Liquid chalk voor fitness

Liquid chalk: alles wat je moet weten voor de perfecte grip

Liquid chalk is het perfecte product om je grip tijdens het trainen te verbeteren. Niets is zo vervelend als die laatste reps niet uit kunnen voeren doordat je de grip over de bar verliest. Daarbij zijn gladde handen zijn helemaal niet nodig. Met vloeibare magnesium kun je ervoor zorgen dat jij altijd optimale grip hebt.

In deze blog bespreken we wat liquid chalk is, wat de voordelen ervan zijn en wat onze favoriete merken zijn.

Navigeer

Wat is liquid chalk?

Liquid chalk, ook wel vloeibare magnesium genoemd, is een grip versterker dat wordt gemaakt door magnesiumcarbonaat met alcohol te mengen.

Zolang de magnesium in de verpakking zit blijft deze vloeibaar. Maar wanneer je deze over je handen uitsmeert, zorgt de warmte van je handen ervoor dat het alcohol verdampt. Hierdoor blijft de droge magnesium op je handen plakken, waardoor je een betere grip hebt.

Magnesium wordt niet alleen gebruikt bij fitness, maar is ook populair onder calisthenics beoefenaars, crossfitters, powerlifters, paaldansers en boulder / klim atleten.

Want of je nou in een klimhal of in de sportschool aan het trainen bent, een betere grip komt altijd goed van pas.

onze voorkeur liquid chalk

Als je op zoek bent naar een fijne liquid chalk, dan raad ik mijn favoriet de U Fit One vloeibare magnesium aan. Deze smeert erg makkelijk en droogt snel.

U Fit one Liquid chalk
Beste liquid chalk
Shop now!
bol.com (€17,98)

Deze chalk is ook verkrijgbaar in een handige kleinverpakking. Ideaal om aan je sleutelbos te bevestigen, zodat je deze nooit vergeet.

U Fit One liquid chalk kleinverpakking
Beste kleinverpakking
Shop now!
bol.com (€9,98)

Waarom liquid chalk gebruiken?

Of je nou je doel is om een PR te zetten in je weighted pull up of om een berg te beklimmen, je hebt altijd een ijzersterke grip nodig.

Niet alleen je prestaties in de gym worden beter dankzij de chalk. Ook is de kans op blessures kleiner.

Wanneer je zweterige handen hebt, glijd je gemakkelijker weg. Wat vervelend of zelfs gevaarlijk kan zijn tijdens het trainen.

Dus gebruik magnesium om je grip steviger te maken. Zo kun jij de barbell, of je lichaamsgewicht veel beter controleren.

Voordelen van liquid chalk

Wat je sport ook is, liquid chalk is een uitstekende keuze om je grip te verbeteren. Het is makkelijker aan te brengen dan normaal sport magnesium en het blijft langer zitten, waardoor je het minder vaak aan hoeft te brengen.

Maar de belangrijkste voordelen zijn dat het makkelijk mee te nemen, en dat het geen rommel maakt.

In veel commerciële sportscholen is het niet toegestaan om magnesium poeder te gebruiken, aangezien dit alle kanten op stuift. Wat weer zorgt voor een hoop troep. 

Hier heb je bij vloeibare magnesium geen last vast, aangezien het niet opstuift.

Ook thuis wil je natuurlijk geen troep maken als je aan het trainen bent met je pull up bar of turnringen.

Tot slot is het makkelijker mee te nemen onderweg. Dit komt doordat het in een flesje wordt geleverd. Er zijn zelfs kleine verpakkingen die je aan je sleutelbos vast kunt maken.

Soorten magnesium poeder / liquid chalk

Er zijn drie soorten magnesium die je kunt gebruiken tijdens het trainen. Ieder heeft zo z’n voordelen.

Magnesium blok

Deze variant wordt vaak gebruikt in turnhallen / sportscholen waar de chalk op een centraal punt wordt aangeboden. Deze variant is uitermate geschikt om je grip te verbeteren, maar het stuift wel erg op. Waardoor het voor meer schoonmaakwerk zorgt.

Chalk bal (poeder)

Een chalk bal is een kleine zak waar magnesium in poedervorm in zit. Dit is ideaal voor sporters / klimmers die hun eigen chalk meenemen naar de gym en een voorkeur hebben voor droge / poeder magnesium.

Daarnaast is het veel fijner om tijdens het klimmen een chalk bal te gebruiken, dan om liquid chalk in het midden van je klim over je handen moet spuiten.

Aangezien je met liquid chalk een droogtijd hebt van 15 – 30 seconden, zal je tussen het klimmen door iedere keer dat je magnesium aanbrengt moeten wachten..

Chalk bal
Shop now!
bol.com (€13,95)

liquid chalk

En de laatste variant is natuurlijk de liquid chalk. De variant die de laatste jaren erg aan populariteit wint, omdat deze vrijwel altijd toegestaan is in de sportschool omdat het geen troep maakt. En omdat je deze makkelijk overal mee naartoe neemt.

U Fit one Liquid chalk
Beste liquid chalk
Shop now!
bol.com (€17,98)

hoe gebruik je liquid chalk

Het is heel gemakkelijk om liquid chalk te gebruiken. Om te beginnen schud je flesje goed op en naar. Vervolgens gebruik je het net als bij ieder ander hand product.

Neem een druppel op de binnenkant van je handpalm en wrijf het uit. Het is verstandig om eerst een kleine hoeveelheid te doen, je kunt altijd later meer toevoegen.

Smeer de liquid chalk uit totdat  je een dunne witte laag chalk over de volledige binnenkant van je handen en vingers hebt.

Tot slot laat je de liquid chalk 15 tot 30 seconden drogen. Je zult zien dat hoe meer de alcohol verdampt, hoe witter je handen worden.

Mocht je het proces willen versnellen, kun je met je handen schudden, of in je handen blazen.

Frequently asked questions over chalk

Waar kun je liquid chalk kopen?

Liquid chalk kun je gemakkelijk online bestellen. Er zijn diverse aanbieders van klim en sport apparatuur die liquid chalk in het assortiment hebben opgenomen.

Aangezien de basis ervan vooral uit magnesium en alcohol bestaat, zijn er geen gigantische verschillen tussen de producten van de diverse leveranciers. Ook hebben de grotere sportzaken zoals de decathlon de vloeibare magnesium in hun assortiment.

Hoe was je de sport magnesium van je handen?

Je wast de chalk heel simpel weg met water en zeep. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat het blijft plakken.

Hoe lang blijft liquid chalk zitten?

Het vloeibare magnesium blijft tussen de 5 en de 20 minuten op je handen zitten. Dit hangt af van een aantal zaken, bijvoorbeeld hoeveel je handen zweten, of je bijvoorbeeld aan een natte buiten pull up bar aan het trainen bent en of je veel of weinig reps traint.

Hoe snel droogt liquid chalk?

Liquid chalk droogt meestal tussen de 15 en 30 seconden.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?