Dip station

Beste dip station / dip bars in 2024? Lees het hier!

Een dip station is het perfecte apparaat om thuis je borst, triceps en schouders te trainen. Hiermee kun je namelijk de (weighted) dip trainen. Dit is één van de belangrijkst compound lichaamsgewicht oefeningen.

Dus Wil je graag weten welke soorten dip stations er zijn en welke het beste zijn in jouw situatie? Lees dan snel verder.

Navigeer

Wat is een dip station?

Een dip station is een fitnessapparaat dat volledig gericht is op het trainen dips, welke bestaat uit 2 parallelle stangen, bevestigd op een stevig onderstel. Er zijn diverse variaties hierop, bijvoorbeeld dip stations die uit één geheel bestaan, of varianten waarbij je een set parallettes gebruikt.

Voordelen van het trainen van de (weighted) dip

Er zitten veel voordelen aan het trainen van dips. Zo kun je deze oefening bijvoorbeeld eindeloos schalen door gewicht toe te voegen. Hiermee bouw je geleidelijk aan veel push kracht op.

Daarnaast bouw je met het trainen van de dip je kracht op die overlappend werkt op andere push oefeningen. Bijvoorbeeld de handstand push up zal veel makkelijker gaan als je weighted dip sterker wordt.

Het is niet voor niets dat de dip gezien wordt als één van de belangrijkste basis oefeningen in calisthenics.

Wil jij nog meer weten over de voordelen van de dip, en hoe je deze oefening moet uitvoeren? Lees dan eens onze weighted dip blog.

Welke soorten dip bars zijn er?

Als jij thuis wilt dippen heb je verschillende mogelijkheden qua materiaal. Hieronder geef ik je per categorie de voor en nadelen. En een kooptip voor onze favoriete dip bars.

Dip station

Een dip station is de meest voor de hand liggende keuze als je thuis dips wilt trainen. Er zijn dan ook een aantal voordelen aan het trainen met een dip station.

Ten eerste is er de stevigheid. Een Dip station bestaat uit één geheel. Hierdoor zijn deze erg stevig en hoef je er niet bang voor te zijn dat deze wiebelt / omvalt tijdens het trainen.

Daarnaast zorgt het stevige onderstel ervoor dat er variaties zijn die erg veel gewicht kunnen dragen.

Bijvoorbeeld onze topkeuze, de onderstaande pull up station van Body-Solid kan tot wel 450kg belast worden. Hierdoor ben je verzekerd van langdurig plezier, aangezien je onbeperkt gewicht toe kunt voegen.

body-solid-dip-station
Beste Dip Station
Shop now!
fitwinkel.nl (€319)

Ben jij nou juist op zoek naar een goedkoop model? Dan raadden wij onderstaand pull up station aan. Deze heeft een capaciteit van 300kg, en is erg scherp geprijsd.

Yaheetech dip station / dip barren / dip bars
Beste koop
Shop now!
amazon.nl

Het enige nadeel van een dip station is dat deze niet zoveel variatie bieden. Aangezien het een apparaat is met één duidelijke functie: dippen, kun je er verder niet veel verschillende oefeningen mee uitvoeren. Wil jij nou meer mogelijkheden, bekijk dan de parallettes hieronder.

Hoge Parallettes

Op het gebied van dips trainen, is een set hoge parallettes het complete tegenovergestelde van het dip station. Deze bestaat namelijk uit 2 parallelle stangen, die elk een eigen voetstuk hebben waar ze op staan. Dit heeft zowel voordelen als nadelen

Een groot voordeel is dat ze multifunctioneel zijn. Zo kun je er mee dippen en handstand standen op trainen, maar je kunt ze ook vlak leggen om push-ups en L-Sits te trainen. Hiermee is het zelfs mogelijk om bodyweight rows en andere pull oefeningen te te beoefenen.

Echter komen deze functionaliteiten wel met een nadeel. Doordat de parallelle bars los staan zijn ze minder stevig dan een dip station. Voor het trainen van dips waarbij je gewicht aan je lichaam hangt, zijn ze daarom minder fijn.

Ook de hoogte van de parallettes is een nadeel, deze zijn zo’n 30cm lager dan de station, waardoor je minder beenruimte hebt tijdens het dippen.

Ramass hoge parallettes
Beste hoge parallettes
Shop now!
amazon.nl (€104,99)

Muur bevestigd dip station

Ook kun je ervoor kiezen om een dip bar aan je muur te bevestigen. Als je een sterke muur hebt waar je deze aan kunt bevestigen, zul je hier zeker plezier van hebben. Daarbij worden ze vaak zo gebouwd dat je een pull up bar en dip stang in één hebt.

Het nadeel van een muurbevestigde pull up bar is dat het draaggewicht lager ligt dan bij een dip station. Bijvoorbeeld de onderstaand pullup  dip bar, heeft een draagkracht van 150kg. Dit zal voor een groot deel van de sporters meer dan genoeg zijn. Maar als jij echt zwaar gewicht wilt dippen, kun je beter voor en station kiezen.

Power Tower

Tot slot hebben we een Power Tower. Als jij echt een alles in één apparaat wilt kopen voor thuis, dan is dit je beste keuze. Hiermee kun je niet alleen je dips trainen. Maar ook de pull up, pushups, en met onderstaande power tower zelfs de benchpress.

Zo’n power tower kost natuurlijk wel een hoop ruimte. Dus je moet de mogelijkheid hebben om deze thuis neer te zetten.

Daarnaast is het dippen op een powertower niet voor iedereen ideaal. Aangezien power towers vaak maar één breedte hebben om te dippen. Terwijl je bijvoorbeeld bij een pull up station aflopende parallelle stangen hebt, waardoor die voor meer mensen geschikt zijn.

Maar mocht jij een multifunctioneel apparaat voor thuis willen. Waarmee je alle spiergroepen goed kunt trainen. Kies dan voor onderstaande powertower.

Sportsroyals pull up station
Beste power tower
Shop now!
amazon.nl (€219,99)

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dip station?

Als je op zoek bent naar een goede dip station, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder hebben we de 2 belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Belastbaarheid

Kijk altijd even goed naar de maximale belastbaarheid van het dip station. Dit het gewicht dat het station aankan. Dit is ontzettend belangrijk omdat het je wat verteld over de stevigheid van het station.

Hierbij moet je rekening houden met jouw doelen. Ben jij van plan om zware weighted dips te gaan trainen, dan wil je natuurlijk een hogere belastbaarheid, dan wanneer je enkel lichaamsgewicht dips gaat trainen.

Breedte van de parallelle stangen

Een goede dip breedte is ongeveer de lengte van je onderarm + een vuist. Wanneer de breedte tussen de stangen breder is, werkt dit nadelig voor je dips. Waardoor je deze niet goed kunt uitvoeren.

Daarom is het belangrijk dat je een dip station kiest, waar jij goed op kunt dippen.

De betere dip stations hebben stangen die licht naar elkaar toegedraaid zijn. Waardoor deze voor (vrijwel) iedereen geschikt zijn.

Als je relatief klein bent, kan het ook verstandig zijn om te kiezen voor parallettes. Omdat je hiermee zelf je afstand tussen de stangen kunt bepalen.

Wat kost een dip station?

Gelukkig zijn er veel verschillende soorten dip stations op de markt, dus er is vast wel eentje dat binnen jouw budget valt. De goedkoopste beginnen vanaf ongeveer €50. Dit is natuurlijk niet heel duur, maar hier krijg je dan ook geen hele hoge kwaliteit voor.

Als jij een kwalitatieve dip station wilt aanschaffen, zal het enkele honderden euro’s kosten.

Hoe voeg je gewicht toe aan je dips?

Als jij van plan bent om weighted dips te trainen, heb je natuurlijk 2 dingen nodig: het dip station, en gewicht.

In de meeste gevallen kun je gewicht toevoegen aan je dips door gewoon wat extra gewicht te dragen. Dit kan in de vorm gewichtsschijven, een weight vest, of zelfs een rugzak met flessen water erin. 

Daarbij zijn de 2 opties om het gewicht op lange termijn op te bouwen een dip belt / weight belt of een weightvest.

Persoonlijk vind ik een weight belt aanzienlijk fijner dan een weightvest voor weighted dips. Met een weight belt kun je namelijk veel meer gewicht toevoegen (vooral op de lange termijn belangrijk) en een weightvest belemmerd je mobiliteit tijdens de oefening.

Mocht je interesse hebben in een weight belt, raad ik je aan om er één met een koord te halen, en niet met een stalen ketting. Deze zitten veel fijner.

De beste 2 merken hiervoor zijn de King Of Weighted weight belt en de GORNation weight belt.

Conclusie

Op wat voor manier je ook wilt dippen, er is altijd wel een dip station / dip bar die aansluit op jouw wensen. Ik wen je heel veel succes met het kiezen van je dipbars en natuurlijk met het trainen van de dips!

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?