pull up bar kopen? Lees hier de ultieme koopgids!

pull up bar

Een pull up bar, ook wel optrekstang genoemd is de ideale toevoeging aan je thuisgym. Je kunt er talloze oefeningen mee uitvoeren. En de meeste zijn ook nog een heel betaalbaar. Maar er één uitkiezen is moeilijker dan het lijkt.

Er zijn niet alleen verschillende merken, maar ook nog eens een hoop verschillende soorten pull up bars. Waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.


In deze blog ga ik je uitleggen welke verschillende soorten pull up bars er zijn. En bespreek ik de voordelen en nadelen van de verschillende soorten optrekstangen. Zodat jij er één uit kunt kiezen die goed aansluit op jouw wensen.

Navigeer

Welke soorten pull up bars zijn er?

Er zijn 3 soorten optrekstangen waar je uit kunt kiezen. En het is belangrijk dat je voordat je er één koopt, snapt wat de voor en nadelen ervan zijn.

De 3 soorten pull up bars zijn:
– Pull up bars voor aan de deur
– Pull up bars voor aan de muur
– Pull up stations, ook wel Power Tower genoemd

Deur pull up bar

Een optrekstang voor aan je deur is  de goedkoopste optie om thuis pull ups te trainen. Daarnaast is deze pull up bar gemakkelijk op te hangen en weer te verwijderen. Zo kun je hem makkelijk verwijderen als je de stang niet nodig hebt. En weer ophangen als je aan je workout wil beginnen.

Er zijn twee soorten optrekstangen voor in je deurkozijn. De eerste soort klem je tussen het deurkozijn in. De tweede soort anker je aan de bovenkant van het deurkozijn.

Waarom kiezen voor een deur optrekstang?

De belangrijkste reden om voor deze optie te kiezen is de prijs en het gemakt. Aangezien een pull up bar aan je deur vele malen goedkoper is dan de andere opties, is deze geschikter voor iedereen die thuis wil trainen met een kleinere portemonnee.

Daarnaast is deze variant ideaal als jij geen ruimte / mogelijkheid hebt om een optrekstang aan de muur te hangen. Niet iedereen mag zomaar gaten boren in zijn/haar huurhuis.

De deurkozijn pull up bars kun je eenvoudig ophangen wanneer je hem nodig hebt, en na je workout weer opbergen zodat je er geen last van hebt.

Onze favoriete deur pull up bar

Beste deur pull up bar
Direct bestellen
bol.com (€34,99)

Waarom niet kiezen voor een deur pull up bar?

Wanneer je een optrekstang aan je deur kozijn hangt, is dit altijd minder stevig dan wanneer je er één aan de muur vastschroeft. Als jij de stevigheid het belangrijkste vindt, raad ik je aan te kiezen voor een muur pull up bar of powerstation. 

Meer weten over deur pull up bars?

Muur Pull up bar

Het vastzetten van een optrekstang aan je muur is een optie waar je goed over na moet denken. Hierbij schroef je de pull up bar aan/in de muur vast. Waardoor je deze niet meer zo gemakkelijk kunt verplaatsen.

Onze favoriete muur optrekstang

Beste muur pull up bar
Direct bestellen
streetgains.nl (€149,95)

De muur optrekstang is een ideale oplossing als je op zoek bent naar een stang die stevig hangt, en nauwelijks meebeweegt. Deze optie geeft bijvoorbeeld meer zekerheid dan de deurkozijn pull up bar.

Daarnaast heeft een muur pull up bar nog een aantal grote voordelen. Zo zijn er varianten waar je voldoende ruimte hebt om muscle-ups te trainen. Bij de meeste stangen is dit niet mogelijk.

Ook heb je de mogelijkheid om de stang buiten op te hangen. Dit geeft je het voordeel dat je de stang op iedere gewenste hoogte kunt hangen.

Tevens kun je bij een muur pull up bar over het algemeen meer gewicht aan de bar hangen. Hierdoor heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld weighted pull ups te trainen. Iets wat met een deurkozijn stang toch minder makkelijk gaat.

Meer weten over deur pull up bars?

pull up station

Waarschijnlijk heb je al wel eens een pull up station gezien. Deze zijn namelijk in de meeste sportscholen wel te vinden.

Een pull up station wordt ook wel een power tower genoemd. Het grote voordeel van een pull up station is dat je hier vrijwel alle calisthenics oefeningen mee kunt trainen. Zo kun je er pull up en chin ups mee trainen, maar ook de dip, L-sit en een heleboel andere oefeningen. Sommige pull up stations zijn zelfs zo stevig dat je er de muscle up op kunt trainen.

Favoriete pull up station

Beste pull up station
Direct bestellen
bol.com (€299,00)

Power towers zijn enorm veelzijdig, robuust en bestand tegen de tand des tijds. Daarentegen kosten ze meer dan de losse pull up bars en moet je er de ruimte voor hebben in je huis / tuin. Aangezien je een pull up station niet gemakkelijk kunt afbreken.

Meer weten over deur pull up bars?

Waar op letten bij kopen pull up bar?

Nog niet zeker welk type het beste bij jou past?

Hieronder staan nog een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een pull up bar.

Gewichtslimiet

De meeste optrekstangen hebben een limiet van 100 tot 200 kilogram. Hiermee heb je genoeg speling om ook weighted pull ups te trainen.

Maar toch is het belangrijk om de gewichtslimiet af te stemmen op jouw trainingsdoelen. Wanneer jij veel (zware) pull ups wil trainen. Is een pull up bar die je tussen het kozijn klemt minder handig dan een power tower of een optrekstang die je aan de muur hangt.

Ook moet je rekening houden met de draagkracht van de muur / het kozijn. Test daarom eerst voorzichtig een stang, voordat je er met al je gewicht aan gaat hangen.

Hoogte

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hoogte die je denkt nodig te hebben. Voor lange mensen kan het handiger zijn om een stang aan de muur te hangen, aangezien je dan meer speling hebt met de hoogte dan bij een kozijn of power tower.

Pull up bar opzetten

Het opzetten van de optrekstang kan een flinke klus zijn. Dat verschilt per soort pull up bar. 

Om de muur pull up bar op te bouwen moet je gaten boren in een (stevige) muur. Het is dan ook aan te raden om dit minimaal met z’n 2en te doen. Maar beter nog om het met 3 man te doen, aangezien de stang ook omhoog gehouden moet worden.

De meeste deur pull up bars zijn in een fluitje van een cent in elkaar gezet. Vaak kost dit je in je eentje nog geen 10 minuten. Dit is dus ideaal voor de minder technische mannen / vrouwen.

Ook een pull up station / powertower in elkaar zetten is goed te doen. De meeste varianten worden als bouwpakket aangeleverd, en deze kun je zelf alla IKEA style in elkaar zetten. Besteed hier wel genoeg tijd aan, want een wiebelende optrekstang is heel vervelend.

Meest gestelde vragen

Waar zijn pullups goed voor?

Door pull ups te trainen, verhoog je kracht en stimuleer je spiergroei van voornamelijk  je rugspieren, onderarmen en de biceps. Echter is de pull up een compound oefening, wat inhoudt dat je een groot aantal spieren gebruikt. Zo worden, in mindere maten, ook je schouders, buik en tricep getraind tijdens het optrekken.

Welke oefeningen kun je trainen met een pull up bar?

Een optrekstang is ontzettend veelzijdig. Je kunt er ontelbaar oefeningen mee trainen. Een aantal oefeningen die je met een optrekstang kunt trainen zijn: pull ups, chin ups, L-sit, push ups, knee raises, front lever en back lever.

Hoeveel pull ups per dag?

Als je van plan bent iedere dag pull ups te trainen, is het belangrijk om niet elke dag je maximaal aantal reps te trainen. Zo raak je namelijk snel overbelast. Een goede maatstaf is om in setjes van ongeveer 50-60% van je maximaal aantal reps per set als basis aan te houden.  Dit aantal kun je dan verspreid over de dag een paar keer uitvoeren.

Wat is de ideale hoogte van een pull up bar?

De minimale hoogte voor een pull up bar is de hoogte waarop je de vloer niet raakt wanneer je onder de stang hangt en je jouw knieën gebogen hebt. De ideale hoogte is wanneer je aan de stang kunt hangen met gestrekt benen, en dan de grond net niet raakt.

Conclusie

Een pull up bar voor thuis is de beste aanschaf die je kunt doen voor je gezondheid. Voor iedere portemonnee is er wel een goede variant beschikbaar. Dus waar wacht je nog op? Schaf er één aan, en begin te trainen.

Deel deze post!

Verder lezen?