Calisthenics materiaal

Calisthenics materiaal – alles om te starten met trainen

Calisthenics materiaal kopen? In deze blog leg ik je uit wat je nodig hebt om thuis een goede workout te kunnen uitvoeren. Daarbij is onderscheid gemaakt in essentiële zaken en nice to haves. Je hebt niet veel nodig om een workout neer te zetten, maar om zo efficiënt mogelijk te trainen, kan het veel waard zijn om mooi calisthenics materiaal aan te schaffen.

Navigeer

Calisthenics materiaal: wat heb je nodig?

Thuis trainen is de ideale optie als je weinig tijd hebt om te sporten, of geen sportschool in de buurt hebt. Investeren in het juiste calisthenics materiaal gaat jou helpen om maximaal resultaat te boeken, vanuit huis of het park.

Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om meer oefeningen te trainen, progressive overload toe te passen en sneller vooruitgang te boeken.

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke favoriete calisthenics materialen, zodat je het maximale uit je workouts kunt halen. Heb jij nog vragen over andere calisthenics materialen? Laat het ons weten.

Essentieel Calisthenics materiaal

Het allerbelangrijkste dat je moet hebben om calisthenics te beoefenen is calisthenics materiaal waarmee jij jezelf kunt optrekken & weerstandsbanden om je workout lichter of zwaarder te maken. Voor de pull-ups heb je twee mogelijkheden: pull-up bar en turn ringen.

Pull-up bar

B-Physic Pull up bar
Beste deur pull up bar
Shop now!
bol.com (€31,49)

De meeste mensen denken bij thuis trainen voornamelijk aan het trainen van sit-ups, push-ups en squats. Maar het is essentieel om pull-oefeningen toe te voegen aan je workout, zodat je geen spier-disbalans creëert. 

Pull-up bars zijn er in veel verschillende soorten: vrijstaand, voor in je deurkozijn of voor buiten. De prijzen hiervoor beginnen al vanaf 10 euro. Er is dus absoluut geen reden om geen pull-up bar thuis te hebben.

Aangezien er veel verschillende type optrekstangen zijn, is het belangrijk om er één te kiezen die aansluit bij jouw wensen. Factoren die daarbij meespelen zijn bijvoorbeeld de beschikbare ruimte, je budget en de type oefeningen waarvoor je deze wil gebruiken. Zo heb je deurkozijn pull up bars, muur pull up bar, en power towers.

Ben jij geïnteresseerd in een pull-up bar? Dan raad ik je aan om de pull-up bar koop guide te bekijken. Hierin staat precies uitgelegd welke pull-up bar het meest geschikt is voor jouw situatie.

Turnringen

Gornation Calisthenics rings
Beste koop: turnringen

Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"

Shop now!
gornation.com

Als ik slechts één stuk calisthenics equipment mocht kopen, zou ik voor turn ringen gaan. Niet voor niet wordt het trainen met ringen steeds populairder.

Het is dan ook het meest veelzijdige stuk calisthenics equipment dat je kunt kopen. Zo kun je er je pull-ups mee trainen maar ook je dips, push-ups en statische holds.

Het trainen met ringen geeft ook een extra dimensie aan je training, doordat je lichaam zich constant moet stabiliseren. Het uitvoeren van dips of push-ups in de ringen is veel zwaarder dan op P-bars of de grond.

Er zijn veel verschillende aanbieders van ringen. Maar het verschil in kwaliteit is groot. Bij sommige aanbieders krijg je al snel last van splinters, dit moet absoluut niet gebeuren.

Een set weerstandsbanden

Als je als beginner de pull-up en dips wil leren dan zijn weerstandsbanden essentieel. Deze gebruik je om de basis oefeningen makkelijker te maken, zodat je veilig toe kunt trainen naar de eerste calisthenics oefeningen.

Weerstandsbanden zijn er in verschillende sterktes. Het is daarom verstandig om tenminste 2 a 3 verschillende sterktes aan te schaffen. Zo kun je de extra hulp die je bijvoorbeeld bij het trainen van de pull-up krijgt van de band, langzaam aan afbouwen.

Gornation Premium Resistance Bands Set
Beste koop

Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"

Shop now!
gornation.com

deuranker

Het is handig om je weerstandsbanden uit te breiden met een deuranker. Deze zijn goedkoop en geven je de mogelijkheid om veel extra oefeningen te trainen. Je plaatst deze eenvoudig tussen je deurkozijn en kunt vervolgens een weerstandsband er doorheen halen.

GORNATION Door Anchor

Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"

Shop now!
gornation.com

Calisthenics materiaal: handig om te hebben

Naast de essentiële calisthenics materialen, zijn er een aantal handige materialen. Deze zijn niet noodzakelijk voor je workouts, maar zijn wel aan te raden.

Parallettes

GORNATION Low Parallettes
Beste koop: parallettes
Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"
Shop now!
gornation.com

Parallettes zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn ideaal voor het uitvoeren van push oefeningen en om bijvoorbeeld de L-sit op te trainen. Daarnaast zijn ze voor het trainen van de planche en de handstanden fijn, omdat ze voor minder druk op je handen zorgen.

Iedereen heeft wel eens opdruksteunen gezien, dit zijn de kleinste variant van de parallettes. Daarnaast heb je middelhoge en hoge parallettes.

Het fijne aan de hoge variant is dat je hier ook dips op kunt trainen. Als jij geen ringen hebt waar je dips in kunt trainen, raad ik je zeker aan om hoge parallettes te halen.

Weightvest

Gornation weight vest / weighted vest 20kg
Beste kop: weightvest
Shop now!
gornation.com

Als je een tijd aan het trainen bent, gaan de pull-ups en push-ups je gemakkelijker af. Wanneer je van bijvoorbeeld de pull-up meer dan 12 herhalingen achter elkaar uit kunt voeren, is enkel je lichaamsgewicht niet meer voldoende weerstand om kracht en spiergroei te veroorzaken.

Je kunt er dan voor kiezen om gewicht toe te voegen aan je trainingen. Hiermee zorg jij dat je lichaam tijdens het training nog steeds de juiste impulsen krijgt. Een manier om gewicht toe te voegen is het gebruik van een weightvest. Deze zijn er in vanaf 1-30kg. 

Een weight vest is ideaal om:
# Meerdere oefeningen achter elkaar te doen met hetzelfde gewicht
# Weighted push-ups te trainen
# Weighted handstands en handstand push-ups te trainnen
# Te wandelen met extra gewicht

Weightbelt / Dip Belt

Gornation Dip belt
Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"
Shop now!
gornation.com

Als je veel gewicht toe wil voegen aan je workouts, bijvoorbeeld omdat je wilt toe trainen naar een street lifting competitie. Dan raad ik je aan om een weight belt te kopen. Hierbij hangt het gewicht aan een riem om je heup. Dit heeft als voordeel dat het je mobiliteit niet belemmerd zoals bij een weight vest.

Een weight belt is ideaal om:
# Met zware gewichten te trainen
# Weighted pull-ups, dips en muscle-ups te trainen
# De juiste houding aan te houden tijdens je workout.

Wanneer je een weight belt koopt, en je wil focussen op streetlifting, raad ik je aan te investeren in een echt goede weight belt. Er zijn namelijk veel varianten op de markt met een slappe ketting of slecht zittende riem. Om deze reden raad ik je aan om een weightbelt van GORnation of King Of Weighted te kopen.

Beide varianten zijn getest, waarbij de Gor Nation tot 1000kg is getest en de King Of Weighted tot 350KG.
Momenteel staat het wereldrecord op de weighted dip onder de 200KG, dus met beiden zit je helemaal goed.

Magnesium poeder / liquid chalk

GORNATION Premium Liquid Chalk

Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"

Shop now!
gornation.com

Magnesium poeder versterkt je grip. Zeker als het geregent heeft, of je al flink aan het zweten bent kan dit helpen. Mocht je thuistrainen raad ik je aan om liquid chalk te gebruiken. Anders vliegt het poeder alle kanten op. Persoonlijk gebruik ik buiten of in de sportschool het liefst magnesium poeder.

Beide soorten hebben zo hun voordelen. Maar het belangrijkste is je persoonlijke voorkeur. Test ze beide uit en kijk wat voor jou werkt

Wrist Wraps

Gornation performance wrist wraps

Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"

Shop now!
gornation.com

Bij het trainen van Calisthenics komt er veel druk op je schouders en polsen te liggen. Handstanden, planches maar ook muscle-ups etc, allemaal zijn ze zwaar voor je gewrichten. Om die reden kan het fijn zijn om te trainen met wrist wraps of een elbow sleeve.

Zelf vind ik de wrist wraps erg prettig. Die ondersteunen je polsen waardoor de druk op zowel je onderarmen als je polsen verminderd. Deze draag ik meestal als ik meerdere dagen achter elkaar train en merk dat mijn pols/onderarm kracht mijn prestaties beïnvloed.

Herstel

Als je vaak en hard traint, krijg je ongetwijfeld spierpijn. De belangrijkste factoren op je herstel zijn een goede nachtrust en goede voeding. Toch kun je het herstel stimuleren. Hiervoor zijn twee ideale calisthenics materialen: de foamroller en de massagebal.

Ik raad je aan om beide materialen aan te schaffen. De foam roller gebruik je voor de een algemene massage voor de grotere spieren van de rug en de benen. Met een massage bal kun je heel specifiek de drukpunten en knopen in je spieren aanpakken.

Voor mij persoonlijk heeft de massagebal enorm geholpen met het verhelpen van (spier) pijn in mijn nek, onderarmen, teres minor en de rear delts. Doordat je beter hersteld kun je weer sneller en harder trainen.

Ga voor een foam roller met een solide binnenkant. Deze zijn veel sterker en blijven daarom langer heel. Hieronder vind je mijn persoonlijke advies:

Onderarm / polstrainer

Iedereen die de planche en handstand traint, kent de verzuring in je onderarmen en polsen. Zelf heb ik lang last gehad van de zijkant van mijn onderarmen, doordat ik als beginner de planche zwaar overtraind heb.

Hierdoor had ik altijd last van mijn onderarmen tijdens het trainen van planches en handstanden.

Na navraag bij de fysio raadde deze mij aan om een thera band flexbar te kopen.

Dit is een geribbelde lichtgewicht weerstandstrainer, en dit is een product dat ik echt iedereen die calisthenics traint kan aanraden.

Mijn onderarmen zijn nu aanzienlijk sterker. En ik heb geen pijn meer tijdens het trainen van de planche.

Theraband flexbar
Shop now!
bol.com (€24,80)

Tripod

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende tool voor je calisthenics workout. Maar toch wil het even benoemen. Je vooruitgang met calisthenics gaat pas echt hard als jij je workouts filmt.

Ik snap dat het ongemakkelijk is om als semi-influencer door de sportschool te lopen met een tripod in je hand. Daar moest ik zelf ook even doorheen. Maar toen ik de schaamte eenmaal voorbij was, besefte ik dat het filmen van mijn workouts echt essentieel is.

Door je workout te filmen kun je jouw eigen techniek controleren en direct verbeteren. Iedereen denkt dat zijn techniek al goed of in ieder geval voldoende is, maar vaak is dit niet het geval. Daarnaast kun je door te filmen ook nog eens beter bijhouden hoeveel seconden je de statische oefeningen vasthoudt. Ideaal voor het bijhouden van je schema dus.

Tripod
Shop now!
bol.com (€29,99)
Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?