overcoming gravity

Overcoming Gravity van Steven Low – boek review

Als calisthenics liefhebbers zijn we altijd op zoek naar nieuwe informatie over krachttraining en bij voorkeur calisthenics. Nu is er één boek dat bekendstaat als het bekendste calisthenics boek, namelijk Overcoming Gravity. Dit boek wordt ook wel eens de calisthenics bijbel genoemd.Vandaar dat het tijd is om een review te schrijven over dit boek.

Table of Contents

Key Takeaways

  • Overcoming Gravity is één van de meest volledige boeken over calisthenics.
  • Met 590 pagina’s over trainingsschema’s, progressive overload in calisthenics en oefeningen is het goudmijn aan informatie voor iedere calisthenics beoefenaar
  • De structuur van het boek, i.c.m. de technische informatie, zorgt ervoor dat dit boek voor beginners lastig kan zijn om doorheen te komen.
Overcoming Gravity
Shop now!
amazon.nl (€55,93)

Achtergrond van de Auteur

In dit artikel bespreken we het boek Overcoming Gravity van Steven Low. Voordat we in het boek zelf duiken, is het belangrijk om meer te weten te komen over de auteur.

Steven Low is een voormalig gymnast en coach. Hij heeft een bachelor in biochemie en een doctoraat in fysiotherapie. 

Low is een autoriteit op het gebied van gymnastiek en bodyweight training en heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. Naast “Overcoming Gravity” heeft hij ook “Overcoming Poor Posture” en “Overcoming Tendonitis” geschreven. Daarbij is hij de oprichter van het populaire fitnessforum Reddit /body/weightfitness, waar hij veel vragen van lezers over het calisthenics beantwoordt.

Low heeft jarenlange ervaring in het coachen van gymnasten en atleten van verschillende niveaus en leeftijden. Zijn kennis en expertise hebben hem geholpen om een unieke benadering te ontwikkelen voor gymnastiek- en bodyweight-training, die hij deelt in zijn boeken.

Met zijn achtergrond in biochemie en fysiotherapie heeft Low ook een diepgaand begrip van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Dit komt tot uiting in zijn boeken, waarin hij de wetenschap achter gymnastiek en bodyweight-training uitlegt en hoe dit kan worden toegepast op de training van atleten.

Overcoming Gravity
Shop now!
amazon.nl (€55,93)

Overzicht van Overcoming Gravity

In “Overcoming Gravity” legt Steven Low uit hoe je je eigen lichaamsgewicht kunt gebruiken om kracht op te bouwen en fit te worden. Het boek is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in calisthenics, turnen, en andere vormen van functionele fitness.

Overcoming Gravity is opgedeeld in verschillende delen, waaronder anatomie, fysiologie, trainingsprincipes, oefeningen en progressies. Elk deel is zeer uitgebreid en biedt veel informatie. Daarnaast bevat het boek ook veel afbeeldingen en diagrammen om de informatie visueel te maken.

Tijdens het lezen van dit boek ga je echt de diepte in, op het gebied van calisthenics training. Zo zijn er hoofdstukken gefocust op het opbouwen van je trainingsschema, het belang van mobiliteit en flexibiliteit, en een uitgebreide sectie over progressie in calisthenics. In deze laatste sectie word uitgeleg hoe je je oefeningen kunt opbouwen en aanpassen om je kracht en vaardigheden te verbeteren.

Het boek sluit af met een uitgebreide lijst aan oefeningen, inclusief visuele ondersteuning. Waarbij iedere oefening in kleine stappen wordt opgeknipt.  

Voordelen / nadelen overcoming gravity

Een van de sterke punten van het boek is dat het zeer gedetailleerd is. Low gaat diep in op de anatomie en fysiologie van het lichaam en legt uit hoe verschillende spieren werken en hoe ze betrokken zijn bij verschillende bewegingen. Hij legt ook uit hoe je progressies kunt gebruiken om de intensiteit van je training te verhogen.

Een ander sterk punt van het boek is dat het zeer praktisch is. Low biedt veel oefeningen en progressies die je kunt gebruiken om je kracht en fitheid te verbeteren. Hij legt ook uit hoe je een trainingsprogramma kunt opstellen dat past bij je doelen en niveau.

Daarentegen is grote hoeveelheid informatie ook direct een nadeel van het boek. Veel lezers, en zeker beginners in calisthenics, ervaren het boek als zeer technisch. Als je geen achtergrond hebt in krachttrainging en/of anatomie, kan een moeilijke leesbaar boek zijn. Daarnaast bevat het boek veel herhaling, en is de structuur niet altijd even logisch.

Conclusie

Overcoming Gravity is een boek dat bij iedere calisthenics fan in zijn/haar boekenkast moet staan. Door de grote hoeveelheid informatie  in dit fitness boek is het een perfect naslagwerk, voor wanneer je informatie over het opbouwen van een trainingsschema of oefening progressies nodig hebt.
Echter is het geen lekker wegleesboek. Door de grootte van het boek, en de technische informatie, moet je het zien als een studieboek, die je 1x leest en daarna gebruikt om specifieke zaken op te zoeken.

Overcoming Gravity
Shop now!
amazon.nl (€55,93)

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste concepten in ‘Overcoming Gravity’ van Steven Low?

‘Overcoming Gravity’ van Steven Low biedt een uitgebreide gids voor gymnastiek en krachttraining met lichaamsgewicht. De belangrijkste concepten die in het boek worden behandeld, zijn onder meer de biomechanica van het lichaam, progressie van oefeningen en het ontwerpen van effectieve trainingsprogramma’s.

Hoe verhoudt ‘Overcoming Gravity’ van Steven Low zich tot andere boeken over calisthenics?

‘Overcoming Gravity’ van Steven Low wordt vaak geprezen als een van de meest uitgebreide en diepgaande boeken over calisthenics en lichaamsgewichttraining. Het boek onderscheidt zich door de wetenschappelijke benadering van de oefeningen en de nadruk op progressie en veiligheid.

Welke oefeningen worden behandeld in ‘Overcoming Gravity’ van Steven Low?

‘Overcoming Gravity’ van Steven Low behandelt een breed scala aan oefeningen, waaronder push-ups, pull-ups, handstand push-ups, muscle-ups en front levers. Het boek biedt ook gedetailleerde progressies en variaties voor elke oefening.

Hoe kan ‘Overcoming Gravity’ van Steven Low beginners helpen bij het opbouwen van kracht?

‘Overcoming Gravity’ van Steven Low biedt beginners een gestructureerde en wetenschappelijke benadering van krachttraining met lichaamsgewicht. Het boek behandelt de basisbeginselen van biomechanica en progressie van oefeningen, waardoor beginners veilig en effectief kracht kunnen opbouwen.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?