het handig om een langere ketting te hebben als je veel (dikkere) schijven aan de belt wil hangen.

Aantal karabijnhaken

Om gebruik te kunnen maken van de volledige lengte van de ketting is het handig om 3 karabijnhaken te hebben. Één voor elk van de uiteinden van de ketting en één om de belt om je middel te bevestigen.

Bij de U Fit One heb je slechts 2 karabijnhaken nodig aangezien deze een andere sluiting heeft om de riem om je middel te bevestigen.

Prijs

Uiteraard is het belangrijk om te kijken naar de prijs van de belt, en hoe deze in jouw budget valt.

Er zijn al dip belts vanaf 20 euro te verkrijgen. Helaas geldt voor deze wel het aloude gezegde: goedkoop is duurkoop.

Om op een veilige manier te trainen raad ik je aan om voor één van de eerder genoemde belts te gaan.

Dip belt of weight vest

Gewicht toevoegen aan je workout  kan op meerdere manieren, dus je bent niet alleen afhankelijk van een dip belt. 

Zo kun je er ook voor kiezen om een weight vest te gebruiken. Deze heeft weer hele andere voordelen dan de dip belt.

Wanneer kiezen voor een weight vest?

Een weightvest is een vest dat je om je bovenlichaam draagt, waar extra gewicht in zit verwerkt.

Deze gewichtsvesten zijn vallen meestal in de range van 5kg tot 30kg. Waarbij het gewicht meestal in blokjes / zakjes van 1kg is onderverdeeld. Zodat je het gewicht zelf kunt bepalen.

Het is verstandig om voor een weightvest te kiezen wanneer je minder gewicht gebruikt, en meerdere oefeningen achter elkaar wilt trainen.

Neem als voorbeeld een circuit training waarbij je eerst 10 dips doet, daarna 5 pull ups en afsluit met 20 pushups. Als jij hier gewicht aan wilt toevoegen gaat dit veel gemakkelijker met een vest. 

Wanneer kiezen voor een dip riem?

Als jij hoge gewichten wilt dippen / pullen, dan is de belt wat je nodig hebt. Ook heb je hiermee het voordeel dat het gewicht onder je hangt, zodat het niet in de weg zit. Wat bij een weight vest nog wel eens gebeurt.

In de video hieronder zie je meer over de verschillen tussen het vest en de dip belt.

Oefeningen met een dip riem

Er zijn veel oefeningen die je kunt verzwaren met een dipping belt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Dips

Dit is de meest logische oefening om te verzwaren met de belt. Geen wonder aangezien de naam dipping belt hier van afgeleid is.

De dip is een compound calisthenics oefening waarbij je de borst, triceps en schouderspieren traint, door middel van een dip station. Lees deze blog als jij meer wil weten over weighted dips.

Pull-ups

Ook pull ups / chin ups worden vaak zwaarder gemaakt met een belt. Vandaar dat sommigen het ook wel een pull up belt noemen. Lees deze blog als jij meer wil weten over weighted pull ups.

Ring Push ups

Om je push ups zwaarder te maken, kun je deze in de ringen uitvoeren. Dit doe je eenvoudig door je voeten op een verhoging te plaatsen en de ringen op de juiste hoogte te hangen. Zo heb je genoeg ruimte aan de onderkant om gewicht toe te voegen aan je riem.

Handstand / handstand pushups

Dit vergt iets meer voorbereiding, maar je kunt ook je handstand zwaarder maken met een dip riem. Het is dan wel belangrijk dat je het gewicht zo dicht mogelijk op de riem vastmaakt, zodat deze niet gaat zwaaien.

Mocht je graag weighted handstand pushups willen uitvoeren, is het verstandiger om hiervoor gebruik te maken van een weightvest.

Uiteraard moet je eerst de handstand optimaal beheersen, voordat je deze stap kunt maken.

Ring rows

Tot slot kun je eenvoudig gewicht toevoegen aan de ring row. Hierbij is het wederom verstandig om je voeten op een verhoging te plaatsen, zodat je genoeg ruimte hebt voor het gewicht.

De oefeningen hierboven zijn slechts voorbeelden. Alle oefeningen waarbij je de ruimte hebt, kun je simpelweg zwaarder maken door het toevoegen van wat extra gewicht. Van de basics tot en met gevorderde oefeningen als de humand flag of de front lever.

FAQ

Hoe draag je een dip belt?

Plaats de belt om je middel en bevestig deze met één karabijnhaak. Vervolgens hang je het gewicht het gewicht aan de ketting en bevestig je beide uiteinden van de ketting met een karabijnhaak aan de dip belt.

Bij welke sporten wordt een dip belt gebruikt?

Je kunt een dip riem gebruiken voor zowel fitness, street lifting, calisthenics en crossfit.

Relevante koopgidsen

Klik op de links hieronder om andere relevante koopgidsen te vinden:
Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?