pull up bar deur

Top 5 beste pull up bars voor aan je deur (2024)

Wat is de beste pull up bar voor aan je deur? Om die vraag te beantwoorden hebben wij deze blogpost geschreven. Een optrekstang voor je deurkozijn is namelijk één van de meest handige fitnessapparaten die je thuis kunt hebben, omdat je er zoveel verschillende oefeningen mee kunt trainen.

Zelf hebben wij al flink wat verschillende optrekstangen versleten in onze jarenlange calisthenics training. Vanuit deze ervaring wijzen wij jou graag op de beste pull up bar die jij aan of in je deurkozijn kunt plaatsen.

Navigeer

2 soorten deur optrekstangen

Er zijn 2 varianten op de deur pull up bar. Waarbij het grote verschil zit in de montage van de stang. Bij de eerste variant plaats je de stang tussen het deurkozijn in, bij de tweede variante anker je deze bovenaan het kozijn.

Er zijn meerdere voordelen aan het gebruiken van een deur pull up bar. Zo zijn ze relatief goedkoop, makkelijk op te hangen en kosten ze weinig opslag ruimte.

Kies de variant die het beste aansluit bij de deur waar jij hem wilt ophangen en ga aan de slag met pull ups!

Top 5 deur pull up bars

Hieronder vind je onze top 5 pull up bars voor aan je deur. 
Onze keuze voor de beste optrekstang is gebaseerd op onder andere onze eigen ervaringen, prijs, draagkracht en veiligheid.

#1 B-Physic pull up bar

B-Physic Pull up bar
Beste koop
Shop now!
bol.com (€31,49)

Veilig

Als nummer 1 van deze lijst hebben wij gekozen voor de B-Physic pull up bar. Deze optrekstang heeft een aantal grote voordelen.

De B-Physic heeft een speciaal ontwikkeld veiligheidsmechanisme. Hierdoor heeft deze deur pull up bar een draagkracht van 200kg.

Zo hoef je er niet bang voor te zijn dat de bar tijdens het trainen tussen het kozijn uitschiet. En hoef je er niet eens gaten voor in je muur te boren.

Goedkoop

Met een prijs van slechts €35 is deze optrekstang voor je deur goedkoop t.o.v. andere pull up bars van deze kwaliteit.

Verstelbaar

De B-Physic is voor vrijwel alle kozijnen geschikt. Dit komt door het handige uitschuif systeem waarmee je de stang kunt gebruiken voor deurkozijnen tussen de 72cm  en 94cm breed.

Let wel op, als je holle kozijnen hebt is het niet verstandig om te kiezen voor een pull up bar tussen je kozijnen.

#2 Prosourcefit deur pull up bar

ProsourceFit pull up bar
Meest veelzijdig
Shop now!
amazon.nl (€34,16)

Meest veelzijdige pull up bar

De Prosourcefit optrekstang voor je deur is de meest veelzijdige in deze lijst.

Met deze stang heb je niet alleen de mogelijkheid om standaard pull ups en chin ups te trainen. Ook kun je hiermee perfect afwisselen in grip, je kunt small grip, wide grip en neutral grip pull ups trainen.

Dit is natuurlijk ideaal om je spieren op een gebalanceerde manier te trainen.

Veilig

Wanneer je aan de Prosourcefit pull up bar hangt, klemt het anker achter het deurkozijn. Hierdoor is het een veilige manier om thuis je pull ups te trainen. 

Om zeker te weten dat de deze optrekstang in jouw kozijn past, is het verstandig deze voorafgaan op te meten. Deze past namelijk in deuropeningen van 61 cm tot en met 90 cm breed.

Tot slot heeft deze deur pull up bar een draagkracht van 150kg. Meer dan genoeg voor de thuissporter.

#3 101 products pull up bar

Hoogte

De optrekstang van 101 products is de duurste in dit lijstje. Maar het is een stang die zeker niet mocht ontbreken. Aangezien deze 1 groot voordeel heeft ten opzichte van de rest: de hoogte.

Zoals je op de foto ziet wordt deze pull up bar geankerd aan de onderkant van het deurkozijn, terwijl de stang waar je aan optrekt boven het kozijn uitkomt.

Bij de meeste deurkozijn pull up stangen, zoals de eerder genoemde Virtufit, hangt de stang waar je aan optrekt onder het deurkozijn.

Vandaar dat de 101 Products stang de beste optie is voor lange mensen. Sterker nog, als je boven de 180cm bent, raad ik je zeker aan deze te kiezen.

Ophangen

Om de 101 products bar op te hangen heb je een deurkozijn nodig dat tussen de 1.5 en 2 cm aan de bovenkant uitsteekt.

Hier anker je de stang mee, waardoor die vervolgens een draagkracht van 200kg heeft. 

Meer dan genoeg voor de lange mannen van Nederland. Je zou zelfs nog gewicht kunnen toevoegen aan je pull ups!

#4 VE goods pull up bar

Op de 4e plek in deze lijst staat de VE good pull up bar.

Deze pull up bar voor in je deurkozijn lijkt erg op de nummer 1 uit onze lijst.

Deze klemt zich ook tussen je kozijnen in, en heeft ook een draaggewicht van 200kg. 

Het grootste verschil zit hem in de breedte en de prijs. De VE goods pull up bar heeft net een bredere range (t/m 100cm) waardoor die geschikt is voor bredere kozijnen. Echter is de prijs ook iets hoger. Vandaar hebben wij gekozen om de VE good stang op de 4e plaats te zetten. 

#5 Daftastics deurkozijn optrekstang

We sluiten deze lijst af met een goede stang voor de kleinere portomonee. Deze bar van slechts €16,- is ideaal als je weinig te besteden hebt en graag thuis je pull ups wilt trainen.

Met een draagkracht van 100kg  is deze voor bijna iedereen geschikt.

Er worden borgdoppen meegeleverd, om de veiligheid van de stang te garanderen. Dit heeft wel tot effect dat je de stang maar op 1 plek/hoogte kunt ophangen.

Al met al een prima stang voor een prima prijs.

Voordelen deur optrekstang

Een deur gemonteerde pull up bar is het ideale fitness apparaat voor thuis. Hieronder vind je enkele van de voordelen van een deur gemonteerde pull up bar:

  1. Gemak: Een deur gemonteerde pull up bar is een gemakkelijke en veilige manier om te beginnen met  het trainen van pull ups. Je hoeft niet te reizen naar de sportschool, en nooit te wachten tot een ander klaar is. Het enige wat je hoeft te doen is de pull up bar aan je deur bevestigen en je bent klaar om te trainen.

  2. Ruimtebesparing: Een deur gemonteerde pull up bar neemt nauwelijks ruimte in beslag. En je kunt deze gemakkelijk opbergen wanneer je klaar bent met je training. Hierdoor is deze stang ideaal voor mensen die in kleine ruimtes wonen of beperkte opslagruimte hebben.

  3. Betaalbaar: In vergelijking met andere fitness apparaten is een deur pull up bar zeer betaalbaar. Je hebt geen sportschool abonnement of dure thuis apparatuur nodig om een goede workout uit te voeren.

Al met al biedt een deur pull up bar een hoop voordelen voor iedereen die thuis wil trainen. Voor een paar tientjes kun je een full body workout uitvoeren, wanneer jij maar wilt.

Nadelen pull up bar deur

De belangrijkste reden om niet te kiezen voor een pull up bar aan je deur, is als je deurkozijnen niet geschikt zijn om er één op te hangen. Zo moet je deurpost het gewicht kunnen dragen, en is het belangrijk dat de pull up bar goed aansluit op de kozijnen.

Een 2e reden is dat je geen muscle-ups kunt trainen tussen je deur. Mocht dit je doel zijn, dan kun je beter voor een muur pull up bar kiezen.

Oefeningen met een deur pull up bar

Met een pull up bar voor je deur zijn je mogelijkheden oneindig. Hieronder vind je de meest populaire oefeningen, die je thuis kunt trainen.

Pull ups

Bij het optrekken hang je aan de bar met je handenpalmen van je af gericht. Vervolgens trek je jouw lichaam omhoog totdat je kin boven de stang uit komt. Dit is een ideale oefening om je rug en armspieren te trainen.

Chin ups

Dit is een variatie op pull ups, waarbij je stang vasthoudt met je handpalmen naar je toe gericht. Hierdoor komt er bij de chin ups meer focus op je biceps te liggen.

Leg raises

Dit is de ideale buikspieroefening voor thuis. Hierbij hang je aan de stang en til je jouw benen omhoog totdat je tenen de bar aanraken. Met deze oefening train je voornamelijk je buikspieren.

Front lever

De front lever is een statische oefening waarbij je jouw lichaam parallel aan de grond brengt met je gezicht richting de bar.

In de video hieronder vind je nog meer oefeningen die je thuis kunt trainen met een pull up bar.

Alternatief deur pull up bar

Natuurlijk zijn er andere manieren om thuis je pull ups te trainen. Zo kun je een een pull up bar aan je muur hangen, dit kan zelfs buiten. Het grote voordeel hiervan is dat je daarmee ook muscle-ups kunt trainen.

Of je kunt gebruik maken van een Pull up station nemen. Deze zijn iets prijziger maar dan heb je wel gelijk de mogelijkheid om dips te trainen.

Extra materiaal

Naast dat je thuis een plek hebt om het optrekken te trainen, zijn er tal van mogelijkheden om je workout verder uit te breiden. Zo kun je ringen vastmaken aan de stang. Hiermee heb je de mogelijkheid om heel veel extra oefeningen te trainen. Denk maar aan de dips, support holds en bicep curls in de ringen.

Als je nog geen pull ups kunt, is het verstandig om weerstandsbanden aan te schaffen. Hiermee kun je geleidelijk toetrainen naar je eerste pull en chin up. Zonder deze banden maak je het jezelf een stuk lastiger.

Wanneer je de lichaamsgewicht pull ups onder de knie hebt, kun je de volgende stap zetten in je krachttraining. Dit doe je eenvoudig door gewicht toe te voegen met een weightvest of dip belt. Let er natuurlijk wel op dat je de draagkracht van de bar niet overschrijdt.

Meestgestelde vragen pull up bar

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent pull up bars.

Wat is een deur pull up bar?

Een pull up bar voor aan je deur is een fitnessapparaat dat tussen je deurkozijn, of aan de bovenkant van je deurkozijn wordt bevestigd. Deze kun je gebruiken om verschillende oefeningen te trainen, zoals chin ups, pull ups en leg raises. 

Kan een pull up bar aan deur schade veroorzaken aan mijn deurkozijn?

Als de optrekstang op de juiste manier is geïnstalleerd, zou deze geen schade aan je deur of deurkozijn moeten veroorzaken. Hierbij is het wel  belangrijk om er zeker van te zijn dat je deur(kozijn) stevig genoeg is om het gewicht te dragen.

Kan ik een pull up bar aan deur gebruiken als ik zwaar ben?

Dit hangt ervan af welke optrekstang je aanschaft. Sommigen hebben een draagkracht tot wel 200kg. Waardoor ze voor vrijwel iedereen die pull ups wil trainen wel geschikt zijn.

Wat zijn de alternatieven voor een pull up bar aan deur?

Er zijn diverse alternatieven voor een pull up bar aan je deur. Zo kun je kiezen voor een vrijstaande pull up bar, ook wel pull up station / power tower genoemd. Of je kunt kiezen voor een muurbevestigde pull up bar.

Welke spieren train je met een pull up bar?

Met een pull up bar train je voornamelijk je rugspieren, waaronder de latissimus dorsi, trapezius en rhomboideus, evenals je biceps en onderarmen.

Hoe hoog moet een optrekstang hangen?

Ideaal gezien moet een pull up bar hangen op een hoogte waarbij je met gestrekte armen net niet bij de grond kunt. Dit zorgt ervoor dat je de volledige range of motion uit van de oefening uit kunt voeren.

Wat is de beste optrekstang?

Wat de beste optrekstang is, hangt af van jouw behoeftes, voorkeuren en mogelijkheden. Er zijn verschillende soorten optrekstangen op de markt, waaronder muur optrekstangen en pull up stations en deur optrekstangen.

Kan je elke dag optrekken?

Voor beginners raden wij het af om elke dag pull ups te trainen. Je spieren moeten voldoende tijd hebben om te herstellen tussen trainingen door. Overbelasting kan, en zal vaak leiden tot blessures. Begin met twee tot drie keer per week pull ups te trainen, en je zult al snel resultaat zien.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?