Turnringen, L-Sit calisthenics rings

5x beste turnringen voor Calisthenics, Gymnastiek & Crossfit (2024)

Een set houten turnringen is het meest veelzijdige materiaal dat je kunt toevoegen aan je thuisgym. Niet alleen doordat je er overal mee kunt trainen. Maar ook door de enorme hoeveelheid aan extra oefeningen die je ermee kunt beoefenen. Het is daarmee ook de beste financiële keuze. Want aan een set ringen heb je genoeg om alle bovenlichaam oefeningen te trainen.

Tot slot word je ook nog eens ontzettend sterk (en gespierd) van het trainen met calisthenics ringen van hout. Kijk eens hoe sterk turners worden, zonder gewicht toe te voegen aan hun workout. Dus als jij vanuit huis sterk wil worden raad ik je aan om te investeren in een set gymnastiek ringen.

2 maten turnringen

Wanneer je op zoek bent naar een set ringen, is het belangrijk om te bedenken wat je ermee wilt gaan trainen. En dan vooral welke sport. Er is namelijk een verschil in de breedte die aangehouden wordt voor het turnen en voor crossfit.

Door de internationale turnbond wordt een ring breedte aangehouden van 28mm. Daarentegen wordt er voor het beoefenen van Crossfit een breedte van 32mm aangehouden.

Dit is natuurlijk een blog gericht op calisthenics, en vanuit die invalshoek is er geen voorkeur naar één van de twee.

Dus als jij niet van plan bent om de ringen enkel te gebruik voor Crossfit of turnen, dan raad ik je aan om ringen te kopen op basis van de grootte van je handen.

Heb jij relatief kleine handen, ga dan voor de 28mm turnringen heb je relatief grote handen ga dan voor de 32mm Crossfit ringen.

Navigeer

5 x beste crossfit en turningen

Hieronder vind je de 5 beste sets ringen voor gymnastiek en crossfit.

#1 Gornation Houten Turnringen

Gornation Calisthenics rings
Beste turnringen

Get 10% OFF with code: "HEAVYWEIGHT10"

Shop now!
gornation.com

De beste turnringen (28mm)  van deze lijst zijn de houten turnringen van Gornation. Dit is een gerenomeerd Duits calisthenics merk, dat hoogwaardige trainingsmaterialen produceert. Deze gymnastiek ringen, die worden geleverd met een deur anker, hebben een draagkracht tot wel 300kg. Dit komt mede door de relatief brede ophangbanden van 3.8cm. Daarnaast hebben ze gekartelde stalen gespen, zodat je tijdens het trainen veilig en stabiel hangt.

De lengte van de banden is 4.5 meter, waarmee je voldoende speling hebt om de ringen aan een plafond of een hoge boom te hangen. Daarbij hebben de banden een lengte aanduiding, waardoor je ze eenvoudig op dezelfde hoogte kunt hangen.

Met de draagkracht van de Gornation houten turnringen je ervan verzekerd dat je stevig hangt. Ook als je (in de toekomst) weighted dips of pull ups wil trainen. Kortom, een goede investering voor de lange termijn.

#2 Kraken Crossfit ringen hout

KRAKEN Crossfit ringen
Beste Crossfit ringen
Shop now!
bol.com (€34,95)

De beste Crossfit ringen (32mm)  van deze lijst zijn de Kraken berkenhouten ringen. Deze hebben een draagkracht tot wel 350KG! Dit zijn de ringen met de hoogste draagkracht in deze lijst, ideaal voor de heavyweight / weighted calisthenics beoefenaars.

Met de meegeleverde straps van 450cm, heb je genoeg lengte om ze overal op te hangen. Deze straps zijn gemaakt van heavy duty nylon en hebben een lengte aanduiding waardoor je ze gemakkelijk kunt ophangen.

Tot slot krijg je bij deze set ook nog eens gratis Gym grips meegeleverd. Dus wil jij de 32mm ringen? Ga dan voor deze.

#3 ZEUZ ABS Turnringen

ZEUZ® ABS Turnringen
Beste ABS turnringen
Shop now!
bol.com (€44,95)

De derde ringen in deze lijst zijn van een ander materiaal gemaakt, namelijk ABS kunststof. Deze calisthenics ringen hebben een diameter van 28mm en een draagkracht van 250kg. Daarbij wordt er antislip tape meegeleverd met deze ringen.

Het grote voordeel van ABS ringen is dat je deze gemakkelijk buiten kunt laten hangen. Ze worden niet aangetast door de regen. Daarentegen bieden ze minder grip wanneer je handen bezweet zijn. Al helpt daar de anti slip tape natuurlijk weer tegen.

#4 Pro Crossfit houten Gymringen

Als 4e in deze lijst staat de Pro Crossfit Gymringen (32mm). Deze turnringen van hout met een draagkracht tot wel 350kg zijn ideaal geschikt voor je crossfit en calisthenics trainingen. De banden zijn 4,5 meter lang, en voorzien van een lengte aanduiding om ze gemakkelijk op dezelfde hoogte te hangen.

Al met al een mooie en fijn geprijsde set crossfit ringen.

#5 JPS Sports Turnringen hout

De hekkensluiter in deze lijst zijn de turnringen van JPS Sports (28mm). Deze heeft relatief lange, bedrukte, banden van wel 5,2 meter. Echter is de draagkracht van deze ringen de laagste in deze lijst. Deze bedraagt 180kg. Dit is een mooie set ringen voor de lichtere sporter, die niet van plan is om extra gewicht toe te voegen.

5 redenen om te trainen met turnringen

Overal trainen

Het grote voordeel van het trainen met houten turnringen, is dat je overal kunt trainen. Wanneer het lekker weer is hang je de ringen gemakkelijk op in het park. Er is altijd wel een speeltijd of een boom met een rechte tak waar je de ringen aan kunt hangen. En het ophangen is een mum van tijd gepiept.

Maar wanneer het minder lekker weer is kun je de turnringen eenvoudig thuis ophangen. Misschien heb jij wel een balk waar je ze aan kunt hangen. En zo niet, dan zijn er tal van andere mogelijkheden. Zo kun gebruik maken van een plafond anker om ze aan te hangen, of je kunt een pull up bar op hangen om de ringen daar vervolgens aan te hangen. Tot slot heb je nog de mogelijkheid om ze aan een deuranker te bevestigen.

Ook kun je de calisthenics ringen meenemen naar je sportschool om daar te trainen. Kortom, er zijn talloze mogelijkheden.

Goedkoop

Een set ringen is misschien wel de goedkoopste oplossing om thuis een volledige workout te kunnen uitvoeren. Deze geeft je namelijk de mogelijkheid om alle push en pull oefeningen te trainen, maar je zonder ringen een groot aantal apparaten voor nodig hebt.

Specifieke oefeningen

Naast de standaard pull ups en dips die je met ringen kunt trainen, zijn er een hoop oefeningen die enkel mogelijk zijn met een set ringen. Dit heeft te maken met de stabilisatie factor van het trainen met ringen.

Bij alle oefeningen die je in de ringen traint, moet je lichaam zichzelf stabiliseren. Zodat jij, en de ringen, niet gaan zwaaien. Dit zul je ook zien in je training, het is bijvoorbeeld veel moeilijker om een dip in de ringen te doen, dan op een dipbar.

Multifunctioneel

Waar de meeste fitness apparaten slechts gefocust zijn op één oefening / beweging, kun je met een set turnringen alle kanten op. Je kunt push en pull oefeningen trainen, op de kop hangen en je balans trainen.

Oefeningen met ringen

De lijst met oefeningen die je met ringen kunt trainen is oneindig. Dus ik snap het heel goed als je niet weet waar je precies moet beginnen. Om je op weg te helpen staan hieronder een aantal andere blogposts doorgelinkt, om inspiratie op te doen.

Ten eerste heb ik een lijst met 10 oefeningen met ringen geschreven. Deze is ideaal voor beginners, omdat je hier zowel je horizontale als je verticale push en pull oefeningen mee traint. Als jij ervan houdt om met een concreet schema te trainen, dan zou ik zeker het beginnersschema uit de beginners guide downloaden. Hier zijn de eerstgenoemde ring oefeningen ook in verwerkt.

Wanneer jij al wat verder bent in je training ben je waarschijnlijk op zoek naar meer uitdaging. Waarschijnlijk zijn het trainen van de backlever en de frontlever dan ideaal voor jou. 

Kortom, er is voor zowel beginner als gevorderde altijd een mogelijkheid om te trainen met turnringen.

Header Image by Freepik
Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?