Calisthenics vs crossfit vs fitness

Calisthenics VS Crossfit VS Fitness, welke past het beste bij jou?

Wil jij starten met krachtsport, maar weet je nog niet precies hoe en wat? Dan is deze blogpost voor jou. In deze post bespreken we Calisthenics, Crossfit en regulier fitness. Waarbij we de verschillen benadrukken, de voor en nadelen van iedere training soort bespreken. En we vertellen hoe je hiermee het beste kunt starten.

Table of Contents

Wat is Calisthenics?

Calisthenics is een manier van trainen waarbij jouw eigen lichaamsgewicht de weerstand is waarmee je traint. Hiermee kun je zowel aan je kracht, flexibiliteit als uithoudingsvermogen werken. Calisthenics is een vorm van functionele training waarbij oefeningen zoals push-ups, pull-ups, handstanden en squats getraind worden. Bij het beoefenen van calisthenics  maak je  minimaal gebruik van apparatuur, het grote voordeel is dan ook dat het  vrijwel overal beoefend kan  worden. Zo kun je trainen in de gym, specifieke calisthenics parken of gewoon lekker thuis. Meer weten over fitness? Lees dan onze blog over fitness boeken.

Wat is Fitness?

Fitness is een breed begrip. In deze blogpost refereren wij naar fitness als het uitvoeren van oefeningen met gewichten / machines in de sportschool. Hierbij richt men zich op het opbouwen van spiermassa en/of het verlagen van het vetpercentage.. Fitness kan worden beoefend in de sportschool  of thuis, wanneer je bereid bent te investeren in een thuisgym.

Wat is CrossFit?

CrossFit is een trainingsmethode die elementen van krachttraining, conditietraining en functionele training / skills combineert. Het doel bij Crossfit is om een allround atleet te worden. Zo ligt de focus bij het trainen op een breed scala aan fysieke vaardigheden waaronder kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, snelheid en coördinatie. CrossFit-trainingen bestaan uit een combinatie van verschillende oefeningen, en dat kan van alles zijn. Van gewichtheffen tot sprinten, en van burpees tot handstand pushups. Crossfit is een beschermde naam, en je kunt dit enkel beoefenen in een aangesloten crossfit box.

Vergelijking Calisthenics, Fitness en CrossFit

Specifieke doelen

Het belangrijkste punt in jouw keuze voor een trainingsstijl, zijn de doelen die je wilt behalen. Wil jij enkel focussen op het opbouwen van spiermassa of het verlagen van je vetpercentage? Dan is standaard fitness waarschijnlijk de beste keuze. Hiermee kun je gemakkelijk progressive overload toepassen in je training door gewicht en reps toe te voegen.

Wil jij focussen op het opbouwen van kracht, het leren van skills, een algehele goede mobiliteit en volledige controle over je lichaam bereiken. Dan is calisthenics de beste keuze voor jou! Doordat je bij calisthenics hoofdzakelijk compound oefeningen uitvoert, leert je lichaam als één geheel te werken.

Bij Crossfit is het moeilijker om persoonlijke doelen na te streven. In de regel worden de WOD’s gepland door de trainer. Waardoor je training, en je progressie, volledig in handen is van deze trainers. Dit is ook een minder punt aan Crossfit, want als je trainer geen rekening houdt met jouw specifieke level / situatie, is de kans op blessures groter.

Kosten

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen tussen calisthenics, fitness en CrossFit is de plek waar je gaat trainen. Calisthenics kan vrijwel overal worden beoefend, of het nu in een park, op een speelplaats of thuis is. Dit vereist minimale apparatuur en is daardoor handig als je geen toegang hebt tot een sportschool, over een klein budget beschikt, of wanneer je het fijn vindt om buiten te trainen.

Voor het beoefenen van fitness heb je specifieke apparatuur en een sportschool nodig. Hierbij kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn al budget gyms vanaf €20,- per maand, maar als jij er een zwembad / sauna bij wilt, gaat het al snel richting de €70+ per maand.

CrossFit-training wordt beoefend in CrossFit-boxen, waar specifiek materiaal en trainingsruimtes beschikbaar zijn. Het nadeel van deze CrossFit-boxen, is dat ze in de regel relatief hoge lidmaatschapsgelden hanteren.

Groepstraining

Wil jij liever individueel of in een groep trainen? Dat maakt namelijk nogal wat verschil in je trainingsstijl. Bij fitness train je in principe in je eentje in de gym. Bij calisthenics train je in de regel ook individueel, al zijn er veel communities ontstaan rond de calisthenics parken in Nederland. Waar veelal gezamenlijk getraind wordt. Bij crossfit wordt getraind aan de hand van workouts, die de Workout of the Day (WOD) genoemd worden. Deze WOD’s worden in groepsverband uitgevoerd, waardoor je een extra trainingsstimulans hebt.

De Voordelen van Calisthenics, Fitness en CrossFit

Hieronder bespreken we de specifieke voordelen van elk van deze trainingsmethoden.

Calisthenics biedt een aantal voordelen:

  1. Geen apparatuur nodig: Je kunt overal calisthenics beoefenen, zonder dat je dure apparatuur of gewichten nodig hebt. Hierdoor is het een toegankelijke manier van trainen voor mensen die niet naar een sportschool kunnen gaan of geen toegang hebben tot trainingsapparatuur.
  2. Functionele kracht: kracht opbouw middels calisthenics oefeningen vertaalt zich direct naar bewegingen in het dagelijks leven. Wanneer je sterker wordt in de lichaamsgewicht oefeningen, zul je zien dat bewegen in het dagelijkse leven makkelijker wordt. Met calisthenics verbeter je jouw functionele kracht, stabiliteit en lichaamscontrole.
  3. Flexibiliteit en mobiliteit: calisthenics oefeningen vereisen een goede flexibiliteit en mobiliteit. Door regelmatig calisthenics te beoefenen, zorg je ervoor dat je flexibiliteit en mobiliteit verbetert.

Fitness biedt ook een aantal voordelen, waaronder:

  1. Spieropbouw en isolatie: Het grote voordeel van standaard fitness is dat je hiermee gemakkelijk specifieke spiergroepen kunt isoleren. Daardoor kun je specifieker trainen op spieropbouw en kracht, in bepaalde delen van je lichaam. Met behulp van barbells en machines kun je de intensiteit en weerstand eenvoudig aanpassen naar je wensen..
  2. Diversiteit en variatie: Fitness biedt een breed scala aan trainingsmethoden en oefeningen, waardoor je je training gevarieerd en interessant kunt houden. Je kunt experimenteren met verschillende apparatuur, trainingsstijlen en routines om jezelf uit te dagen en gemotiveerd te blijven.

CrossFit heeft ook unieke voordelen te bieden, zoals:

  1. Intensiteit en uitdaging: CrossFit-trainingen zijn vaak intensief en uitdagend, met een focus op hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) en constante variatie. Hiermee verbrand je een hoop calorieën en krijg je een betere conditie.
  2. Community en motivatie: CrossFit staat bekend om zijn sterke gemeenschapsgevoel. Je traint vaak in groepen en wordt aangemoedigd door de andere beoefenaars en de coaches. Hierdoor kun je net even wat meer energie in je workout stoppen.

Het combineren van Calisthenics, Fitness, en CrossFit

Natuurlijk kun je Calisthenics, Fitness en CrossFit ook combineren. Waardoor je van de verschillende voordelen kunt genieten. Het combineren van verschillende trainingsmethodes wordt in de regel ‘Hybride training’ genoemd. 

Bijvoorbeeld wanneer je calisthenics beoefent, kun je fitness oefeningen toevoegen in de workouts waarbij je meer op hypertrofie focust. En wanneer je aan Crossfit doet, kun je specifieke calisthenics / fitness workouts gebruiken om aan je zwakke punten te werken.

Conclusie

Calisthenics, Fitness en CrossFit zijn allemaal effectieve trainingsmethoden die je kunnen helpen om fit en gezond te blijven. Of je nu kiest voor één specifieke methode of ervoor kiest om elementen te combineren, het belangrijkste is dat je een training routine vindt die bij je past, die je vol kunt houden en die je helpt om je doelen te bereiken.

Meer Lezen
Start nu met calisthenics!
Heavyweight calisthenics beginner guide

Deel deze post!

Verder lezen?