calisthenics boek

De 3 beste calisthenics boeken (2024)

Op zoek naar een calisthenics boek? Dan is deze blogpost voor jou!
Calisthenics neemt de afgelopen jaren enorm in populariteit toe. En dat is niet zo gek, aangezien er enorm veel voordelen aan deze sport zitten. Zoals dat je er enorm sterk en gespierd van kunt worden, zonder dat je een duur sportschool abonnement nodig hebt.

Maar om alles uit je calisthenics-training te halen, is het verstandig om de juiste kennis over techniek en trainingsmethoden op te doen.

Gelukkig is er een schat aan informatie beschikbaar in de vorm van calisthenics boeken. Deze boeken bieden workout programma’s en tips die jou gaan helpen bij het bereiken van je calisthenics doelen.

In deze blogpost bespreken we onze favoriete drie calisthenics boeken. We zullen elk boek beknopt bespreken, inclusief de voordelen en nadelen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Navigeer

Overcoming Gravity

Overcoming Gravity
Beste Calisthenics boek
Shop now!
amazon.nl (€55,93)

Veel calisthenics beoefenaars zien ‘Overcoming Gravity’ (door Steven Low) als de bijbel van calisthenics. En dat is niet zomaar. Dit boek van bijna 600 pagina’s zit bomvol informatie over trainingsprincipes, oefeningen, training schema’s programmeren en blessurepreventie.

Als jij een echte calisthenics fanaat bent, dan is dit hét boek voor jou. Dit boek geeft je namelijk een dieper begrip van wat calisthenics allemaal omvat. En nadat je het gelezen hebt, kun je het perfect gebruiken als naslagwerk voor het creëren van trainingsschema’s en het vinden van regressies / progressies van calisthenics oefeningen.

Wanneer is dit boek niet voor jou? Als jij een plug and play calisthenics schema wilt, waarbij je direct ziet wat je moet doen. 

Het volgende gezegde komt je vast bekend voor: geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.

Nou.. met dit boek leer je vissen. Alles wat je wilt weten over het programmeren van calisthenics schema’s staat er wel in.

Maar daarbij geldt dat het geen lekker weglees boek is. Het is taaie stof, en met name voor beginners in calisthenics kan het overweldigend zijn.

Voordelen Overcoming Gravity

 1. Gedetailleerde uitleg van de wetenschappelijke basis achter calisthenics
 2. Duidelijke illustraties om de tekst te ondersteunen
 3. Uitgebreide lijst van progressies en regressies

Nadelen Overcoming Gravity

 1. Overcoming Gravity kan overweldigend zijn voor mensen die nieuw zijn in calisthenics door de grote hoeveelheid technische informatie.
 2. Bepaalde begrippen / informatie worden vaak herhaald in het boek
 3. Het boek is relatief prijzig t.o.v. andere boeken

Al met al is Overcoming Gravity een waardevolle bron voor serieuze calisthenics-beoefenaars die hun training naar een hoger niveau willen tillen. Met de diepgaande kennis en de nauwkeurig opgebouwde trainingsprogramma’s biedt dit boek een solide basis voor het ontwikkelen van kracht, vaardigheden en een beter begrip van de wetenschap achter calisthenics.

Bodyweight Strength Training Anatomy

Bodyweight Strength Training Anatomy
Beste boek voor anatomie
Shop now!
bol.com (€17,99)

Bodyweight Strength Training Anatomy van Bret Contreras richt zich op de anatomie van het lichaam in calisthenics-training. Dit boek biedt een gedetailleerde kijk op de spiergroepen die betrokken zijn bij verschillende lichaamsgewicht oefeningen, waardoor je een beter begrip krijgt van hoe je lichaam werkt tijdens het trainen.

Voordelen Bodyweight Strength Training Anatomy

 1. Bodyweight Strength Training Anatomy is erg visueel ingesteld, waarbij elke oefening wordt geïllustreerd met duidelijke anatomische tekeningen.
 2. Naast de anatomische informatie biedt het boek ook specifieke trainingsprogramma’s die gericht zijn op het ontwikkelen van kracht en stabiliteit.

Nadelen Bodyweight Strength Training Anatomy

 1. Relatief minder focus op specifieke progressies, trainingsmethodes / principes en technieken. Hierdoor is dit boek een mooie aanvulling op andere boeken in deze lijst (met name voor gevorderde sporters), maar geen volledige vervanging.
 2. Voornamelijk van toegevoegde waarde voor ervaren calisthenics beoefenaars.

Complete Calisthenics

Complete Calisthenics
Beste calisthenics boek voor beginners

Complete Calisthenics van Ashley Kalym is een uitgebreide gids voor calisthenics-training op alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Dit boek kun je zien als een lichtere versie van ‘Overcoming Gravity’. Het biedt zowel informatie over krachttraining, als een grote lijst met regressies / progressies van de verschillende calisthenics oefeningen, inclusief illustraties.

Echter is het allemaal net iets minder diepgaand dan Overcoming Gravity. Hierdoor leer je er minder van, maar leest het wel een stuk makkelijker weg.

Voordelen Complete Calisthenics

 1. Goed leesbare introductie met duidelijke tips en tricks om je calisthenics groei te bevorderen.
 2. Het boek bevat een uitgebreide lijst van calisthenics-oefeningen, inclusief duidelijke instructies en illustraties.

Nadeel Complete Calisthenics

 1. Beperkte diepgaande uitleg: Hoewel het boek gedetailleerde instructies biedt voor oefeningen is het minder diepgaand dan bijvoorbeeld Overcoming Gravity.

Complete Calisthenics biedt een mooie start in het opdoen van calisthenics gerelateerde kennis. Met de uitgebreide oefeningen bibliotheek helpt dit boek je om je kracht, lichaamsbeheersing en skills op te bouwen, ongeacht je huidige niveau.

Overige calisthenics boeken

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken op de markt over calisthenics. Toch hebben wij besloten om deze lijst te beperken tot slechts 3 boeken.

Deze 3 boeken geven namelijk een holistisch beeld van calisthenics. Waarbij in ieder boek veel oefeningen / bewegingen zijn opgenomen.

Veel andere boeken richten zich specifiek op enkele oefeningen. Voorbeelden hiervan zijn ‘The Naked Warrior’ en ‘Convict Conditioning 2’.

Dit betekent niet dat wij denken dat dit slechte boeken zijn. Echter zien wij meer waarde in het opdoen van kennis over de gehele breedte van calisthenics oefeningen, voordat je dieper induikt op een beperkt aantal oefeningen.

Missend calisthenics boek?

Mis jij nog één of meerdere fitness boeken in dit lijstje? Wij horen graag wat jouw favoriet is. Stuur ons een DM op instagram, of mail naar info@heavyweightcali.com.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide
Verder lezen?