calisthenics nederland

Calisthenics in Nederland: trainen met je eigen lichaamsgewicht

Calisthenics is de trainingsmethode waarbij je eigen lichaamsgewicht de weerstand is waarmee je traint. In de afgelopen jaren groeit deze sport hard in Nederland. In deze blogpost gaan we dieper in op de opkomst van calisthenics in ons land, de voordelen van calisthenics en geven wij je tips om te starten met calisthenics. Lees verder en ontdek waarom calisthenics in Nederland steeds populairder wordt.

Table of Contents

De opkomst van calisthenics in Nederland

Calisthenics heeft zijn wortels in de Griekse oudheid en staat bekend om zijn focus op lichaamsbeheersing en functionele kracht. Sinds een jaar of 15 is calisthenics bezig aan een opmars in Nederland.

Zo zijn er ondertussen meer dan 300 openbare calisthenics parken in Nederland gebouwd. Maar er zijn ook al een tiental calisthenics sportscholen door het hele land gevestigd. 

Dat het steeds populairder wordt, is ook niet gek. Er zijn steeds meer atleten die hun skills delen op social media. En er ontstaan hele communities om de sport heen, zowel in de parken als online. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Barbrothers en de Barriorz.

Voordelen van calisthenics

Calisthenics biedt een hoop voordelen ten opzichte van standaard fitness. Ten eerste is calisthenics een goedkope manier van trainen, omdat je er geen dure apparaten of sportschoolabonnementen voor nodig hebt. Daarnaast kan calisthenics vrijwel overal worden beoefend, waardoor je het gemakkelijk in kunt passen met een druk werkleven. 

Een ander groot voordeel van calisthenics is dat het je functionele kracht en lichaamsbeheersing verbetert. Door compound oefeningen zoals push-ups, pull-ups en squats uit te voeren, train je meerdere spiergroepen tegelijk. Bovendien bevordert calisthenics flexibiliteit en mobiliteit, wat de basis is voor een gezond lijf.

Starten met calisthenics

Als je geïnteresseerd bent in het starten met calisthenics in Nederland, zijn er verschillende tips die je kunt volgen. Begin met het vinden van een calisthenics-park bij jou in de buurt, of sluit je aan bij een (calisthenics) gym. 

Daarnaast is het belangrijk om met een calisthenics beginnersschema te starten. Klik op de link en download het schema gratis. Hiermee kun je een goed fundament leggen voor jouw calisthenics avontuur.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?