push up bar

Push up bar / opdruksteunen kopen? Lees deze koopgids! (2024)

Een push up bar, ook wel opdruksteunen genoemd, is de ideale manier om op een veilige manier verschillende soorten push ups te trainen. Er zijn namelijk veel voordelen aan het trainen met een push up bar. Zo is het veiliger voor je polsen en kun je meer verschillende variaties trainen.

Maar wat zijn dan de beste push up bars voor thuis? Kies je voor lage of juist hoge opdruksteunen? En welke soort materialen zijn het beste

In deze blog lees je alles over de verschillende soorten, waarbij wij er een aantal aanraden. Zodat jij direct aan de slag kunt!

Navigeer

wat zijn push up bars?

Push up bars zijn parallelle stangen gemaakt van hout, staal of pvc, bevestigd op een stevig onderstel, waarmee je kunt opdrukken. Ze zijn er in verschillende maten, breedtes en hoogtes. Waarbij iedere variant zijn eigen voor en nadelen heeft.

Deze opdruksteunen worden voornamelijk gebruik voor het trainen van push ups, handstanden en L-sits. Maar er zijn nog veel meer oefeningen mogelijk.

Welke soorten push up bars zijn er?

Er zijn verschillende soorten materialen die je kunt gebruiken om het opdrukken te oefenen. Hieronder bespreken we de verschillende varianten, en waarvoor deze geschikt zijn. Daarnaast link ik naar mijn favorieten per variant. Zodat jij direct aan de slag kunt.

standaard push up bar

De standaard parallelle push up bars heb je vast al wel eens gezien. Vaak gemaakt van kunststof en in veel verschillende prijs ranges verkrijgbaar, is dit één van de meest gebruikte calisthenics materialen.

Een belangrijk punt om op te letten bij het aanschaffen van deze push up bars is de horizontal bar. Hierbij kun je kiezen uit een aflopend handvat, of één die recht is.

Wanneer je enkel push up wilt trainen kan het fijn zijn om een schuin aflopend handvat te kiezen. Aangezien dit ergonomisch fijner aanvoelt.

Wil jij nou een goede set schuinaflopende push up bars? Dan zijn de Emergo opdruksteunen hieronder een goede keuze.

Emergo push up bars

Emergo push up bar
Beste koop

Als jij ook handstanden wilt trainen op de bars, dan raad ik je aan om opdruksteunen met een recht handvat te kiezen. Hiermee is je balans aanzienlijk beter, en kun je veel meer verschillende soorten oefeningen trainen dan met de schuin aflopende variant.

De Strongman push up bars hieronder zijn dan de beste keuze voor jou!

Strongman push up bars

Strongman push up bars / parallettes
Beste lage push up bar

draaiende / roterende push up bars

Wil jij een alternatieve manier gebruiken om je push ups te trainen. Dan zijn draaiende opdruksteunen waarschijnlijk een goed idee voor jou.

Doordat de bars met je polsen meedraaien, is de druk op je polsen nog minder. Daarnaast trigger je weer net andere spieren dan bij de vaste opdruksteunen.

Deze variant is ideaal om veel verschillende push ups mee te doen. Maar voor bijvoorbeeld handstanden, raad ik deze niet aan. Doordat ze meedraaien worden je handstanden namelijk nog een stuk moeilijker.

Perfect fitness push up pro
Beste roterende opdruksteunen
Shop now!
bol.com (€31,11)

push up bord

Een push up board is een ideaal apparaat als jij moeite hebt om de juiste afstanden voor je push ups te bepalen. Je kunt hier namelijk de vaste structuren van het board volgen, waarbij je gelijk kunt zien welke spieren je ermee traint.

Het nadeel hiervan is dat de breedte one size fits most zijn. Waar je bij losse opdruksteunen zelf de afstand van elkaar bepalen, is dit bij een board niet mogelijk. Waardoor deze niet voor iedereen geschikt is. Bijvoorbeeld wanneer je erg lang of klein bent.

Push up bord
Beste push up bord

Parallettes

Parallettes zijn een soort verhoogde push up bars. Deze hebben een aantal grote voordelen t.o.v. de standaard opdruksteunen. Zo geeft de extra hoogte je de mogelijkheid om veel andere oefeningen te trainen.

Ook zijn ze aanzienlijk groter en zwaarder, waardoor ze steviger op de grond staan. Dit is belangrijk wanneer je handstanden traint, en uiteindelijk door wilt naar het trainen van handstand pushups.

De extra hoogte geeft je daarnaast ruimte om L-sits en, pseudo planche /  incline pushups te trainen. 

Het nadeel is echter dat de hoogte ervoor zorgt dat je minder makkelijk standaar push ups kunt trainen.

Kortom parallettes zijn een goede toevoeging aan je home gym. Zeker als jij al wat verder bent in je push training.

Streetgains houten parallettes
Beste prijs / kwaliteit verhouding parallettes

Waarom trainen met push up bars?

Beter voor polsen

Als eerste, en misschien wel het meest belangrijke, voordeel is er de verminderde druk op je polsen. Doordat je polsen niet hoeft te buigen bij het gebruiken van de opdruksteunen, is de druk namelijk veel minder.

Vooral wanneer je polsen niet mobiel zijn, kan het irriterend of zelfs pijnlijk zijn om push ups op de grond te trainen. De push up bars zijn hiervoor een goede oplossing.

Wel raad ik je aan om je polsmobiliteit te trainen, zodat je in de toekomst ook push ups op de grond kunt trainen.

meer oefeningen mogelijk

Doordat je extra hoogte hebt, worden veel gevorderde oefeningen makkelijker om te trainen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de L-sit. Dit is een oefening die op de vloer erg zwaar is.

Maar door de verhoging heb je meer ruimte, en is hetjuh makkelijker om deze te trainen.
Daarnaast kunt je handstand pushups met meer diepte trainen .

Makkelijk om mee te nemen

Train je in de zomer graag buiten? Dan kun je push up bars mee naar buiten nemen. Ze wegen niet veel en passen gemakkelijk in je tas.

Ook wanneer je in de winter buiten traint kan het fijn zijn om je opdruksteunen te gebruiken. Dit maakt het trainen van push ups minder koud.

Opletten bij kopen van opdruksteunen

Het belangrijkste punt om mee te wegen zijn de oefeningen die je wilt gaan trainen. Als je puur push ups wilt trainen, ga dan voor één van de push up bars of het push up board.

Wanneer je de mogelijkheid wil hebben om handstanden etc. te trainen, ga dan voor de standaard push up bars of de parallettes.

Ook de hoogte en stevigheid zijn belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer jij zelf zwaarder bent, is het goed om voor een stevigere constructie / materialen te kiezen, bijvoorbeeld de houten of stalen push up bars. Wanneer je licht bent / of de opdruksteunen door een tiener gebruikt worden, zal het minder uitmaken dan voor een volwassen man.

En natuurlijk de prijs is erg belangrijk. Wil jij enkel thuis af en toe push ups trainen, koop dan niet direct de duurste variant. Kijk eerst aan of je er gebruik van maakt. Je kunt er altijd nog voor kiezen om een duurdere set te kopen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?