Top 5 beste pull up bars voor aan je deur [2022]

pull up bar deur

Wat is de beste pull up bar voor aan je deur? Om die vraag te beantwoorden heb ik deze bogpost geschreven. Een optrekstang voor je deurkozijn is namelijk één van de meest handige fitnessapparaten die je thuis kunt hebben, omdat je er zoveel verschillende oefeningen mee kunt trainen.

Zelf heb ik al flink wat verschillende optrekstangen versleten in mijn jarenlange calisthenics training. Vanuit deze ervaring wijs ik jou graag op de beste pull up bar die jij aan of in je deurkozijn kunt plaatsen.

Navigeer

2 soorten deur optrekstangen

De eerste variant is de pull up bar die je kunt uitschuiven en tussen de kozijnen in plaatst. Hierbij wordt soms de stang geankerd, waarbij je moet boren in het kozijn. Maar de betere merken hebben een systeem waarmee je niet hoeft te boren. Ideaal als je in een huurhuis woont waar dit niet mag.

Daarnaast is er de optrekstang die je aan de bovenkant van je deurkozijn ankert. Hierbij hoef je niet te boren. Deze hang je heel eenvoudig op aan je deurpost. Het belangrijkste voor deze variant is dat je voldoende ruimte aan de bovenkant van je deurkozijn moet hebben om hem te ankeren.

Top 5 deur pull up bars

Lees hier de top 5 pull up bars voor je deur.

#1 B-Physic pull up bar

Beste koop
Direct bestellen
bol.com (€34,99)

Veilig

Als nummer 1 van deze lijst heb ik gekozen voor de B-Physic pull up bar. Deze optrekstang heeft een aantal grote voordelen.

De B-Physic heeft een speciaal ontwikkeld veiligheidsmechanisme. Hierdoor heeft deze deur pull up bar een draagkracht van 200kg.

Zo hoef je er niet bang voor te zijn dat de bar tijdens het trainen tussen het kozijn uitschiet. En hoef je er niet eens gaten voor in je muur te boren.

Goedkoop

Met een prijs van slechts €35 is deze optrekstang voor je deur goedkoop t.o.v. andere pull up bars van deze kwaliteit.

Verstelbaar

De B-Physic is voor vrijwel alle kozijnen geschikt. Dit komt door het handige uitschuif systeem waarmee je de stang kunt gebruiken voor deurkozijnen tussen de 72cm  en 94cm breed.

Let wel op, als je holle kozijnen hebt is het niet verstandig om te kiezen voor een pull up bar tussen je kozijnen.

#2 Virtufit pull up bar deur

Meest veelzijdig
Direct bestellen
bol.com (€29,90)

Meest veelzijdige pull up bar

De virtufit optrekstang voor je deur is de meest veelzijdige in deze lijst.

Met deze stang heb je niet alleen de mogelijkheid om standaard pull ups en chin ups te trainen. Ook kun je hiermee perfect afwisselen in grip, je kunt small grip, wide grip en neutral grip pull ups trainen.

Dit is natuurlijk ideaal om je spieren op een gebalanceerde manier te trainen.

Veilig

Wanneer je aan de Virtufit pull up bar hangt, klemt het anker achter het deurkozijn. Hierdoor is het een veilige manier om thuis je pull ups te trainen. 

Om zeker te weten dat de Virtufit in jouw kozijn past, is het verstandig deze voorafgaan op te meten. Deze past namelijk in deuropeningen van 78 cm tot en met 90 cm breed.

Tot slot heeft deze deur pull up bar een draagkracht van 120kg. Meer dan genoeg voor de thuissporter.

#3 101 products pull up bar

Hoogte

De optrekstang van 101 products is de duurste in dit lijstje. Maar het is een stang die zeker niet mocht ontbreken. Aangezien deze 1 groot voordeel heeft ten opzichte van de rest: de hoogte.

Zoals je op de foto ziet wordt deze pull up bar geankerd aan de onderkant van het deurkozijn, terwijl de stang waar je aan optrekt boven het kozijn uitkomt.

Bij de meeste deurkozijn pull up stangen, zoals de eerder genoemde Virtufit, hangt de stang waar je aan optrekt onder het deurkozijn.

Vandaar dat de 101 Products stang de beste optie is voor lange mensen. Sterker nog, als je boven de 180cm bent, raad ik je zeker aan deze te kiezen.

Ophangen

Om de 101 products bar op te hangen heb je een deurkozijn nodig dat tussen de 1.5 en 2 cm aan de bovenkant uitsteekt.

Hier anker je de stang mee, waardoor die vervolgens een draagkracht van 200kg heeft. 

Meer dan genoeg voor de lange mannen van Nederland. Je zou zelfs nog gewicht kunnen toevoegen aan je pull ups!

#4 VE goods pull up bar

Op de 4e plek in deze lijst staat de VE good pull up bar.

Deze pull up bar voor in je deurkozijn lijkt erg op de nummer 1 uit onze lijst.

Deze klemt zich ook tussen je kozijnen in, en heeft ook een draaggewicht van 200kg. 

Het grootste verschil zit hem in de breedte en de prijs. De VE goods pull up bar heeft net een bredere range (t/m 100cm) waardoor die geschikt is voor bredere kozijnen. Echter is de prijs ook iets hoger. Vandaar hebben wij gekozen om de VE good stang op de 4e plaats te zetten. 

#5 Daftastics deurkozijn optrekstang

Direct bestellen
bol.com (€16,10)

We sluiten deze lijst af met een goede stang voor de kleinere portomonee. Deze bar van slechts €16,- is ideaal als je weinig te besteden hebt en graag thuis je pull ups wilt trainen.

Met een draagkracht van 100kg  is deze voor bijna iedereen geschikt.

Er worden borgdoppen meegeleverd, om de veiligheid van de stang te garanderen. Dit heeft wel tot effect dat je de stang maar op 1 plek/hoogte kunt ophangen.

Al met al een prima stang voor een prima prijs.

Waarom een deur optrekstang?

Een pull up bar voor in/aan je deur is een ideaal apparaat. Deze variant op de optreksstang is niet alleen veruit de voordeligste optie. Ook hoef je geen gaten in de muur te boren om hem op te hangen.

En kost de pull up bar aan je deur nauwelijks ruimte. Je gebruikt hem als je de stang nodig hebt, en daarna kan die weer terug in de berging.

Waarom geen pull up bar aan je deur?

De belangrijkste reden om niet te kiezen voor een pull up bar aan je deur, is als je deurkozijnen niet geschikt zijn om er één op te hangen. Zo moet je deurpost het gewicht kunnen dragen, en is het belangrijk dat de pull up bar goed aansluit op de kozijnen.

Een 2e reden is dat je geen muscle-ups kunt trainen tussen je deur. Mocht dit je doel zijn, dan kun je beter voor een andere variant kiezen.

Oefeningen met een deur pull up bar

Wil jij weten welke oefeningen je allemaal kunt trainen vanuit huis? Kijk dan het filmpje hieronder.

Wat heb je nog meer nodig?

Naast dat je thuis een plek hebt om het optrekken te trainen, zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden om je workout mee uit te breiden.

Zo kun je ringen vastmaken aan de stang. Hiermee heb je de mogelijkheid om heel veel extra oefeningen te trainen. Denk maar aan de dips, support holds en bicep curls in de ringen.

Als je nog geen pull ups kunt, is het verstandig om weerstandsbanden aan te schaffen.

Hiermee kun je geleidelijk toetrainen naar je eerste pull en chin up. Zonder deze banden maak je het jezelf een stuk lastiger.

Tot slot is het belangrijk om extra gewicht toe te voegen.

Als jij eenmaal 8 reps met je lichaamsgewicht uit kunt voeren, wordt het steeds moeilijker om een krachttrainings prikkel in je spieren te triggeren.

Door gewicht toe te voegen, kun je perfect in de kracht reprange van 1 – 6 reps blijven trainen.

Dit gewicht voeg je gemakkelijk toe met een weightvest of weigtbelt. Let er natuurlijk wel op dat je de draagkracht van de bar niet overschrijdt.

Alternatieven pull up bar deur?

Natuurlijk zijn er andere manieren om thuis je pull ups te trainen. Zo kun je calisthenics ringen direct ophangen aan je plafond, balk of andere verhoging. Maar ook zijn er nog tal van andere soorten optrekstangen.

Je kunt gebruik maken van een power tower / pull up station. Deze zijn iets prijziger maar over het algemeen wel een hele mooie aanvulling op je thuisgym. Of je kunt een pull up bar aan je muur hangen, dit kan zelfs buiten. Het grote voordeel hiervan is dat je daarmee ook muscle-ups kunt trainen.

Kortom voor iedereen is er wel een mogelijkheid. Dus wacht niet langer, bestel snel een pull up bar en ga aan de slag met trainen.

Deel deze post!

Verder lezen?