weerstandsbanden

Trainen met weerstandsbanden? Lees eerst deze gids!

Weerstandsbanden zijn een veelzijdig en handig hulpmiddel voor calisthenics en krachttraining. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en de trainings mogelijkheden ermee zijn oneindig. In deze blogpost ga ik in op de verschillende soorten resistance bands en de manieren waarop je weerstandsbanden kunt gebruiken om je trainingen te verbeteren en wat de voordelen zijn van het werken met weerstandsbanden. 

Dus als je op zoek bent naar een manier om je trainingen te diversifiëren of als je gewoon op zoek bent naar een compact en effectief hulpmiddel om je spieren te versterken, blijf dan lezen voor meer informatie over weerstandsbanden!

Navigeer

A-J sports weerstandsbanden
Beste lange weerstandsbanden
Shop now!
bol.com (€32,99)

Wat is een weerstandsband?

Een weerstandsband, ook wel resistance band genoemd, is een flexibel elastische band dat je kunt gebruiken om je spieren te trainen. De band kan worden aangesloten om een object of je eigen lichaam en biedt dan weerstand tijdens het uitvoeren van oefeningen.

Of het biedt je ondersteuning tijdens het trainen van lichaamsgewicht oefeningen (ook wel calisthenics genoemd). Weerstandsbanden zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes, afhankelijk van hoeveel weerstand, of ondersteuning, je nodig hebt kies je een dikte.

Welke soorten weerstandsbanden zijn er?

Er zijn diverse soorten weerstandsbanden, elk met specifieke eigenschappen om te trainen. Deze verschillende soorten resistance banden bieden diverse voordelen, zo zijn er varianten die je kunnen helpen bij het beoefenen van calisthenics oefeningen. Maar ook varianten die je kunt gebruiken als weerstand voor een volledige thuis workout. Hieronder bespreken we de 3 meest gebruikte soorten weerstandsbanden.

Rubberen weerstandsbanden

De eerste variant die we bespreken zijn lange rubberen weerstandsbanden. Deze aaneengesloten fitness elastieken zijn ideaal voor het makkelijker maken bepaalde oefeningen in je workout. Of juist om extra weerstand te bieden tijdens het trainen.

Ze zijn beschikbaar in verschillende weerstand niveaus. Waarbij voor iedere weerstand / dikte een andere kleur wordt gebruikt. 

Het fijne aan deze lange weerstandsbanden is dat ze multifunctioneel zijn. En met name ontzettend goed geschikt zijn voor het beoefenen van calisthenics. Omdat je ze kunt gebruiken om lastige oefeningen, lichter te maken. Denk hierbij aan een pull up, human flag of frontlever.

Daarbij is de lichte variant van de weerstandsband ideaal om te gebruiken tijdens je warming-up. Terwijl de zwaardere varianten je de ondersteuning bieden tijdens het optrekken om net die extra reps uit te voeren.

Aangezien je gebruik wil maken van progressive overload, om iedere workout sterker te worden, is het belangrijk om meerdere sterktes van de weerstandsbanden aan te schaffen. Bijvoorbeeld bij de pull-up kun je zo heel eenvoudig de weerstand die de band jouw geeft met de tijd verminderen. Totdat je uiteindelijk lichaamsgewicht pull-ups kunt uitvoeren.

Wil jij de weerstandsbanden juist gebruiken om weerstand toe te voegen aan je oefeningen? Dat is ook geen probleem. In onderstaande video vind je verschillende oefeningen waarbij je eenvoudig de weerstand verhoogt door gebruik te maken van een resistance band.

Onze favoriete weerstand band set is die van AJ-Sports hieronder. Voor een hele scherpe prijs krijg je een volledige set van weerstandsbanden.

A-J sports weerstandsbanden
Beste lange weerstandsbanden
Shop now!
bol.com (€32,99)

weerstandsbanden met handvat

De 2e variant zijn de weerstandsbanden met een handvat. In tegenstelling tot de rubberen weerstandsbanden is hierbij niet het doel dat de band je ondersteunt maar juist  de weerstand biedt tijdens het trainen.

Het idee van de weerstandsbanden met handvat is dat je hiermee een volledige full body workout uit kunt voeren.

Dit komt doordat je heel veel verschillende oefeningen trainen met deze variant op de weerstandsband. Denk hierbij aan oefeningen voor je armen, schouders, borst, buik, rug en ook je benen.

Doordat er bij een set verschillende elastieken meegeleverd worden, ieder met hun eigen weerstand, kun je jouw workout eenvoudig zwaarder maken. Waardoor je elke workout net meer kracht gebruikt en daardoor sterker wordt.

In de onderstaande video vind je een volledige week aan workouts met de handvat resistance band. Heel simpel om mee te doen, en uiterst geschikt om spiermassa mee op te bouwen.

Hieronder vind je de Swilix weerstandsbanden set. Deze set is ideaal om thuis een volledige workout uit te voeren.

SWILIX ® – Resistance Band Set
Beste weerstandsbanden met handvat
Shop now!
bol.com (€34,16)

Booty band / kleine weerstandsband

De derde en laatste variant op de weerstandsband zijn de kleine resistance bands, welke ook wel booty band genoemd worden. Deze kleine afgesloten elastische banden zijn vaak gemaakt van rubber of katoen. En zijn ideaal om je been en bilspieren mee te trainen.

Je plaatst de band eenvoudig om je onder of bovenbenen om vervolgens de oefeningen uit te voeren. Zie de video hieronder voor een aantal voorbeeld oefeningen.

Ideaal voor een kleine thuis workout, of ter aanvulling van je leg day in the gym. 

Tot slot zijn ze erg licht dus eenvoudig mee te nemen overal naar toe, zodat je nooit een workout hoeft te missen.

Onze favoriete booty bands zijn de onderstaand van Rockerz Fitness. Voor een klein prijsje krijg je een set van 3 booty bands met verschillende weerstanden. Zodat je zodra je sterker wordt, gemakkelijk de weerstand kunt verhogen.

Rockerz Fitness® – Booty Band
Beste booty bands
Shop now!
bol.com (€19,95)

Waarom trainen met weerstandsbanden?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het trainen met resistance bands:

  1. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en op te bergen, omdat ze klein en licht zijn en niet veel ruimte in beslag nemen.
  2. Ze zijn goedkoop in vergelijking met andere soorten fitnessapparatuur.
  3. Ze bieden een verscheidenheid aan weerstandsniveaus, wat betekent dat ze geschikt zijn voor mensen met verschillende fitness niveaus.
  4. Ze kunnen worden gebruikt om specifieke spiergroepen te trainen of om het hele lichaam te trainen.
  5. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel krachttraining als cardio-oefeningen.
  6. Ze kunnen worden gebruikt om het functioneren van het hele lichaam te verbeteren, inclusief balans en stabiliteit.
  7. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen op reis, wat betekent dat je ze overal kunt gebruiken

Waar op letten om de beste weerstand band te kopen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van weerstandsbanden:

Weerstandsniveau: Zorg ervoor dat je weerstandsbanden koopt die geschikt zijn voor jouw fitnessniveau. Als je net begint met krachttraining, kun je bijvoorbeeld beter banden met een lager weerstandsniveau kopen.

Lengte en breedte: Kies weerstandsbanden die lang genoeg zijn om comfortabel te gebruiken en die breed genoeg zijn om comfortabel om je handen of enkels te houden.

Materialen: Zorg ervoor dat de weerstandsbanden gemaakt zijn van duurzame materialen, zoals rubber of latex, zodat ze lang meegaan.

Verstelbaarheid: Als je verschillende oefeningen wilt doen met dezelfde weerstandsbanden, kun je het beste kiezen voor banden met verstelbare haken of handgrepen.

Merk en reputatie: Kijk of het merk van de weerstandsbanden een goede reputatie heeft en of de banden goede beoordelingen hebben van andere gebruikers.

Prijs: Overweeg hoeveel je bereid bent te betalen voor weerstandsbanden en zoek naar banden die aan jouw budget voldoen. Let wel op: soms betaal je voor kwaliteit.

Oefeningen met weerstandsbanden

Er zijn talloze oefeningen die je met weerstandsbanden kunt doen. Hieronder staan een aantal voorbeelden, onderverdeeld in oefeningen waarbij de resistance band ondersteuning biedt, en oefeningen waarbij deze juist weerstand biedt.

Oefeningen waarbij de weerstandsband ondersteuning biedt:

Pull ups
Bevestig de band rondom de pull up bar. Vervolgens plaats je beide benen in de lust van de band. Trek jezelf vanuit een dead hang positie helemaal omhoog totdat je kin boven de bar is. In eerste instantie zal de band veel ondersteuning bieden, doordat deze ver uitgestrekt is. Maar hoe dichter je bij de bar komt, hoe minder ver de band uitgerekt is, waardoor deze minder weerstand biedt.

Frontlever
Bevestig de band om een (lage) pull up bar. In iedere hand houd je een uiteinde van het elastiek vast, terwijl je jouw rug ondersteunt met de band. Zo kun je eenvoudig de positie van de frontlever aanhouden, en je spieren laten wennen aan de beweging.

Dip
Houd in elk van je handen één uiteinde van de weerstandsband vast en pak vervolgens de dipping bar vast. Plaats nu je knieën of je voeten in de band. Vervolgens laat je jezelf beheerst zakken, waarbij weer geldt, hoe dieper je gaat hoe meer weerstand de band biedt.

Oefeningen waarbij de band weerstand biedt:

Pushups
Neem een opdruk positie aan en pak met iedere hand één uiteinde van de weerstandsband vast terwijl de band op je rug rust. Wanneer je een pushup doet, zal de band op spanning komen en extra weerstand bieden.

Bicepscurls
Plaats de band rond je voeten en houd de uiteinden vast. Sta rechtop en houd je ellebogen dicht bij je lichaam. Buig je ellebogen omhoog en breng je handen naar je schouders. Laat vervolgens je handen weer zakken naar de startpositie.

Tricepextensies
Plaats de band rond je voeten en houd de uiteinden vast met je handen. Buig voorover  en houd je handen boven je hoofd. Strek je ellebogen naar achteren en breng je handen naar achteren. Laat vervolgens je handen weer naar voren komen.

Rowing
Plaats de band rond een stabiele basis, zoals een deur of een paal. Sta rechtop en houd de uiteinden van de band vast. Trek de band richting je zij je borstkas, houd je ellebogen dicht bij je lichaam.

Frequently asked question

Hier zijn enkele meest gestelde vragen over weerstandsbanden.

Wat is het verschil tussen trainen met gewichten en weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn elastische banden die weerstand bieden wanneer je ze gebruikt tijdens het trainen. Gewichten zijn vaste objecten die gebruikt worden om weerstand te bieden tijdens oefeningen. Weerstandsbanden bieden meer weerstand naarmate je verder strekt, terwijl gewichten altijd dezelfde weerstand bieden.

Zijn weerstandsbanden goed voor krachttraining?

Ja, weerstandsbanden zijn zeker een goede aanvulling zijn op een trainings programma. Ze bieden een verscheidenheid aan weerstandsniveaus en kunnen worden gebruikt om zowel specifieke spiergroepen als om het hele lichaam te trainen.

Kunnen weerstandsbanden worden gebruikt voor cardio-oefeningen?

Ja, weerstandsbanden kunnen worden gebruikt voor zowel krachttraining als cardio-oefeningen. Bijvoorbeeld, je kunt oefeningen doen zoals sprinten of springen met een weerstandsband om de intensiteit te verhogen.

Wat is het beste weerstandsniveau voor mij?

Het beste weerstandsniveau voor jou hangt af van je huidige fitnessniveau en van de doelen die jij wilt behalen. Als je net begint met krachttraining, kun je beter kiezen voor banden met een lager weerstandsniveau. Wanneer je meer ervaring hebt opgebouwd met krachttraining, kun je stapsgewijs kiezen voor banden met een hoger weerstandsniveau.

Wat zijn de voordelen van het trainen met weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn gemakkelijk te gebruiken en op te bergen, zijn goedkoop, bieden een verscheidenheid aan weerstandsniveaus, kunnen worden gebruikt om specifieke spiergroepen te trainen of het hele lichaam te trainen, kunnen worden gebruikt voor zowel krachttraining als cardio-oefeningen, en kunnen worden gebruikt om het functioneren van het hele lichaam te verbeteren, inclusief balans en stabiliteit.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?