calisthenics wedstrijden

Streetlifting / Calisthenics wedstrijden – wat, waar en wanneer?

Ben jij van plan om mee te doen aan streetlifting of calisthenics wedstrijden? Dan is deze blogpost voor jouw! Hierin beschrijven wij welke soorten wedstrijden er zijn, en welke organisaties momenteel wedstrijden organiseren.

Table of Contents

Disciplines calisthenics westrijden

Er zijn 3 soorten disciplines waar calisthenics wedstrijden voor georganiseerd worden. Deze hebben wij hieronder beschreven.

Endurance / Reps & Sets

Bij endurance wedstrijden gaat het erom dat je zoveel mogelijk lichaamsgewicht reps uit kunt voeren. Wedstrijden in deze discpline zijn er in 3 verschillende formats. 

Ten eerste heb je de max reps aan de bar. Hierbij voer je jouw maximale hoeveelheid aantal reps uit, en is dat je score. Voorbeelden van oefeningen zijn de muscle up, pull up en push ups.

Bij de tweede variant gaat het erom dat je binnen een bepaald tijdsbestek zoveel mogelijk reps uitvoert, bijvoorbeeld in een minuut.

De derde variant is een battle, waarbij 2 atleten dezelfde reeks oefeningen (meestal 3 a 4 verschillende) uitvoeren. Waarbij degene die als eerste klaar is, de battle heeft gewonnen.

streetlifting / Weighted calisthenics

Bij streetlifting / weighted calisthenics gaat het wie de hoogste aantallen gewichten kan verplaatsen. Hierin zijn ook weer 2 varianten te onderscheiden.

Ten eerste de 1RM. Waarbij de atleet 1 rep uitvoert met zoveel mogelijk gewicht voor de volgende oefeningen: 
– Muscle up
– Pull / chin up
Dip
Squat

De tweede variant heet de multi-lift. Hierbij voert de atleet zoveel mogelijk weighted reps uit voor de dip (48kg) en de pull up (32kg)

Om gewicht toe te voegen aan de calisthenics oefeningen, wordt meestal gebruikt gemaakt van een dip belt of een gewichtvest.

Freestyle calisthenics wedstrijden

Bij freestyle calisthenics gaat het er vooral om, om een dikke show neer te zetten. Met dynamische oefeningen zoals shrimp flips, 360 / 720’s en statische oefeningen als de frontlever en planche kijken de toeschouwers hierbij hun ogen uit. 

Wedstrijden worden vaak opgebouwd in battle style format, of algemeen punten klassement.

calisthenics wedstrijd Organisaties

Helaas worden er nog niet zoveel wedstrijden georganiseerd op het gebied van calisthenics. Echter zit er wel groei in.

In de lijst hieronder vind je organisaties die geregeld wedstrijden / evenementen organiseren.

Finalrep (streetlifting)
Gornation (Cali merk, dat ook events organiseert) 
WSWCF (Internationale calisthenics en streetlifting organisatie)
BeastOfTheBarz (Scandinavische wedstrdijen)


Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide