Plyo box

Plyo box kopen? 3x de beste plyobox voor thuis / gym (2024)

Wil jij gaan trainen met een plyo box? Dan ben jij hier op het juiste adres! In deze blog lees jij alle ins en outs over het trainen met, en kopen van, een plyo box. Zo weet jij na het lezen van deze blogpost welke variant het beste geschikt is voor jouw wensen, en welke oefeningen jij ermee kunt trainen.

Navigeer

Wat is een plyo box?

Een plyo box is een stevige, rechthoekige doos die meestal gemaakt is van hout, metaal of schuim. Deze box kun je voor talloze oefeningen gebruiken, bijvoorbeeld voor beenoefeningen zoal jumps, squats en step-ups. Maar ook voor een goede bovenlichaam workout is de plyobox een mooie aanvulling.

Door het gebruik van een plyobox kun jij je explosiviteit, wendbaarheid en coördinatie verbeteren. Of je nu een beginnende sporter bent of al een ervaren atleet, met een plyobox kun jij je training naar een hoger niveau tillen.

Wat is plyometrisch trainen?

Plyometrisch trainen is een trainingsmethode waarbij de focus ligt op het verbeteren van explosieve kracht en snelheid. Bij plyometrische training wordt een spier belast door deze eerst te verlengen, en deze vervolgens zo krachtig mogelijk te verkorten. Een goed voorbeeld hiervan is de box jump, waarbij je vanaf de grond op een plyo box springt.

Top 3 beste plyo boxen

Hieronder vind je onze 3 favoriete plyo boxen.

#1 Capital sports plyo box

Capital Sports houten plyo box
Beste houten plyo box
Shop now!
amazon.nl (€107,99)

Onze favoriete houten plyo box is die van capital sports. Met drie zijden van 20, 24 en 30 inch hoogte biedt deze plyo box de ideale springhoogte voor elk niveau.

Deze box is gemaakt van een 11-laags multiplex, ideaal voor zowel voor binnen- als buiten workouts.En ook aan de veiligheid van de box is gedacht. Zo zijn de randen van de box afgerond, zodat je bij een gemiste box jump minder kans op blessures hebt.

Deze box wordt als bouwpakket geleverd. Dus houd rekening dat je ongeveer een half uur bezig bent met het in elkaar zetten van de box.

#2 BalanceFrom soft plyo box

BalanceFrom soft plyo box
Beste zachte plyo box
Shop now!
amazon.nl

Onze favoriete zachte plyo box is die van BalanceFrom. Deze heeft ook drie zijden van 20, 24 en 30 inch hoogte. En is hiermee perfect geschikt voor jouw training.

Veiligheid is één van de voornaamste redenen om voor een zachte plyo box te kiezen. Daarom is de Soft Foam Plyo Box gemaakt van duurzaam schuimmateriaal dat zachte landingen garandeert. Zo hoef je je geen zorgen te maken over blessures. Bovendien heeft het oppervlak een slipvrije textuur voor extra stabiliteit en grip tijdens jouw box jumps.

#3 Vevor stalen plyo box set

plyo box staal
Beste stalen plyo box
Shop now!
amazon.nl

Onze favoriete stalen plyo boxen zijn die van Vevor. Deze robuuste set is gemaakt van een gelast ijzeren frame voor maximale sterkte en duurzaamheid.  Afgetopt met een zwarte poedercoating zijn deze boxen roestvrij en krasbestendig. 

Deze set bevat drie Plyo-boxen in verschillende maten: 30 cm, 45 cm en 60 cm hoog. Op de bovenkant van de boxen is een rubberen laag aangebracht waardoor je niet wegglijdt.

Het installeren van deze set is zeer eenvoudig. De boxen worden in onderdelen geleverd, maar je krijgt het benodigde gereedschap meegeleverd. Hiermee schroef je ze eenvoudig in elkaar.

De set is eenvoudig stapelbaar, en daardoor gemakkelijk op te bergen. Bij niet-gebruik stapel je de drie Plyo-boxen op elkaar en leg je ze weg. De set is licht en eenvoudig te verplaatsen.

Waar op letten bij kopen plyobox

Voordat je een plyobox aanschaft voor je (thuis)gym, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste overwegingen:

Materiaal

Plyoboxen zijn er in verschillende materialen, waarbij de meeste varianten bestaan uit hout, metaal of schuim. Hierbij is het belangrijk dat je een materiaal kiest dat bij bij jouw persoonlijke situatie. Zo zijn de schuimen plyoboxen veiliger voor beginners. Terwijl de stalen en houten plyo boxen duurzamer zijn.

Hoogteniveaus

Houten en foamen plyoboxen hebben meerdere hoogteniveaus. Dit is ideaal omdat je hierdoor meer oefeningen met 1 box kunt trainen, en je de intensiteit van de oefeningen makkelijk kunt veranderen.

Grootte

Plyoboxen zijn er in verschillende groottes. Over het algemeen variëren de hoogtes van plyoboxen tussen de 35 en 76 cm. Kies een box die aansluit bij jouw lengte en doelen.

Voordelen van trainen met een plyobox

Hieronder lees je de belangrijkste voordelen van het trainen met een plyobox.

Verbeteren van coördinatie

Plyometrische oefeningen zoals box jumps zijn ontworpen om de snelheid en reactievermogen van het lichaam te verbeteren. Door deze oefeningen uit te voeren met een plyobox verhoog je de intensiteit, waardoor je nog meer vooruitgang kunt boeken. 

Veelzijdig

Met een plyobox kun je een verscheidenheid aan oefeningen trainen. Of je nu sprongen wilt doen, push-ups wilt uitvoeren of plyometrische oefeningen wilt doen, een plyobox biedt alles wat je nodig hebt.

Gemak

Een plyobox is stapelbaar en compact, wat betekent dat het gemakkelijk op te bergen is. Dit is natuurlijk ideaal voor jouw thuis gym. Zo kun je veel extra oefeningen uitvoeren, zonder dat het je veel ruimte kost.

Benen trainen

Als jij graag thuis traint, loop je er misschien wel tegenaan dat het benen trainen niet zo simpel gaat als in de sportschool. Waarschijnlijk heb jij, zoals de meesten, geen uitgebreide power rack thuis met een squat set-up. En dan is het lastig om structureel progressive overload toe te passen.

Met een plyobox heb je veel meer mogelijkheden wat betreft benen oefeningen, vooral ook moeilijkere / zwaardere oefenningen. Zo kun je er deep step ups mee trainen, bulgarian split squats, of kan de box je ondersteunen bij het trainen van pistols squats.

Oefeningen met een plyo box

In deze blog hebben wij al een aantal oefeningen benoemd. Maar met een plyobox zijn je mogelijkheden oneindig.

De meest bekende oefening met een plyo box is de box jump, waarbij je springt vanaf de grond op de plyobox. Deze kun je op verschillende manieren uitbreiden, bijvoorbeeld door een burpee toe te voegen. Dit noemen wij ook wel een burpee box jump.

Maar er zijn nog veel meer oefeningen die je kunt doen, zoals de step-up, waarbij je op de plyobox stapt en weer afstapt (mogelijk met een gewicht in je handen). Ook de pistol squat is ideaal om uit te voeren met een plyo box. Bij deze variant voer je de squat uit op één been.

En de Bulgarian split squat, waarbij je met één voet voor de plyobox staat en de wreef van je andere voet op de box rust voor een lunge-oefening.

Plyoboxen bieden zoveel variatie en uitdaging dat je er bijna eindeloos mee kunt variëren in je trainingsprogramma. Bekijk de video hieronder om nog meer inspiratie op te doen voor oefeningen met de box.

Meestgestelde vragen over plyoboxen

Hieronder lees je de meestgestelde vragen over plyo boxen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een plyobox?

Het trainen met een plyobox heeft vele voordelen, zoals het verbeteren van je explosieve kracht, coördinatie, wendbaarheid en snelheid. Door regelmatig te trainen met een plyobox kan je ook je buikspieren versterken en het risico op blessures verminderen. Plyoboxen zijn een veelzijdig trainingsapparaat, waarmee je toegang tot een grote hoeveelheid oefeningen.

Hoe gebruik je een plyobox?

Om een plyobox te gebruiken, plaats je deze op een vlakke ondergrond. Begin met het uitvoeren van eenvoudige oefeningen en zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt om blessures te voorkomen. Spring altijd recht omhoog, land zachtjes op de plyobox en spring terug naar beneden. Start met een lagere hoogte en werk geleidelijk aan naar hogere hoogtes om jezelf uit te dagen en je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Is het gebruik van een plyobox veilig?

Het gebruik van een plyobox is veilig zolang je de juiste techniek gebruikt en begint met een geschikte hoogte voor jouw niveau. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plyobox stabiel staat. Houd rekening met je eigen fysieke gezondheid en raadpleeg een fysiotherapeut bij blessures en/of vragen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?