power rack

3 x beste power rack voor jouw home gym! (2024)

Steeds meer thuissporters kiezen voor een power rack als centerpiece van hun thuisgym.  Dit fitnessapparaat is namelijk de ideale uitkomst om thuis te trainen.  Want met een power rack kun je namelijk een groot aantal verschillende compound oefeningen trainen, heel simpel vanuit je eigen huis.

Maar op het moment dat je beslist om een power rack aan te schaffen, ben je er natuurlijk nog niet. Om een juiste keuze te maken, wil je alle informatie tot je beschikking hebben. Want hoe bepaal je wat het beste power rack is? 

In deze post bespreken we dit uitvoerig. Zo weet jij aan het  eind van dit artikel precies wat je moet hebben om het ultieme power rack in huis te halen.

Navigeer

Wat is een power rack?

Laten we beginnen met vaststellen wat dit fitnessapparaat nu precies is. 

Een power rack is een multifunctioneel, open trainingsapparaat bestaande uit een stevige stalen constructie, eventueel met extra opzetstukken. Met een power rack kunt je voornamelijk (zware) compound krachtoefeningen trainen, op een veilige en stabiele manier.

verschillende onderdelen van een power rack

In de basis bestaat een power rack uit een stalen kooi, met ophanghaken voor je barbell. Maar daar blijft het niet bij. Je kunt een het namelijk aanvullen met een grote verscheidenheid aan onderdelen. Een power rack bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

– Losse staanders
– Verbindingsbalken
– Pull-up stang
– Dipping station (optioneel)
– Veiligheidsstangen
– Haltersteunen (vaak in hoogte verstelbaar)

 In principe haal je met een power rack alles in huis om je lichaam optimaal te kunnen trainen.

Onze 3 favoriete power racks

Aangezien er veel verschillende soorten op de markt zijn. Kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Om jou direct op weg te helpen vind je hieronder onze 3 favoriete power racks.. Allen van het merk ATX (kort voor Athletic Training Xtreme). Dit Duitse merk biedt namelijk hoogwaardige fitnessapparatuur voor sportscholen / functional fitness boxen, maar natuurlijk ook voor jouw thuis gym. Dus met een gecertificeerd Power Rack van ATX weet je zeker dat je jaren vooruit kunt.

Voor iedereen zit er wel een power rack tussen dat aan zijn/haar wensen voldoet. Hieronder vind je het beste overall powerrack, het rack met de beste prijs / kwaliteit verhouding, en de beste voor kleine ruimtes.

ATX POWER RACK PRX-755

ATX POWER RACK PRX-755
Beste power rack
Shop now!
fitness-seller.nl (€949)

De ATX Power Rack PRX-755 is onze favoriet, als je de ruimte en het budget hebt om echt een mooi product te halen. Raden wij deze aan.

Met een gewicht van 155kg en een maximale belastbaarheid van 1500kg, is dit een rack waarmee je verzekerd bent van een veilige training. Er komen rubberen voeten bij zodat je vloer niet beschadigd raakt. En ook een paar J-hooks en een paar flip down safeties zijn inbegrepen.

Mocht je het rack nog willen uitbreiden met extra fitness attributen, dan heb je daar enorm veel mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld met een lat pulley of met dip bars, bouw je eenvoudig het rack uit.

Dit rack is relatief groot t.o.v. andere power racks. Daarom is het wel belangrijk dat je uitgebreide ruimte in je gym hebt om hem neer te zetten.

Tot slot krijg je 5 jaar garantie op dit rack.
Kortom, het ideale rack voor jouw (thuis) gym!

ATX POWER RACK PRX-520

ATX POWER RACK PRX-520
Beste prijs power rack
Shop now!
fitness-seller.nl (€469)

Als jij op zoek bent naar een goedkoper power rack, dan is de PRX-520 het rack voor jou. 

Dit compacte power rack met een gewicht van 65.2kg heeft nog steeds een maximale belastbaarheid van 500kg.

Ook bij deze variant komen rubberen voeten die voorkomen dat  je vloer beschadigt. Daarbij wordt een set pin-pipe safeties en een paar J-hooks meegeleverd.

Tot slot kun je dit rack ook uitbreiden met een groot aantal attributen. En krijg je 5 jaar garantie op het rack.

ATX FOLDING WALL RACK FBR-750

ATX FOLDING WALL RACK FBR-750
Beste power rack voor kleine ruimtes
Shop now!
fitness-seller.nl (€549)

Als derde het beste rack voor kleine ruimtes. Dit is niet een massief power rack zoals je die gewend bent, maar een inklapbaar rack. Waardoor dit rack erg weinig ruimte in beslag neemt. 

Je klapt het rack heel eenvoudig in en uit met slechts een paar handelingen. Waarna je hem ankert zodat die stevig vastzit.

Het rack weeg 67kg en heeft een maximale draagkracht van 500kg. De meegeleverde J-hooks hebben echter een draagkracht van 450kg en de pull up bar van 200kg.

Als jij voor deze optie wilt gaan is het wel belangrijk om een stevige muur te hebben. Zodat je verzekerd bent van een veilige trainingssituatie.

Waarop letten bij aankoop power rack?

Niet iedere power rack is even goed als de ander. Aan de hand van een aantal factoren voorkom je daarom dat je een suboptimale keuze maakt. Probeer rekening te houden met de volgende punten: 

Maximale belastbaarheid

Hoe hoger de belastbaarheid van je, hoe steviger deze over het algemeen is. Natuurlijk heb je niet per se een belastbaarheid van 1500kg nodig. Maar dit zegt wel wat over de algehele structuur en de veiligheid van het rack.

De aanbevolen racks hebben een minimale belastbaarheid van 500kg. Ga jij voor een ander merk dan raad ik je aan om iniedergeval te kiezen voor een rack met een belastbaarheid van 300kg. Om zeker te zijn van een veilige training.

Aanwezigheid spotters / safety bar

Om veilig te kunnen trainen is het belangrijk om gebruik te maken van safety bars. De meeste power racks zijn voorzien van deze veiligheids tools. Bijvoorbeeld wanneer je in je eentje aan het bankdrukken bent, en het gewicht niet meer kunt houden, zorg de safety bar dat jij veilig onder de barbell vandaan kunt komen.

Afmetingen

De grootte van de ruimte bepaalt voor een groot deel wat voor power rack je er neer kunt zetten. Natuurlijk is het hierbij belangrijk om ruimte te hebben voor het rack zelf. Maar vergeet ook niet om in je beslissing mee te nemen wat voor oefeningen je wilt trainen.

De barbell zal bij een benchpress of squat altijd aan de zijkant uitsteken, dus daar dien je qua breedte rekening mee te houden. Qua hoogte wil je natuurlijk bij een pull up wil je niet je hoofd stoten tegen het plafond. Houd er daarom rekening mee dat je aan de bovenkant ook ruimte overhoudt.

Accessoires

Voor de benoemde ATX power racks zijn er gigantisch veel mogelijkheden wat betreft accessoires. Maar ook bij andere merken is dit vaak het geval. Daarom is het belangrijk om eerst uit te zoeken wat jouw wensen zijn. En wat er al meegeleverd wordt bij het rack zelf.

voordelen van een power rack

Hieronder vind je de voordelen van het aanschaffen van een power rack. Het is simpelweg één van de slimste aankopen die je voor thuis kunt doen. Mits je uiteraard een liefhebber bent van krachttraining. 

Multifunctioneel

In de eerste plaats is het een multifunctioneel fitness apparaat. Met een power rack kun je daadwerkelijk een volledige kracht trainingsschema samenstellen. Van de dips tot aan de bench press en van de deadlifts tot aan de squats. Het hele lichaam komt aan bod wanneer je de volle potentie van dit fitnessapparaat benut.

Stabiel

Daar komt bij dat een power rack enorm stabiel is. Vrijwel alle power racks worden gebouwd van staal. Dit is niet alleen bijzonder sterk materiaal, maar het is ook zwaar genoeg om voor stabiliteit te zorgen.

Als fanatiek sporter is dit natuurlijk een fijne gedachte. Het betekent dat je bij iedere training op een verantwoorde wijze aan de slag gaat. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het gehele krachtstation ineens begint te wankelen of zelfs omvalt. Hierdoor is het geen enkel probleem om in je eentje te trainen.

Geen spotter nodig

En daarmee belanden we direct bij het derde punt; je hebt in essentie geen spotter nodig. Bij bijna al deze oefeningen kun je heel diep gaan. Op het moment dat je het gewicht namelijk niet meer omhoog krijgt, plaats je deze eenvoudig direct bovenop de veiligheidsstangen.

Waar je bij een losse bank zonder power rack echt moet opletten dat je niet te diep gaat, heb je met dit apparaat meer vrijheid. Het voelt daardoor toch net iets beter om al je zware oefeningen met een dergelijk power rack uit te voeren.

Power rack Neemt relatief weinig ruimte in beslag

Tot slot neemt een power rack relatief weinig ruimte in beslag. Ondanks dat het een uiterst multifunctionele ‘kooi’ betreft, is het wel een zeer efficiënt fitness apparaat.

Op een kleine oppervlakte is het mogelijk om een grote hoeveelheid verschillende oefeningen uit te voeren. Zo is deze ene aankoop voldoende voor zelfs de meest kleine ruimtes. Heb je thuis ergens in een kamer, in de garage of in de tuin nog wat ruimte over en wil je deze slim benutten? Dan biedt een power rack zeer waarschijnlijk de uitkomst waar je naar op zoek bent. 

Zo zijn er dus tal van redenen om voor een dergelijk fitness apparaat te kiezen. Het is dan ook geen toeval dat deze de laatste jaren qua populariteit flink in de lift zit.

Power rack oefeningen

In deze blog is het al een aantal keer benoemd, met een power rack kun je ontzettend veel oefeningen uitvoeren.  Maar welke oefeningen zijn dit dan? Dat lees je hieronder

Squats

De squat is een van de belangrijkste compound oefeningen. Dankzij dit squat rek ben je in staat om op een verantwoorde, krachtige manier te squatten. Zo train je onder andere je hamstrings, heupen, quads en bilspieren. Waarbij je geen spotter nodig hebt, omdat je de veiligheidspinnen kunt gebruiken.

Bench press

Combineer jij je aankoop met een losse bank? Of heb je deze sowieso al staan? Dan kun je ook de bench press op een verantwoorde wijze trainen. Deze oefening staat uiteraard bekend om de borstspieren en triceps die je ermee traint. Dankzij de vele stang gaten stel je de hoogte gemakkelijk in.

Overhead press

Ook de overhead press is met dit krachtstation voor thuis een mogelijkheid. Met deze oefening train je onder andere je schouders en je triceps. Bovendien kun je de stang na het completeren van de oefening heel makkelijk weer aan je power rack hangen.

Pull-ups

Vrijwel alle power racks hebben een bar waaraan je eenvoudig pull-ups kunt trainen. Met deze oefening trek je jezelf op aan de stang en train je daarmee op een effectieve wijze je rug-, arm- en schouderspieren. Wil je deze nog zwaarder maken? Gebruik dan eens een belt of weightvest, om weighted pull ups te trainen.

Incline press

Voor de incline press geldt in principe hetzelfde als voor de bench press. Ook hiervoor heb je een losse bank nodig om de oefening correct uit te voeren. Ideaal om je borst vanuit meerdere hoeken te trainen.

Deadlifts

Met een losse stang erbij is bovendien tot slot ook de deadlift nog een mogelijkheid. Opnieuw een van de belangrijkste compound oefeningen die er zijn. Je creëert een sterke onderrug én sterke beenspieren. Je lichaam als geheel komt er beter door in balans. 

FAQ

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over power racks.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een power rack?

Belangrijke kenmerken van een power rack zijn sterkte en stabiliteit, verstelbare haken, een compact ontwerp voor gebruik in beperkte ruimte en de mogelijkheid om verschillende accessoires te gebruiken. Sommige power racks hebben ook verstelbare pegs voor het opbergen van gewichten of andere accessoires.

Hoe kan ik een power rack gebruiken voor krachttraining?

Plaats de haken op de juiste hoogte voor jou oefeningen, en plaats vervolgens de barbell.  De hoogte van de haken is eenvoudig aan te passen naar de verschillende oefeningen. Vaak zit er een nummering op het rack om dit soepel te laten verlopen. Vervolgens bevestig je het gewicht op de barbell en kun je de oefeningen uitvoeren.

Is een power rack geschikt voor zowel thuis- als professioneel gebruik?

Ja, een power rack is geschikt voor zowel thuis- als professioneel gebruik. Thuisgebruikers kunnen profiteren van de veiligheid en stevigheid die het biedt. En voor sportscholen is het een enorm efficiënte apparaat, waarmee sporters een groot aantal oefeningen kan uitvoeren.

Kan ik een power rack samenstellen met andere fitnessapparatuur?

Ja, een power rack kan worden gecombineerd met andere fitnessapparatuur, zoals een bank, pulley, dip bars en nog veel meer,. Het is een veelzijdig apparaat dat de basis vormt voor een uitgebreide en veelzijdige thuisgym.

Is een power rack stabiel en veilig tijdens het trainen?

Ja, deze is ontworpen om stevig en stabiel te zijn tijdens het trainen. Door het hoge gewicht en de belastbaarheid biedt een power rack een veilige omgeving voor het uitvoeren van krachttraining oefeningen. De meeste varianten zijn gemaakt van staal en bevatten een stevig frame, Daarnaast kun je extra accessoires zoals safety bars gebruiken, zodat je verzekerd bent van een veilige training.

Hoe kies ik de juiste maat power rack voor mijn ruimte?

Bij het kiezen van een power rack is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in jouw thuisgym of trainingsruimte. Meet de beschikbare ruimte op en overweeg de afmetingen van het power rack, inclusief eventuele uitstekende barbell. 

Je wilt zowel aan de zijkant als aan de bovenkant van het rek genoeg ruimte te hebben om soepel en comfortabel te kunnen bewegen

Hoeveel kost een power rack?

De prijs van een power rack varieert afhankelijk van de grootte, kwaliteit en extra functies. Gemiddeld kost de basis van een power rack tussen de 400 en 1.000 euro. Maar wanneer jij veel extra toevoegingen wilt, kan dit bedrag verder oplopen.

Wat als een power rack niet past?

Mocht een power rack niet in jouw huis passen, heb je nog andere mogelijkheden om thuis te trainen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een pull up bar of pull up station voor thuis. En eventueel kun je een los squat rack plaatsen, om ruimte te besparen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?