Calisthenics park Elderveld Arnhem

Calisthenics park bij jou in de buurt? Die vind je hier!

Buiten trainen in een calisthenics park is de fijnste manier om je calisthenics workout uit te voeren. Vooral als de zon schijnt is het heerlijk om lekker in de buitenlucht te trainen. Daarbij zijn er vaak ook andere calisthenics beoefenaars, waardoor je elkaar verder op weg kunt helpen.

Maar waar vind je deze parken? In deze blogpost vind je precies waar de parken te vinden zijn. Zo kom je er direct achter of er al een park aanwezig is bij jou in de buurt.

Wat is de betekenis van calisthenics?

Calisthenics is het uitvoeren van oefeningen waarbij je lichaamsgewicht gebruikt wordt als weerstand. Deze oefeningen kunnen variëren van push-ups en sit-ups tot chin-ups en dips. Calisthenics kan worden uitgevoerd op verschillende plekken, zoals in het park, op straat of thuis.

Het is een populaire manier van trainen onder mensen van alle leeftijden. Omdat het voor alle niveaus geschikt is. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Wat zijn calisthenics parken?

Calisthenics parken zijn openbare plekken waar je kan trainen met je eigen lichaamsgewicht. Er zijn allerlei verschillende soorten oefeningen die je kan doen met behulp van de apparaten in het park. Deze parken zijn vaak gemaakt door de overheid om mensen te stimuleren om meer te bewegen. 

De voordelen van het trainen in een calisthenics park zijn dat je kan oefenen met je eigen lichaamsgewicht, je hoeft geen extra gewicht mee te nemen en je bent buiten in de frisse lucht.

Waar vind ik een calisthenics park?

Nederland is een klein land, maar toch zijn er heel wat parken te vinden. Het fijne aan een calisthenics park is dat je er altijd gratis kan trainen.

Als je een streetworkout park bij jou in de buurt wil vinden, kijk dan op de kaart hieronder. Hier vind je alle parken waar je calisthenics kunt beoefenen.

Hoeveel calisthenics parken zijn er in Nederland?

In Nederland stijgt het aantal calisthenics parken al jaren. Waar er in het begin vooral veel calisthenics parken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stonden, vind je ze nu al door het hele land. Er zijn al meer dan 300 calisthenics parken in Nederland gebouwd.

Calisthenics park leveranciers

In Nederland zijn de meeste openbare calisthenics parken van twee leveranciers afkomstig, de wereldwijde marktleider in calisthenics parken: BarmaniaPro en het nederlandse Kratos.

De parken van BarManiaPro kun je herkennen aan de ronde palen, waarbij er de kleuren van het park zelf te bepalen zijn. De Kratos parken zijn meestal rood met zwart en hebben vierkante palen.

Calisthenics park aanvragen

Als er bij jou nog geen park in de buurt staat, kun je natuurlijk zelf het initiatief nemen om een park aan te vragen bij de gemeente. Dit is hoe de meeste parken in Nederland zijn gebouwd.

Er is een vraag vanuit de community, zij benaderen de gemeente met de vraag om een park neer te zetten, en vanuit daar worden de opties bekeken.

Ben je dit van plan? Zorg dan dat je andere enthousiasmeert, hoe meer mensen een park willen, hoe sneller de gemeente erop reageert. Daarbij kun je het volgende stappenplan van Street workout Nederland gebruiken.

Starten met calisthenics?

Wil jij starten met een gratis calisthenics schema? Download hem hieronder!

Waar moet een calisthenics park aan voldoen?

Om goed te kunnen trainen in een calisthenics park, is het belangrijk dat er een aantal attributen beschikbaar zijn, namelijk:
# Meerdere hoge bars
# Meerdere lage bars
# Hoge parallel bars
# Lage parallel bars
# Swedish wall
# Verhogingen voor squat / jumps
# Valdempende ondergrond

Welke oefeningen kun je trainen in een calisthenics park?

In een calisthenics park kun je diverse oefeningen trainen. Denk bijvoorbeeld aan dynamische oefeningen zoals pull-ups, dips, chin-ups, muscle-ups. Maar ook de isometrische oefeningen zoals de frontlever, backlever en de human flag.

Het is hierbij belangrijk om goed na te denken over welke oefeningen je gaat doen, want sommige kunnen erg belastend zijn voor je lichaam. Doe dus altijd rustig aan en luister goed naar je lichaam! 

Hoe vaak moet ik trainen in een calisthenics park?

Wanneer je net begint met calisthenics is het aan te raden om twee tot drie keer per week te trainen. In dit geval doe je een full body workout, waarbij je zowel de push, pull als benen oefeningen traint.

Als je een tijd bezig bent, en vooruitgang hebt geboekt, kun je de frequentie verhogen tot vier of vijf keer per week. Waarbij je een andere workout split aan kunt houden. Bijvoorbeeld een push/pull/benen schema, of een boven/onderlichaam split.

Er zijn geen harde regels over hoe vaak je moet trainen, dus experimenteer en luister naar je lichaam om te bepalen wat het beste is.

Waarom is het belangrijk om een calisthenics park te bezoeken?

Het is belangrijk om een calisthenics park te bezoeken omdat het een uitstekende plek is om je lichaam in shape te krijgen. Het helpt je ook om je spieren en gewrichten soepel te houden.

Bovendien is het een leuke manier van trainen, omdat je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. Je wordt hierdoor functioneel sterker, wat inhoudt dat je relatief tot je lichaamsgewicht sterker wordt. 

Wat zijn de voordelen van het trainen in een calisthenics park?

Het leuke aan trainen in het park, is dat je samen traint met mensen met dezelfde interesses. De calisthenics community is ontzettend open, en de gevorderden zijn altijd bereid om nieuwe beoefenaars op weg te helpen.

Je zult zien dat je veel sneller vooruitgang boekt als je met mensen samen traint die al meer ervaring hebben. Want een paar kleine tips, kunnen een groot verschil maken.

Daarnaast zijn calisthenics parken natuurlijk speciaal ingericht om calisthenics te beoefenen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om je oefeningen uit te voeren dan thuis of in de sportschool.

Zo heb je de parallel bars in verschillende hoogtes, pull up bars in verschillende hoogtes en nog veel meer apparaten die je verder nergens vindt.

CALISTHENICS PARKEN IN NEDERLAND EN BELGIE

In Nederland en Belgie is het aantal calisthenics parken de afgelopen jaren enorm toegenomen. In grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam waren ze er vroeg bij en ondertussen zijn hier al heel veel streetworkout parken gebouwd.

Maar ook bijvoorbeeld in Eindhoven is recentelijk nog een enorm urban Sports park gebouwd waar meerdere alternatieve sporten samenkomen. Een mooie ontwikkeling is dat de parken ook steeds groter worden.

Steeds meer gemeenten zien het belang van sporten in. En zijn daarom bereid om te investeren in Calisthenics sportgelegenheden.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een manier om fitter te worden, is calisthenics een geweldige optie. Het is een vorm van lichaamsgewichtstraining waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht en de kracht van je armen en benen.

Er zijn verschillende calisthenics parks in Nederland, dus als je geïnteresseerd bent, zoek dan eens naar een park bij jou in de buurt.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?