RPE - rate of perceived exertion

RPE – Rate of Perceived Exertion – Wat is het?

RPE (Rate of Perceived Exertion) is een methode om de intensiteit tijdens van jouw workout te meten. Dit is een subjectieve manier van meten, op basis van de inspanning die jij ervaart tijdens jouw oefening.

Het gebruik van RPE is een handig hulpmiddel voor iedereen die zijn trainingsintensiteit wil monitoren. Deze manier van meten kan zowel door beginners als gevorderde sporters worden gebruikt.

Natuurlijk is dit geen exacte wetenschap, aangezien het op jouw persoonlijke ervaring is gebaseerd. Maar toch kan het helpen om de progressie te verbeteren. Daarnaast helpt het je om blessures te voorkomen, aangezien je bewuster traint.

Wat Is RPE

Rate of Perceived Exertion (RPE) is een methode om de intensiteit van een oefening te beschrijven. Hierbij wordt (meestal) gebruik gemaakt van een een schaal van 1 – 10, waarbij de beoefenaar zelf bepaald hoe hoog de intensiteit van de oefening is.  Vandaar dat het een subjectieve meting is, wat betekent dat het afhankelijk is van de persoon die het uitvoert en niet van externe factoren.

De RPE-schaal loopt van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor geen inspanning en 10 voor maximale inspanning. Je kunt deze schaal gebruiken voor zowel cardio, powerlifting, streetlifting en weighted calisthenics.

Belang Van RPE In Sport En Fitness

Een van de belangrijkste voordelen van RPE is dat het sporters in staat stelt om hun trainingen aan te passen aan hun eigen niveau / doelen. Door de intensiteit van een oefening of training te meten, je jouw training aanpassen effectiever maken. Wat weer helpt met het stimuleren van progressie en het doorbreken van plateaus.

Daarnaast kan het gebruik helpen om overtraining te voorkomen. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en een afname van de prestaties. Door de intensiteit van de training te meten, kunnen sporters hun trainingsbelasting reguleren en dus overtraining voorkomen.

Voordelen Van Het Gebruik Van RPE

Betere aanpassing van de training

Een van de belangrijkste voordelen van RPE is dat het helpt om je training te personaliseren naar jouw fysieke conditie en vermoeidheid. Door de intensiteit van de training te meten kun je deze aanpassen naar jouw vermoeidheid. Dit helpt je om overbelasting en blessures te voorkomen en de prestaties te verbeteren.

Meer inzicht in de voortgang

RPE geeft sporters en trainers meer inzicht in de voortgang van de sporter. Door de intensiteit en de belasting van de training te meten, kunnen zowel sporter als trainer de voortgang van de training volgen en zien of de training effectief is. Dit helpt om de training aan te passen en te verbeteren.

Nadelen En Beperkingen Van RPE

Hoewel RPE een handige maatstaf is om de intensiteit van trainingen te meten, heeft het enkele nadelen en beperkingen. Hieronder worden enkele van deze nadelen en beperkingen besproken.

Subjectiviteit

Een belangrijk nadeel van RPE is dat het subjectief is. Dit komt doordat het is gebaseerd op de perceptie van de persoon die de oefening uitvoert. Wat voor de ene persoon als een hoge intensiteit wordt ervaren, kan voor een andere persoon als licht worden beschouwd. Dit leidt tot inconsistenties in de metingen, en kan het moeilijk maken om de intensiteit van de trainingen nauwkeurig te meten.

Moeilijkheid bij het bepalen van RPE

Een ander nadeel is dat het moeilijk kan zijn om de juiste RPE te bepalen. Dit is vooral het geval bij beginners die nog niet gewend zijn aan het inschatten van de intensiteit van hun trainingen. Factoren die een effect hierop hebben zijn stres & algehele vermoeidheid.

Veelgestelde vragen

Hoe bereken ik mijn RPE?

RPE is een methode om de intensiteit van een bepaalde inspanning te bepalen. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 geen inspanning betekent en 10 maximale inspanning. Om deze te berekenen, moet je nadenken over hoe zwaar de inspanning voor jou voelt en welk cijfer je daarbij zou geven op de schaal van 0 tot 10.

Wat betekent RPE?

RPE staat voor Rate of Perceived Exertion, wat betekent dat het de mate van inspanning meet zoals die door de persoon zelf wordt waargenomen. Het is een subjectieve methode om de intensiteit van een bepaalde inspanning te bepalen.

 

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?