Pull up bar buiten

Pull up bar voor buiten kopen? Lees eerst deze koopgids!

Een pull up bar buiten in je achtertuin of aan de muur? Dat is voor veel thuissporters de ideale manier om te trainen. Geen drukke sportschool waar je eerst naartoe moet, om vervolgens tussen allerlei anderen te staan trainen. Maar gewoon lekker in de rust van je eigen omgeving, op je eigen gemak. Dat klinkt toch heerlijk.

Maar wat is nou de beste optrekstang voor buiten om thuis te installeren? In deze blog bespreek ik waar je op moet letten, en wat de voordelen van het trainen met zo’n pull up bar zijn.

Navigeer

Welke soorten buiten pull up bar zijn er?

Wanneer je in je tuin / aan je huis buiten pull up bar wilt plaatsen, heb je 2 opties. Je kunt ofwel een pull up bar aan je muur hangen. Of een hele calisthenics set kopen, die je los kunt neerzetten. 

Wanneer je zelf geen optrekstang wilt plaatsen, maar wel buiten wil trainen, kun je ook een kijkje nemen in onze calisthenics parken blog. Hier vind je namelijk in één overzicht alle Nederlandse openbare calisthenics parken. Zo is er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Weet jij nog niet zeker of je er een buiten of binnen op wilt hangen? Bekijk dan ook onze andere koopgidsen voor de volgende pull up bars:

Muur pull up bar buiten

Wanneer je een stevige muur hebt, kun je ervoor kiezen om de stang buiten aan je muur te hangen. Dit is ideaal om je pull ups te kunnen doen, en het grote voordeel hiervan is dat je de hoogte van de stang zelf kunt bepalen. 

Onze 2 favorieten voor aan de muur zijn de Streetgains en de Pull up & dip pull up bar.

Streetgains pull up bar muur

Streetgains straight grip pull up bar
Beste straight pull up bar
Shop now!
streetgains.nl (€169,95)

De streetgains optrekstang om aan je muur te bevestigen is ideaal voor buiten. Bestaande uit een robuuste constructie, met een draagkracht van 200kg, kun je hier heel lang plezier van hebben.

Daarnaast is deze stang voorzien van een hoogwaardige poedercoating waardoor je er ook niet bang voor hoeft te zijn dat deze gaat roesten.

Tot slot vind ik persoonlijk de afstand die deze stang van de muur af heeft erg prettig.

Vaak hangen pull up bars dichtbij de muur. Waardoor je minder ruimte hebt om oefeningen uit te voeren. Maar met deze variant van Streetgains kun je zelfs muscle-ups, backlevers en frontlevers trainen.

Pullup & DIp buiten pull up bar

pull up & dip pull up bar
Beste Pull up en dip combinatie
Shop now!
amazon.nl

Een 2e fantastische optrekstang voor buiten is deze variant van het Duitse merk Pullup & dip. Zij hebben een gepatenteerd systeem ontwikkeld waarmee je met één product zowel pullups en dips kunt trainen.

Dit werkt namelijk zo, de bevestigingsplaat wordt vastgezet aan de muur. De stang zelf kun je omdraaien waardoor deze verandert in een dip station. Ideaal om zowel je push al pull oefeningen te trainen.

Daarnaast is het handig dat je de pull up bar van de muur af kunt halen en ergens ander kunt opbergen als deze in de weg staat.

Met een draagkracht van 150 kilo, heb je genoeg mogelijkheden om zowel weighted pull ups als weighted dips te trainen.

Pull up bar buiten station

pull up bar buiten
Beste buiten fitness station
Shop now!
fitgardens.nl (€1896)

Wanneer je geen muur, maar wel een tuin hebt om een optrekstang te plaatsen. En je hebt het budget om echt iets moois neer te zetten. Dan kun je ervoor kiezen om een complete calisthenics set up in je tuin te plaatsen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een van de calisthenics set ups van Fitgardens. Deze zijn niet alleen hartstikke fijn om mee te trainen. Maar zien er ook nog eens heel mooi uit.

De variant hieronder is slechts een voorbeeld. Zo kun je een buiten pull up station helemaal naar eigen wens laten ontwerpen.

Waar op letten bij het kopen van een buiten pull up bar?

Wanneer je een optrekstang buiten wilt plaatsen, komt er meer bij kijken dan de binnen variant. Dit is natuurlijk logisch, aangezien de stang bestand moet zijn tegen weer en wind.

Duurzaam materiaal

Zo is het essentieel dat het staal van de stang bewerkt is met een coating. Hierdoor zal deze niet gaan roesten en heb er lang plezier van.

Draagkracht

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de draagkracht van de pull up bar. Je wilt natuurlijk wel dat de stang jouw gewicht kan dragen, zonder mee te buigen. Hierbij wil je het liefst zo veel mogelijk speling overhouden, zodat je ook nog gewicht kan toevoegen. Voor bijvoorbeeld weighted pull ups.

Hoogtebepaling

Het is essentieel dat je stang de juiste hoogte heeft. Zo moet je onder de stang kunnen hangen, zonder dat je voeten de grond raken. Maar wil je natuurlijk wel gemakkelijk bij de stang kunnen komen.

voordelen pull up bar buiten

Er zijn ontzettend veel voordelen aan het hebben van een optrekstang in je tuin. Ten eerste bespaart het je veel geld en tijdn omdat je geen duur sportschool abonnement meer nodig hebt, waar je elke keer naartoe moet reizen.

Ook is het heerlijk dat je in rust kunt trainen, geen luide muziek of vervelende mensen aan je hoofd.

Maar het belangrijkste voordeel is nog wel dat je heerlijk in de buitenlucht traint. Op een warme dag in de zon trainen is misschien wel het allerfijnste dat er is.

Nadelen optrekstang buiten

Waar het trainen in de buitenlucht een zegen is wanneer de zon schijnt, is het een vloek als het koud is en regent. 

Als je er niet van houdt om buiten te trainen wanneer het weer tegenzit, zal de buiten pull up bar enkel een lente / zomer optie zijn. Dit is natuurlijk geen probleem, je kunt in de winter altijd nog naar de sportschool gaan. Maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Ook is een pull up bar niet een gehele vervanging voor de sportschool. Zo kun je er geen benen mee trainen.

Alternatief optrekstang buiten

ZEUZ® Houten Turnringen
Beste turnringen
Shop now!
bol.com (€39,95)

Misschien heb je hier nog niet eerder aan gedacht. Maar een set ringen kan ook een prima vervanger zijn van de stang. Je kunt met de ringen zelfs nog meer oefeningen trainen dan met de optrekstang. 

Hiervoor is het wel belangrijk dat je een plek hebt waar je de ringen op kunt hangen. Bijvoorbeeld een balk of dikke tak zijn hiervoor prima geschikt.

Naast dat het een vervanging kan zijn, is het ook de ideale toevoeging aan je pull up bar. Hang simpelweg een set ringen aan je stang en je vertienvoudigd het aantal oefeningen dat je kunt trainen. Zie hier bijvoorbeeld onze blog over trainen met turnringen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?